Jurnalism cetatenesc

Punctele de grăsime: de ce apar şi cum pot fi tratate

Dana Lepădatu
29 mai 2017 1959 vizualizări

Punctele de grăsime reprezintă o formă de acnee. Atunci când celulele moarte ale pielii nu sunt îndepărtate, din cauza acumulării de sebum, se pot dezvolta punctele de grăsime.Vestea cea bună este că punctele de grăsime pot fi prevenite cu ajutorul modificării stilului de viaţă şi, în cazurile mai puţin severe, cu ajutorul tratamentelor medicale.

Cauzele apariţiei punctelor de grăsime

Înţelegerea cauzelor punctelor albe vă poate ajuta să ştiţi ce este de făcut pentru a preveni erupţiile viitoare. Blocarea porilor este cauza principală a punctelor albe. Porii devin blocaţi din mai multe motive. Un motiv deosebit de comun se referă la schimbările hormonale. Anumite etape din viaţă pot creşte cantitatea de sebum pe care porii o produc în mod normal, cauzând astfel blocarea lor şi apariţia punctelor albe, de grăsime. Pilulele contraceptive pot creşte şi ele nivelurile producţiei de hormoni, cauzând acnee la femei. De asemenea unele femei observă faptul că acneea se dezvoltă mult mai rapid în timpul anumitor etape ale ciclurilor menstruale odată ce încetează să mai ia pilulele anticoncepţionale. Genetica joaca şi ea un rol important în dezvoltarea diferitelor tipuri de acnee, inclusiv a punctelor de grăsime, afirmă un studiu realizat de Universitatea din Illinois, Centrul de Sănătate McKinley. Dacă cineva din familia ta suferă de puncte de grăsime, ai şi tu un risc crescut.

Cât de comune sunt punctele de grăsime

Un punct de grăsime se poate dezvolta oriunde pe corp – nasul, bărbia şi fruntea sunt cunoscute sub numele de zona T. Părţile uleioase ale feţei, cum ar fi zona T, sunt cele mai predispuse la acnee. Cu toate acestea, acneea sau punctele de grăsime s-ar putea dezvolta de asemenea şi pe piept, spate, umeri şi braţe. Acneea poate apărea la ambele sexe şi la orice vârstă. Chiar daca nu ai avut probleme cu punctele albe în perioada adolescenţei, aceasta se poate dezvolta oricum, la orice punct al maturităţii.

 

Cum se tratează punctele de grăsime

Punctele de grăsime sunt considerate o formă uşoară de acnee. Ele sunt relativ uşor de tratat. Produsele care conţin peroxid de benzoil pot ajuta la reducerea producţiei de ulei la nivelul porilor. De asemenea, produsele care conţin acid salicilic sunt deosebit de utile în tratarea acestei forme de acnee. Din păcate, tratamentul pentru punctele de grăsime nu îşi face efectul peste noapte – acesta poate dura până la opt săptămâni. În cazul în care nu se îmbunătăţesc punctele albe după această perioadă, mergeţi la un consult dermatologic. Acestea includ spironolactona, izotretinoin, terapia cu lumină,  peeling chimic, extracţia punctelor, steroizi preparate injectabile

Prevenirea acneei şi a punctelor de grăsime

Persoanele care poartă machiaj ar trebui să caute branduri cosmetice care sunt noncomedogenice. Aceste produse ar putea fi o alegere mai bună pentru persoanele care sunt predispuse la acnee, deoarece acestea nu blochează porii, reducând astfel riscul de apariţie a acneei şi punctelor albe. Spală-ţi părul şi pielea în mod regulat, şi nu uita să te demachiezi înainte de a merge la culcare. Cu toate acestea, ar fi bine să eviţi spălarea excesivă. 

Sursa: csid.ro

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.