Jurnalism cetatenesc

Sesizarea cititorului ZdV | Cine întoarce ceasul valoros din turnul Prefecturii vechi Putna?!

Ziarul de Vrancea
31 aug 2019 4757 vizualizări
Cititor ZdV;”Ceasul   de la Prefectura veche a costat CJ Vrancea 20.000 euro, e Longines și nu merge!
Poate-l întoarce Raluca Dan care conduce demult acest județ cu Halici (Oprișan fiind doar un ”păpușel”și o marionetă în mâna lor).”

Cititți și:Turnul cu Ceas Focşani 2

Ajungând în Moldova, în orașul  Unirii, de la 1859, Focșani, găsim un foarte atractiv ” Turn cu Ceas” găzduit de o clădire seculară. O bijuterie urbană, așa poate fi caracterizată, pe scurt, clădirea Prefecturii Putna, de pe strada Republicii din Focșani. Istoria acestei somptuoase clădiri începe în urmă cu 100 de ani, când a fost pusă piatra de temelie. Clădirea Prefecturii Putna a fost ridicată pe locul vechiului hotel Caramalău, care a fost cumpărat de Comitetul Permanent Putna în anul 1877 pentru a servi de local autorităților județene ale sfârșitului de secol XIX. Hotelul se afla pe strada Centrală (azi Republicii), exact pe locul Prefecturii Vechi de azi și a aparținut lui Manuc Caramalău, dupa cum relatează Florin Dîrdală, referent la Arhivele Naționale Vrancea, care a scos la lumină istoria acestei clădiri de patrimoniu.

Aici au fost instalate în 1877 Prefectura de județ și Tribunalul districtului Putna și tot aici au funcționat Corpul Portăreilor și Serviciul Sanitar. Vechimea fostului hotel a determinat Comitetul Județean ca în anul 1912 să demoleze clădirea, construită înainte de 1800, pentru a ridica în loc, începând cu anul 1913, un Măreț Palat Administrativ, așa cum este denumit în documentele vremii. Acest edificiu a fost construit în stilul arhitectonic tradițional românesc creat la școala renumitului arhitect Ion Mincu, stil specific clădirilor ridicate în secolul XX. Construcția monumentului a început în anul 1913, după planurile arhitectului Daniel Renard, iar lucrarea a fost atribuită prin licitație arhitectului S. Vasilescu. Operațiunile de construcție au demarat greu, cu punerea dificilă a fundațiilor pe rămășițele localului dărâmat al vechiului hotel Caramalău. 

Bunul mers al lucrărilor a fost afectat de Războiul Balcanic, din 1913, care a răpit o parte însemnată de lucrători. Arhitectul antreprenor S. Vasilescu a depășit toate aceste greutăți, reușind ca pe 26 octombrie 1915, de Sfântul Dumitru, să-l predea pentru recepție provizorie. O istorie zbuciumată: un incendiu și cutremurul din 1977 au șubrezit palatul; Construcția, din zid masiv, avea o suprafață de 900 mp, era acoperită cu țiglă, avea soclu de piatră, 40 de încăperi și valora în anul 1940, când s-a dispus inventarierea generală, 7.293.000 lei. Recepția definitivă a avut loc în anul 1919, după Primul Război Mondial. Clădirea a suferit către sfârșitul anilor 1940 un incendiu puternic, în urma căruia a fost refăcută o însemnată parte din acoperiș și a fost modificată parțial arhitectura palatului. În imobil a funcționat până în anul 1950 Prefectura județului Putna. După anul 1950 aici s-a instalat Sfatul popular al raionului Focșani, iar din anul 1968, cand s-au reinființat județele, în acest loc și-au desfășurat activitatea unele compartimente ale Consiliilor Populare Locale: Județean și Municipal. După cutremurul din 1977, clădirea fiind șubrezită, a intrat într-un proces de restaurare -consolidare care, cu mici întreruperi, nu este încheiat nici în prezent. În prezent, după numeroase reparații, consolidări și recompartimentări, clădirea Prefecturii Vechi reprezintă una dintre construcțiile de referință ale orașului. Poate cel mai atrăgător și mai interesant element de construcție este desenul de pe țigla acoperișului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava. „De departe cea mai reușită clădire, din punct de vedere arhitectural, Palatul Administrativ, reprezintă acel loc care unește, peste timp, orașul vechi de cel nou. Fără a cădea în nostalgia trecutului, remarcăm ca acest monument are un farmec deosebit, fiind o mărturie evidentă a seriozității vremurilor de demult”, apreciază arhivarul Florin Dîrdală. Amplasate pe trei paliere, demisol, parter și etaj, cele peste 80 de încăperi, printre care și două mari săli de ședințe, au adăpostit până la Revoluție instituțiile supreme ale târgului de peste Milcov. De la Nicolae Iorga și până la Nicolae Titulescu, toate marile personalități politice, culturale și de conducere și-au adus aportul la îmbogățirea reputației și istoriei acestei clădiri !!! 

Text informații+ foto:turnulcuceas.wordpress.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.