Jurnalism cetatenesc

Sesizarea cititorului ZdV | Vrancea reală: Așa arată astăzi Valea Râmnei sau Valea Plângerii!

Ziarul de Vrancea
26 mar 2021 3557 vizualizări
Comuna Gura Caliței este una dintre localitățile care compun județul Vrancea, un județ cu o mare importanță istorică, dar și renumit prin întinsele suprafețe plantate cu viță de vie și pomi fructiferi.
Comuna se află în partea de Sud-Est a județului, pe o frumoasă vale a râului Râmna. Relieful este unul de deal și de munte, cu văi largi și adânci, care în vremuri cu precipitații abundente, trimit excesul de apă din întregul bazin al Râmnei în albia râului cu același nume.

 Comuna se compune din 8 sate, și anume: Groapa Tufei, Lacul Baban, Poieni, Plopu, Cocoșari, Dealul Lung, Rașca și Peletic. Acestea sunt așezate pitoresc, când de o parte când de alta a râurilor Râmna, Rașca și Peletic. În perioada iernii, acestea pot fi observate de pe Dealul Plopului sau Dealul Banculeștiului, iar în perioada cu vegetație, acestea sunt mascate de verdele crud al livezilor sau al pădurilor învecinate.

  Oamenii acestor locuri, dintotdeauna oameni gospodari, s-au ocupat cu creșterea animalelor, cu agricultura și cu lucrul la pădure.

 După revoluția din decembrie 1989, datorită felului cum au evoluat treburile în România, majoritatea tinerilor au luat calea străinătății, în sat rămânând oamenii în vârstă și puțini dintre cei tineri.Munca celor plecați în diaspora, s-a materializat în schimbarea aspectului arhitectural a satelor noastre. Casele cu etaj au luat locul caselor din lemn si lut, unele dintre ele fiind locuite, altele nu, semn că proprietarii lor nu s-au întors încă acasă.

 Dacă ești străin de localitate, poți ajunge aici, părăsind șoseaua națională DN2-E 85 la Dumbrăveni, și prin Dragosloveni, la o distanță de 3 Km, intri în Gura Caliței. Drumul ce te aduce aici este drumul județean 204P, drum asfaltat pe o distanță de 8 km, până puțin mai sus de biserica din Gura Caliței. Pentru asfaltarea acestui drum nu trebuie să-i mulțumim CJ Vrancea, ci domnului Corneliu Bălan, fiu al comunei noastre, care fiind parlamentar de Bacău în perioada 1992-1996, a pus umărul la demararea proiectului de asfaltare a acestui drum, drum care la acea dată nu era nicidecum județean.

De vrei să mergi mai departe în satele componente ale comunei, trebuie să mergi pe un drum de piatră care la momentul actual se prezintă sub orice critică. Pentru starea lui dezastruoasă, nu poate fi acuzată administrația locală, drumul fiind județean, sarcina revine in exclusivitate CJ. Acest drum județean prezintă la ora actuală o imagine de coșmar. Mare temerar trebuie să fii ca să încumeți să circuli cu mașina pe acest drum! Adevărate cratere, unele mai mari, altele mai mici, pun la încercare măiestria conducătorilor auto și anduranța autovehiculului. Unele dintre aceste gropi, sunt atât de adânci, încât de multe ori acestea înlesnesc contactul pământului cu șasiul mașinii.

În general, comuna Gura Calitei, a fost tratată „la diverse” de către mai marii județului. Nici nu știm cui trebuie sa-i atribuim vină! Primarului sau administrației județene? De la '90 încoace, din cei aproape 32 de ani de democrație, am avut 24 ani primari PSD, 4 ani un primar de la România Mare și 4 ani primar de la PNL. Dacă facem un remember în dezvoltarea comunelor din județ, vom constata fără echivoc că localitatea noastră se situează pe ultimul loc! Dacă privim în curtea vecinilor, vom constata că toate comunele din jurul nostru și-au asfaltat toate ulițele vicinale, ba unele dintre ele și-au asfaltat și aleele dintre vii.

La 32 de ani de la revoluție, Gura Caliței are acoperite cu asfalt doar 4 km drumuri vicinale! Oameni politici din tot eșichierul politic, ne-au vizitat doar atunci când interesele personale le-au impus. Promisiunile lor ne-au făcut „să ne îmbătăm cu apă rece”. Un exemplu concludent s-a petrecut în ultima săptămână de campanie electorală a anului 2008. Când, domnul Marian Oprișan ne-a rugat să votăm candidatul PSD la funcția de primar și cu domnia sa la județ, promițându-ne că dacă vom face acest lucru, domnia sa „va face din Gura Caliței o bijuterie!”

Noi ne-am ținut de cuvânt, domnia sa nu! În campania electorală 2016, același domn, împreună cu vicepreședintele CJ, Dragoș Bârlădeanu (omul care avea „să doarmă” 4 ani în Parlamentul României, neaducând nici un beneficiu județului nostru!) cu ocazia inaugurării unui tronson de drum asfaltat în satul Poienile, lung de 1,8 km, ne-a promis că are pe tapet drumul cu pricina și că după alegeri va demara procesul de licitație în vederea începerii lucrărilor. Nici de această dată nu s-a ținut de cuvânt! Nu știu dacă trebuie să-l numesc ghinion, dar sătui de promisiunile celor de mai sus amintiți, cetățenii comunei au votat în majoritate un alt candidat la funcția de primar și anume, candidatul PNL-ului, în persoana domnului Gică Grosu.

Cetățenii, în marea lor majoritate, nu au probleme cu doctrinele partidelor politice. Psihologia alegătorului constă în faptul că votând un candidat pentru funcția de primar, automat votează și partidul pe care-l reprezintă candidatul respectiv. Deci, oamenii politici trebuie să înțeleagă că omul aduce voturi, nicidecum partidul! Dacă la alegerile din 2016, candidatul PSD-ului a pierdut alegerile, automat și proiectul drumului județean 204 P, „s-a dus pe apa Sâmbetei!”. Starea lui actuală se datorează faptului că fiind drum județean, autoritățile locale nu pot interveni pe el. Fiind drum județean, acesta pleacă din Dumbrăveni, trece prin Gura Caliței, Lacul Baban-Dealul Lung-Peletic-Valea Mică-Dumitrești. Patru ani de zile s-au tergiversat discuțiile pe acest proiect. În vederea nerealizării lui, CJ a adus fel de fel de modificări. S-a vehiculat și varianta ca pe o anumită porțiune aflată între Peletic și Valea Mică, să se construiască și un viaduct. Personal, nu aș vrea să trăiesc să văd acest viaduct, asta însemnând să trăiesc vreo 300 de ani!

În legislatura 2016-2020, realizările primarului Gică Grosu, având și un viceprimar de acțiune în persoana domnului Ion Arsene, l-au recomandat pentru un nou mandat de primar. Așadar, Gică Grosu a câștigat alegerile în mod detașat. Pentru a-i da putere maximă și a-l scuti totodată și de scuze, cetățenii prezenți la vot au votat și la comună și la județ cu PNL-ul. Multe așteptări au aceștia de la administrația locală și județeană. Speranta și dorința lor este ca cei 8 km de șosea asfaltată să fie reabilitată, să se asfalteze tronsonul Gura Caliței-Lacul Baban  și să fie pietruită cealaltă porțiune de drum până la Peletic, inclusiv. De asemenea, rugămintea cetățenilor se îndreaptă spre mai marii județului, pentru a sprijini conducerea comunei în vederea accesării fondurilor europene, necesare pentru asfaltarea ulițelor vicinale din satele comunei. Dorim de asemenea să demonstrați celor ce au fost la putere până acum, că atunci când se vrea, se poate! Să demonstrați că sunteți mai buni decât înaintașii dumneavoastră, eliminând concepția că toți politicienii sunt la fel! De felul cum știți să abordați problemele abominabile ale cetățenilor din județ, așa vă veți asigura și longevitatea în cele mai înalte funcții ale județului!

Eu închei cu speranța că și comuna noastră va fi în atenția Consiliului Județean, beneficiind de îmbunătățirea condițiilor de circulație și de viață în general. Trimit spre edificare câteva fotografii cu starea acestui drum.

Nicolaie Pupăză

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.