Jurnalism cetatenesc

Sesizarea cititorului ZdV | Problemele cartierului Boșcani din municipiul Adjud

Ziarul de Vrancea
12 mai 2020 1518 vizualizări

Cititor ZdV:”Astăzi vom vorbi despre cartierul Boșcani. Cartierul Boșcani, are și stradă....dar nimeni nici chiar locuitorii acestui cartier nu știu care e strada exactă. Ba este Strada Ecaterina Teodoriu, ba Strada Balastierei, ba Strada nr. 4, ba chiar strada/cartierul Boșcani. Mă rog, este un cartier cu o stradă sau mai multe străzi al renumitului mun. Adjud. În cartierul Boșcani trăiesc 7 familii cu 5-7 copii și câțiva bătrâni. Dar să nu mai lungim vorba...... Problema numărul 1......NU AU CURENT!

De ani de zile, locuitorii acestui cartier suferă la capitolul....curent electric. Tensiunea este foarte mică sau chiar lipsită de tot în unele zile. ”Câteodată nu poți încărca măcar un telefon a spus sursa!”. Au mașinile de spălat, frigiderele și restul aparatelor electrocasnice arse din cauza diferențelor de tensiune foarte mari și a ”luării curentului”. Alimentarea cu apă se face din oraș cu bidoanele .... hidroforul nu merge din cauza lipsei curentului. Povestea este alambicată..... La început au fost acuzați că nu plătesc. Ca să nu mai existe o asemenea acuzație, oamenii de bună credință au inceput să-și pună fiecare separat, pe banii lor, câte un contor electric pentru fiecare locuință. Au tras și fire dar .... surpriză. Cartierul trebuie să-și pună stâlpi separați de lumină. De unde să ai bani să pui 3,5 km de stâlpi? Până acum, lumina era primită de la oraș..... Primăria a făcut o înțelegere cu Vrancartul prin care ”surplusul” poate fi dat la cei din Boșcani. Ce fel de înțelegere și ce fel de surplus.....doar câțiva din primărie știu mai exact. Cum se încasează banii pe consum? Nu cu factură de la Electrica...... primăria facturează cu un chitanțier normal unde pot scrie ce vor acolo. Eu - Cum adică pot scrie ce vor acolo? Sursa – Păi nimeni nu știe cât consumă și ce contor se citește. Vor doar bani! Ni se dă curent cu porția din când în când la tensiune foarte mică. Becurile pâlpâie.......e tensiune foarte slabă sau de cele mai multe ori....deloc. Dar la ce preț? Nimeni nu știe nimic. Cât se plătește pe kw, cât a consumat fiecare.....o harababură totală. Unii au ajuns să plătească pe lună pentru 3 becuri și un televizor(că altceva nu mai merge în casă) suma de 350 de lei. Locatarii cartierului mai au o problemă.....pământul de sub case nu este proprietatea lor și din acest motiv nu pot face acte.....

Problema nr. 2 Cetățenii acestui cartier plătesc impozit pe clădiri, impozit pe teren, pompieri, taxă salubrizare și taxă de......dezinsecție. Toate la preț de municipiu cu toate că n-au văzut niciodată mașina de gunoi la poarta lor sau măcar să primească o pubelă gratis de fiecare familie. Nimic! Dar bani li se cere...... Dacă vorbim de colectarea gunoiului sau de colectare selectivă.....zici că vorbești SF-uri! Iar faza cu salubritatea sau dezinsecția la Boșcani.....te doare mintea! Până să ajungă să plătească dezinsecția la primărie, o persoană mai în vârstă a întrebat pe cineva de la primărie unde face dezinsecția la Boșcani. ”Pe acolo mai trece câte un avion și stropește!”.... Hmmmm......dacă n-are bani sau carte îți mai și bați joc de om! Problema nr. 3 După cum am zis, în acest cartier sunt foarte mulți copii. Pe timpul școlii sunt transportați zilnic o dată pe zi la școală. De foarte multe ori, programul școlar nu corespunde cu programul orar al microbuzului. Problema principală nu este doar distanța mare ci și....padocul de câini ce se află pe traseul de 3,5 km dintre Boșcani și Adjud. De acolo mai scapă câini. Au ajuns copii mușcați la spital și chiar....cusuți! Sursa – Sunt zile sau chiar săptămâni în care nu se trimite microbuzul școlar. Eu - Cum să nu trimită microbuzul? Sursa – Spune că s-a stricat! Eu - Și nu trimite altul? E câmp, distanță mare, padocul de câini, plouă ninge...etc.? Sursa – Nu! Ne chinuim fiecare cum putem. Copiii merg pe jos iar dacă avem noroc, unul din cătun face mai multe drumuri cu mașina să-i care pe toți de la oraș. Mai apar și cu absențe la școală că deh....asta e! Săracul, nu știe că microbuzul este o obligație legală a primăriei, prevăzută de lege și nu un microbuz pus la dispoziție prin bunăvoința primăriei. Chiar dacă se strică microbuzul, primăria este obligată prin lege să asigure transportul acelor copii la școală, mai ales că vorbim de un drum pietruit(plin de praf, de noroi, ploi, zăpadă, frig - în funcție de vreme)pe o distanță enorm de mare(pe jos minim 45 de minute pentru un copil), care trece: -pe lângă un padoc de câini; -nu peste o cale ferată ci peste un triaj feroviar; -peste DE 85 cea mai aglomerată șosea din România. Nici nu mai vorbim de cursurile online când tu nu ai curent electric. Lumea din cătun a început să se revolte și din cauza promisiunilor..... Ce m-a șocat pe mine a fost această afirmație.... ”Acum 4 ani am fost duși cu micobuzul școlar la vot. Am primit fiecare câte un pix să ne scriem doleanțele la primărie. Cu o zi înainte au pus lumină pe stâlpi după care, la câteva zile au schimbat lămpile și nu mai avem lumină nici măcar la stâlpi. N”

 

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.