Jurnalism cetatenesc

Povestea lui Viorel Cucu, viticultorul din Odobești medaliat cu aur pentru vinurile sale

Ziarul de Vrancea
8 mar 2023 4491 vizualizări

Povestea inginerului Viorel Cucu a început la Focșani, într-o zi de septembrie a anului 1960, ca o coincidență a sorții, la vremea când strugurii se transformă într-o licoare magică prin grija și experiența cunoscătorilor în ale viei, ulterior acesta stabilindu-se la Odobești, în orașul viilor domnești. Odobești este locul cramelor, al beciurilor construite încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare, o adevărată atracție turistică pentru străini. Viorel  Cucu avea propria cramă și o dragoste nemăsurată pentru domeniul viei și vinului.

Orice viticultor își dorește să obțină cel mai bun vin! Logic, să știi că bei un vin nemaipomenit este scopul oricui deținător de viță de vie. Indiferent că ești mic sau mare producător, că aveai 2 sau 10  hectare, că ai plantat 2 sau 10 soiuri de struguri, gândul că ai un vin foarte bun te umplea de bucurie, te motiva să muncești mai mult, mai bine.

Recompensat la Concursul Național de Vinuri

Printre producatorii medaliați cu aur la ediția 2001 a Concursului Național de Vinuri, se afla Viorel Cucu, producător particular din Odobești.

Motto-ul său era: „Dacă nu ai stat o zi în vie, nu ai făcut nimic. Trebuie să stai cu ea, să o simți pentru că e foarte sensibilă.”

Prin însuși stilul său de viață și ceea ce a făcut, a dorit să fie un exemplu pentru cei din jurul său. Acest viticultor nu avea super secrete în ceea ce făcea, nici superputeri. Era  implicat 100% în munca sa, nu îi era teamă să lucreze mult.Cultiva Sauvignon, Merlot, Fetească, Galbenă de Odobești. Cel din urmă este un soi românesc de struguri, care se cultivă doar în patru centre viticole, situate în sudul Vrancei. Oamenii inteligenți știu că trebuie să muncească din greu pentru ceea ce-și doresc, iar rezultatele muncii lor vor fi vizibile după un timp, dar vor dăinui toată viața. Din păcate, povestea aceasta frumoasă de viață s-a frânt la început de primăvară, când începeau primele lucrări la vie, lăsând multă tristețe și durere în jur.

Pentru tine, Puiu

Soția, Mioara și fiul, Lucian Costin


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.