Jurnalism cetatenesc
Sesizarea cititorului ZdV: „Cum e posibil să faci sesizare că în momenul x se ard deșeuri, iar Garda de Mediu să verifice peste 2 zile?”
30 mar 2022
2778 vizualizări
Bună ziua! Vă contactez ca urmare a articolului: Drept la replică solicitat de Comisariatul Județean Vrancea al Gărzii Naționale de Mediu.
În 10 martie 2022, În jur de ORA 17:10 mă întorceam de la București. Înainte de a ajunge la Slobozia Bradului am observat un fum gros, negru ieșind din localitate. Când am ajuns în zonă, pe drumul european DN2-E85, traficul era îngreunat de fum. Mirosul era îngrozitor. Am sunat la 112, am sesizat Poliției aspectele și mi-au comunicat că vor trimite pe cineva în zonă. În stația peco dintre Slobozia Bradului și popasul Tâmboiești era staționat un echipaj de Poliție, la cafea. Oare respectivii n-au văzut fumul? Poate vă pot răspunde domnii de la Garda de Mediu cum e posibil să faci o sesizare ca în momenul x se ard deșeuri, iar ei să verifice peste 2 zile? Mulțumesc!”
Răspunsul comisarului șef al Conisariatului Județean Vrancea al Gărzii Naționael de Mediu, Aurel Cristian
„Bună ziua!
În legătură cu noua sesizare primită de cititorul Ziarului de Vrancea, care în data de 10 martie 2022 a reclamat la serviciul de urgență 112 că pe DN 2- E 85, în dreptul localității Slobozia Bradului, un fum gros, negru, îngreunează traficul, voi face precizări pe care le-am făcut și cu alte ocazii. Instituția noastră înregistrează și verifică toate sesizările persoanelor fizice sau juridice, în termen legal, în funcție de resurse și priorități.
În cazul «Armeni», publicat de Ziarul de Vrancea, sesizarea viza o faptă repetată, continuă, nu de moment, motiv pentru care verificarea s-a făcut după două zile când, în mod normal (dacă petiționarii nu l-ar fi anunțat pe făptuitor prin intermediul presei), ca în multe situații similare, s-ar fi găsit suficiente urme și dovezi ale contravenției.
În cazuri punctuale, când este surprinsă și sesizată o poluare, reacția gărzii de mediu este imediată. Repet însă faptul că instituția noastră, Comisariatul Județean Vrancea al Gărzii Naționale de Mediu nu dispune de un serviciu de veghe, are 4 echipe de comisari care au activități de control zilnice pe toată raza județului.
Există o echipă din cele 4 stabilită săptămânal, care asigură intervențiile la poluări. Dacă echipa de permanență se află în control la Tulnici, se v-a deplasa la Slobozia Bradului în timpul pe care îl permite traficul. În marea majoritate a cazurilor, incendiile tradiționale de deșeuri de pe teritoriul unor localități vrâncene, nu sunt surprinse în timp util și nici făptașii identificați. Implicarea tuturor instituțiilor responsabile dar în special a autorităților administrației publice locale, ar putea elimina ușor aceste fenomene, factorii de mediu poluați, afectând în primul rând populația locală.
OUG 92/2021, privind gestionarea deșeurilor, stsbilește printre altele: «Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează, după caz, de comisari și persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Gărzilor forestiere, autorităților administrației publice locale, poliției locale, precum și de către ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române, respectiv de ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române, conform atribuțiilor stabilite prin normele juridice în vigoare.»
Noi vom acționa de fiecare dată conform atribuțiilor pe care le avem dar repet, comunitățile locale, reprezentanții acestora, pot, au obligația legală și trebuie să rezolve aceste probleme. Oare primarul viceprimarul, responsabilul de mediu(toate primăriile sunt obligate de lege să aibe câte unul) nu văd ce se întâmplă sub ochii lor?! I-am amendat cu sume uriașe, dar tot degeaba. Plătește comunitatea...
Din câte știu, există acte normative în curs de promovare, care vor aduce schimbări legislative menite să limiteze, până la eliminare, posibilitatea acestor activități ilegale care afectează sănătatea oamenilor și a mediului. Va crește considerabil nivelul sancțiunilor și a răspunderii autorităților, răspunderi personale ale reprezentanților acestora.
Cu considerație,
Comisar șef,
Aurel Cristian”
Ziarul de Vrancea nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.