Jurnalism cetatenesc

Profesorul Valeriu Anghel – la 80 de ani

Costică NEAGU
24 mar 2018 5673 vizualizări

Astăzi, 24 martie 2018, profesorul Valeriu Anghel împlinește 80 de ani de viață și 52 de trudă pe ogorul școlii și culturii vrâncene.

În ianuarie 1966, când a descins din Oltenii Teleormanului – câmpia moromețiană – în Negrileștii Vrancei, la umbra munților Tudorei Vrâncioaia, primul impuls a fost să plece de unde a venit, dar frumusețea locurilor, oamenii, poezia și fetele frumoase l-au cucerit foarte repede, așa că s-a cununat cu Vrancea.

Permanent neliniștit, profesorul Valeriu Anghel s-a apucat gospodărește de muncă: s-a căsătorit, a crescut cinci copii, toți cu studii superioare, așa cum făcuse cândva Mihail Sadoveanu care a renunțat la studiile de drept și s-a apucat de scris, devenind unul dintre cei mai prolifici prozatori români.

Valeriu Anghel a deschis mai multe ,,șantiere” de lucru: profesură, publicistică, proză și poezie, istorie și criticăliterară, iar după 1989 a devenit unul dintre cei mai serioși editori de carte de pe acest meleag.

A fost preocupat în permanență de eficientizarea și modernizarea școlii românești, a fost singurul profesor din mediul rural cooptat în Comisia de limba și literatura română din Ministerul Educației Naționale, iar în anul 2005 a fost distins cu ,,Diploma de excelență” pentru întreaga activitate.

După 1990, odată cu venirea de la Tulnici la Focșani, numele său a apărut a apărut aproape zilnic în presa locală, cultivând cu obstinație limba română. Materialele lui de presă au fost și sunt modele de limbă română corectă, Domnia Sa, fire năvalnică, fiind în stare să nu ierte nimic, să se bată până-n pânzele albe, pentru o virgulă sau pentru un semn diacritic. De câte ori îl aud polemizând îmi aduc amine de faptul că prietenii îi spuneau lui Caragiale, ,,Moș Virgulă”.

Odată cu venirea la Focșani, alături de activitatea didactică la care n-a renunțat niciodată, în anul 1997 a devenit redactor șef adjunct la publicația Informațiazilei, redactor-șef Alexandru Deșliu, iar în 2002 a fondat, alături de Alexandru Deșliu, revista Seculum (ulterior ProSeculum), una dintre cele mai valoroase reviste de cultură de la Curbura Carpaților, care, în câțiva ani, s-a impus ca o revistă de valoare și la nivel național. Ca dascăl la Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” din Focșani, profesorul Valeriu Anghel a fondat aici revista Dialog, premiată la nivel județean și național.

În toate materialele publicate, atât în presa locală cât și națională, Valeriu Anghel s-a remarcat prin articole de mare ținută științifică pe teme de învățământ și cultură, prin reportaje anchete, comentarii politice și de opinie de înaltă atitudine morală, etică și estetică, realizând un adevărat tablou al societății românești postdecembriste.

A debutat cu versuri în revista Luceafărul (1960), iar în anul 1977 a primit premiul pentru poezie în cadrul Salonului Literar ,,Dragosloveni” de la Focșani, președinte de juriu, Laurențiu Ulici.

A debutat editorial cu lucrarea ,,Alexandru Deșliu, Valeriu Anghel – Vocație și destin, 600 fișe-portret pentru un tablou spiritual-istoric al Județului Vrancea” (2000), o ,,carte-dicționar” a personalităților formate și în devenire, o adevărată ,,enciclopedie” a oamenilor dinspațiul vrâncean de ieri și de azi. Credem că o asemenea lucrare ar trebui să apară cam la zece ani, cum apare Dicționarul ,,Petit Larousse”, pentru a se vedea ,,ce mai e prin Vrancea”.După debut i-au apărut peste 15 cărți de poezie, proză și lucrări științifice.

Văzând toate acestea, credem că Valeriu Anghel ar merita cu prisosință să fie membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar altele sunt rațiunile diriguitorilor acestei organizații de creație.

În anul 2001, Valeriu Anghel a fondat Asociația Culturală ,,Pallas Athena” și Editura ,,Pallas”, în cadrul căreia au apărut aproape 300 de lucrări de: poezie, proză, critică și istorie literară, opere științifice de lingvistică și istorie, ghiduri turistice ale Vrancei, monografii ale unor personalități vrâncene etc.

Astăzi, când profesorul Valeriu Anghel intră în rândul patriarhilor școlii și culturii vrâncene și prin vârstă, îi mulțumim și îi urăm ani mulți și luminoși, sănătate, putere de muncă și darul de a se entuziasma de tot ce se întâmplă benefic pe acest meleag.

La mulți ani, Excelență!

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.