Jurnalism cetatenesc

În urma publicării articolului referitor la bicicliști ne-a scris un italian rezident în Focșani, pasionat de ciclism și fost concurent amator

Ziarul de Vrancea
8 iun 2023 3109 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:promotor.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:promotor.ro

În urma publicării în Ziarul de Vrancea a articolului Regulile deplasării pe bicicletă. Câți vrânceni cunosc obligațiile și restricțiile impuse bicicliștilor, un italian rezident în Focșani, pasionat de ciclism și fost concurent amator a transmis următoarea scrisoare cotidianului nostru

Bună ziua, sunt italian rezident în Focșani, pasionat de ciclism și fost concurent amator. 

Am citit articolul publicat în Ziarul de Vrancea despre circulația bicicliștilor și mi s-a părut că lipsesc unele motive și unele abuzuri pe care trebuie să le sufere bicicliștii. 

În primul rând, dacă este corect că bicicletele trebuie să meargă drept în dreapta benzii, este și adevărat că platformele cedează și au trepte pe care, atunci când o mașină le lovește, bicicliștii se văd nevoiți să sară cu riscul. de cădere. 

Drumurile (mai ales la Focșani) au multe cămine de vizitare sau depresiuni periculoase pe margini, circulația peste ele este un risc și cineva este nevoit să ocolească spre centru iar mașinile nu înțeleg întotdeauna aceste mici ocoliri

Dar cel mai rău este că există șoferi care conduc de parcă bicicletele nu ar exista. 

Sunt martor că am avut în fața unei mașini care a depășit și ocupat toată banda opusă pe care circulam, că a trebuit să frânez și să merg pe trotuar (Câmpineanca martie 2023) sau să fiu depășit și să mi se taie drumul de mașini care trebuie să vireze,în timp ce eu trebuie să merg drept (Focșani februarie 2023 și noiembrie 2022).Nu menționez cazurile diverse și dese în care mașinile mă depășesc cu viteză mare la mai puțin de 20 - 30 cm de mine și doar experiența mea de mulți ani de ciclism mă ajută, dar dacă ar fi altcineva? 

De fapt, văd și șoferi foarte civilizați care respectă bicicliștii, depășesc, așteaptă când este spațiu și acordă prioritate cuvenită

Și noi, bicicliștii, facem parte din trafic și ne-am dori același respect acordat pietonilor și căruțelor( n.r.cărucioarelor de fermă). 

Un studiu european recent a verificat că este mai sigur pentru toată lumea să călătorească atunci când bicicliștii călătoresc unul lângă altul, deoarece șoferii au mai puține șanse de a trece cu viteză mare în spații restrânse. 

După cum puteți vedea, regulamentele sunt frumoase, dar realitatea este foarte crudă și punctul de întâlnire dintre cele două este bunul simț și educația. În Italia recent au fost multe morți nevinovate (chiar și campioni) pe drum cu bicicleta, sper să nu se întâmple și aici în România unde cultura bicicletei este abia la început. 

Bicicleta nu este doar un instrument de joacă sau de petrecere a timpului liber, ci un mod de viață care îi respectă pe ceilalți și ar trebui să devină un mod de a trăi ca și alte mijloace de transport. 

Mulțumesc pentru atenție”-Claudio Fusi

 

Traducerea în limba italiană a scrisorii trimise:

Buongiorno, sono un italiano residente a Focsani, appassionato di ciclismo ed ex corridore dilettante. Ho letto il vostro articolo sulla circolazione dei ciclisti e mi e` parso mancante di alcune ragioni e alcuni soprusi che i ciclisti debbono subire.   Innanzi tutto se e` corretto che le biclette debbono andare diritte sulla destra della corsia e` anche vero che le banchine sono cedevoli e hanno dei gradini che quando un`auto li sfiora i ciclisti si trovano costretti a saltare con rischio di cadute. Le strade (soprattutto a Focsani) hanno ai bordi molti tombini o avvallamenti, pericolosi, il passarci sopra e` un rischio e si e`  costretti a deviare verso il centro e non sempre le automobili capiscono queste piccole deviazioni. Ma la cosa peggiore è che ci sono automobilisti che guidano come se le biciclette non esistono. Sono testimone di avere avuto di fronte un'auto che sorpassava e occupava tutto la corsia opposta dove viaggiavo io che ho dovuto frenare e andare sul marciapiede (Campineanca marzo 2023) oppure essere superato e vedermi tagliata la strada da auto che devono svoltare mentre io devo andare dritto (Focsani febbraio 2023 e novembre 2022), non cito i vari e frequenti casi in cui le automobili mi sorpassano a forte velocità` a meno di 20 - 30 cm da me e solo la mia esperienza di tanti anni di bicicletta mi aiuta, ma se fosse un altro?  Per la verità vedo anche automobilisti molto civili che rispettano i ciclisti, sorpassano aspettando quando c'è spazio e danno le dovute precedenze. Siamo anche noi ciclisti parte del traffico e vorremmo lo stesso rispetto dato ai pedoni e ai carretti agricoli. Un recente studio europeo ha verificato che e` piu` sicuro per la circolazione di tutti quando i ciclisti viaggiano affiancati perché` gli automobilisti hanno meno occasione di passare a forte velocità` in spazi ristretti. Come vede, i regolamenti sono belli ma la realtà e` molto cruda e il punto di incontro fra i due e` il buon senso e l`educazione. In Italia di recente ci sono stati tanti morti (anche campioni) incolpevoli sulla strada in  bicicletta, spero non succeda anche qui in Romania dove la cultura della biciletta e` all`inizio. La bici non e` solo uno strumento ludico ma un modo di vivere rispettoso degli altri e dovrebbe diventare un modo con cui convivere come gli altri mezzi di trasporto. Grazie per l`attenzione

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.