Jurnalism cetatenesc

Procurorii se supun politicienilor. Președintele, un simplu notar. La revedere, Codruța

Ziarul de Vrancea
30 mai 2018 1158 vizualizări

Acestea sunt principalele efecte ale deciziei luate de judecătorii constituționali n practic, de ieri, fiecare șef de parchet va fi la “cheremul” ministrului Justiției, personaj numit politic n ne întoarcem în anii 2A000 când anchetele în dosarele de corupție se stabileau la sediul PSD, concluzionează Traian Băsescu

Curtea Constituțională a admis, ieri, sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis și între Guvern și președinte, ca urmare a respingerii de către șeful statului a cererii de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit CCR, președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi. “Președintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituție, nu are o putere discreționară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularității acesteia. Rezultă că prerogativa Președintelui României de a revoca procurorul din funcția de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate și legalitate a procedurii. Astfel, Președintele României nu are competența constituțională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcție inițiată, în condițiile legii, de ministrul justiției. Prin urmare, conduita Președintelui României de a nu-și exercita competențele potrivit Constituției a determinat imposibilitatea ministrului justiției să își exercite competențele constituționale”, a explicat Curtea. De asemenea, Curtea, având în vedere jurisprudența sa, a stabilit și conduita constituțională care trebuie urmată, respectiv emiterea, de către Președintele României, a decretului de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.Votul judecătorilor Curții Constituționale în cazul deciziei privind refuzul revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare. Sursele citate au arătat că au făcut opinie separată judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea.

“S-a întâmplat ceva dubios”

Prin decizia Curții Constituționale de ieri, președintele și CSM devin spectatori în privința revocării procurorilor-șefi, a spus jurnalistul Liviu Avram. El a precizat că „din ceea ce știam până acum, nimic nu anticipa un asemenea verdict”, pentru că procedura declanșată de ministrul Tudorel Toader „nu-și are rădacina în Constituție, ci într-o lege”. „S-a întâmplat ceva dubios din moment ce s-a ajuns la acest verdict, pentru că această decizie contrazice tot ceea ce a zis CCR până acum în materie de conflict juridic de natură constituțională. Decizia de azi răstoarnă tot ceea ce a zis CCR din 2003”, a mai spus Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul. Astfel, explicat pe scurt, președintele și Consiliul Superior al Magistraturii devin „spectatori” în privința revocării procuroilor-șefi al parchetelor. „Practic, toată puterea de revocare revine ministrului Justiției, care justificând indiferent cum poate depune o cerere de revocare, CSM dă aviz consultativ, iar președintele, în virtutea deciziei de azi, e obligat să revoce. Procurorii intră din nou sub controlul absolut al ministrului Justiției”, a avertizat jurnalistul.

Toader: Procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că decizia Curții Constituționale valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Toader mai susține că șeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiției. De asemenea, deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus, ieri, că decizia Curții Constituționale este obliatorie pentru președinte.  “În Constituție se spune foarte clar că deciziile Curții sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru președinte”, a explicat Nicolicea.

Danileț: În acest moment nu mai știm ce rol are CSM

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a declarat surprins de decizia CCR. „Nu m-am așteptat. După părerea mea, ministrul Justiției are un rol la numire, nu la revocare. Practic, în acest moment nu știm ce rol mai are CSM, președintele statului. Sper din suflet ca decizia CCR să detalieze aceste aspecte”, a spus Danileț. Practic, spune Danileț, prin această decizie se regândește statutul procurorilor în România. „Procurorii sunt aduși din ce în ce mai mult în zona deciziei executive, ceea ce nu e în conformitate cu normele internaționale”, a spus judecătorul.„Sunt 3 motive în lege pentru a revoca un procuror, unul dintre ele este prostul management, dar ministrul Justiției nu are pârghii aici și trebuie să apeleze la CSM, care a spus că nu trebuie revocată Laura Codruța Kovesi. Practic, CSM nu mai are niciun rost, totul rămâne la latitudinea ministrului Justiției, prin această decizie practic se regândește statutul procurorului în România”, a adăugat Danileț.

USR: Nu există nicio modalitate de constrângere directă a președintelui să se supună acestei decizii

Deputatul USR Stelian Ion susține că, în ultima perioadă, Curtea Constituțională a dat “o înșiruire de decizii care par a ajuta consistent puterea”, afirmând că se încearcă luarea unor atribuții importante ale președintelui României. El afirmă că șeful statului nu poate fi constrâns în vreun fel să respecte decizia CCR privind constatarea unui conflict între Guvern și Președinte pe tema revocării procurorului-șef al DNA. “Nu există nicio modalitate de constrângere directă a președintelui să se supună acestei decizii. În mod normal, într-un stat așezat, aceste decizii trebuie și sunt respectate, acum depinde să vedem cum vede președintele și cât de gravă i se pare decizia CCR. Este exclusiv mingea în terenul domniei sale”, crede Stelian Ion.

Stelian Ion acuză Curtea Constituțională că a luat în ultima perioadă mai multe decizii menite să ajute puterea.

“Am văzut în ultima perioadă o înșiruire de decizii CCR care par a ajuta consistent puterea actuală. Ceea ce nu a reușit prin legile justiției PSD-ALDE iată că, cu ajutorul masiv al CCR, s-a reușit sub această formă. Sunt obligatorii deciziile CCR, trebuie să le respectăm, dar putem să ne permitem să le și comentăm și să aducem critici unei instituții care pe zi ce trece arată tot mai clar că judecătorii CCR sunt numiți politic”, a afirmat acesta. El susține că se încearcă luarea unor atribuții importante ale președintelui României, care este “obligat se execute în tocmai ce dictează ministrul Justiției”.

Cătălin Predoiu: Decizia CCR, fundamental eronată din punct de vedere tehnic

Deputatul PNL Cătălin Predoiu spune că decizia Curții Constituționale este fundamental eronată din punct de vedere tehnic juridic, iar sesizarea era inadmisibilă. "În general, mă abțin să comentez deciziile CCR, nu am făcut-o nici atunci când au fost discutabile, din punctul meu de vedere. Dar, în acest caz, avem o decizie fundamental eronată din punct de vedere tehnic juridic. Sesizarea era inadmisibilă. Pe lângă faptul că legea este foarte clară în privința atribuțiilor prezidențiale, nu poate exista conflict juridic în interiorul aceleiași puteri, de aceea vorbim în teorie de conflict juridic constituțional între puteri. Citiți pledoaria prof. univ. dr. Simina Tănăsescu, susținută la CCR și veți găsi în conținut argumente impecabile și imbatabile. Și atunci, ce contra-argumente le-a înfrânt în viziunea CCR? Probabil cele de oportunitate. Dar când înfrângi dreptul cu oportunitatea, îi invadezi sfera sau invers, ieși din sfera principiilor de drept. Să vedem acum și motivarea și soluția indicate de CCR în concret pentru ieșirea din conflict", a scris, pe Facebook, Cătălin Predoiu.

Băsescu: CCR a adoptat o decizie de rară ticăloșie

Fostul președinte Traian Băsescu susține că CCR a adoptat ”o decizie de rară ticăloșie”, iar, ”practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonați guvernului politic”. ”Dragnea și Tăriceanu au reușit implementarea visului USL: «NU AVEM PUTEREA, PÂNĂ NU AVEM JUSTIȚIA». Curtea Constituțională a adoptat, în conflictul Kovesi - Tudorel Toader, o decizie de rară ticăloșie. Practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonați guvernului politic, prin Ministrul Justiției”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook. El susține că CCR a întors justiția la nivelul anilor 2004, când ”deciziile cu privire la soarta dosarelor penale se luau în sediul PSD, de doamna Stănoiu, alături de Adrian Năstase, Victor Viorel Ponta, Mike Șpagă, Marian Oprișan și mulți alți politicieni socialiști”. Traian Băsescu acuză Curtea Constituțională că a anulat 14 ani de progres în procesul de consolidare a independeței Justiției. ”Eu nu susțin că, în independența ei, Justiția nu a făcut abuzuri, nu a hărțuit și condamnat oameni nevinovați, dar acestea trebuie corectate prin legi, prin implementarea deciziilor CCR și a directivelor UE în legislație sau prin acțiuni ale CSM și ale Inspecției Judiciare, dar în niciun caz prin punerea parchetelor sub control politic”, mai afirmă Băsescu.

Ponta: Acum înteleg de ce mă ura lumea când mă vedea lângă Oprișan

Fostul premier Victor Ponta a afirmat miercuri că a văzut-o astăzi pe Viorica Dăncilă lângă președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, și acum înțelege de ce îl ura lumea pe el când îl vedea lângă “capul mare al lui Oprișan”. “Am văzut-o astăzi la tv pe biata doamnă Dăncilcă cu tot cu Oprișan lângă, și mi-am adus aminte cum arătam eu cu Oprișan lângă. Nu mai vreau să pățesc acest lucru niciodată. Groaznic! Acum înțeleg de ce mă ura lumea când mă vedea cu capul mare al lui Oprișan lângă mine” a spus Victor Ponta. Premirul Viorica Dăncilă a paricipat miercuri în județul Vrancea, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, și președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, la punerea în funcțiune a Stației de Pompare și Repompare 5 Haret (SRP5) din Amenajarea complexă Ruginești-Pufești-Panciu, care va iriga culturile cu apă din canalul Siret-Bărăgan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.