Jurnalism cetatenesc

Pledoarie pentru Casa memorială „Simion Mehedinți”. Recunoștință, iar ca sentiment un cristal!

Constantin Macarie
22 dec 2020 2417 vizualizări

 Așa aș rezuma multitudinea de acțiuni, de gesturi subsumate comemorării marelui savant al Țării, al Vrancei, al Sovejei – Simion Mehedinți,  care poartă de câteva decenii semnătura unor organizații de prestigiu național, județean, precum Asociației „Simion Mehedinți” – Vrancea ( prof. univ. dr. Costică Neagu et comp.), Societatea de Geografie din România și filiala Vrancea (prof. Nicolae Damian et comp.), Fundația cultural științifică „Simion Mehedinți – Miorița” – Soveja et comp.,prof. univ. dr. Gheorghiță Geană – discipol al consăteanului său, școala și mai nou de 8 ani, Asociația Femeilor Ortodoxe – Vrancea ( avocat Ana Sacrieru et comp) și Primăria Soveja. Zilele Mehedinți, reeditarea operei complete a savantului, sub coordonarea Asociației Simion Mehedinți, sub titlul generic Biblioteca Simion Mehedinți, zecile de manifestări ale nașterii și morții savantului sub emblema organizațiilor amintite, zecile de comunicări, articole, studii și multe altele dau suma acelei recunoștințe de care s-a făcut vorbire în titlul acestei modeste ziceri ale mele.

An de an, organizațiile amintite au fost fanionul, purtător de stindard al recunoștinței, prin manifestări ce au adunat pe sovejeni, pe cercetători, lumea academică a Țării, la Soveja. Și putem spune că Simion Mehedinți a scos Soveja în lume și au adus lumea la Soveja, precum Miorița de 175 de ani de când a fost aflată aici.

 Și a venit acest an fatidic-2020 -și pentru  această recunoștință  față  de acest unul din marii fii ai Sovejei. Fatidic parțial, ca participare fizică, deoarece cea sufletească de adevărat om de cultură, de știință, de dascăl adevărat nici măcar nu s-a diminuat. Și anul acesta la 16 octombrie membrii fundației sovejene au trecut și au pus o floare, o lumânare, discret, restrâns la mormântul bunicului, reînviindu-i umbra din valurile vremii. La 14 decembrie, tot discret, fără fast comunitar, așa cum restricțiile impun, același gest al fundației locale, al recunoștinței. Ca peste câteva zile, sâmbătă, Asociația Femeilor Ortodoxe – Vrancea, cu binecuvântarea Inaltpreasfinției Sale Arhiepiscopul Ciprian al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin doamna avocat Ana Sacrieru, și prof. Răzvan Sacrieru – vicepreședinte al Filialei Vrancea al Societății de Geografie et comp. a reeditat în regim de pandemie gestul de recunoștință devenit tradiție, invitând alături și administrația locală, fundația locală, realizând un restrâns dar grăitor grup ce a suplinit din plin fastul anilor normali.

Subliniind faptul că Simion Mehedinți reprezintă prin omul, prin grograful, profesorul, etnograful, pedagogul, sociologul, scriitorul ce a fost și rămâne,  o sinteză a tot ce este valoare a acestui pământ mioritic din care vine, trecând dincolo de hotarele Țării, atingând universalitatea, voi aminti spre certitudinea valorii Celui în discuție,că înălțimile sunt privilegiul vulturilor. Numai ei au bucuria de a admira frumusețea piscurilor deasupra cărora s-au ridicat prin propriile lor aripi. Încă de copil puiul de mocan a simțit chemarea piscurilor și nu s-a târât, ci a urcat în zbor trudit spre ele.

Și cum însuși spune că„omul nu este răsplătit pentru ceea ce a făcut în viață, ci este fericit prin ceeA ce fac urmașii”, facerile noastre de azi sperăm să-i fie prilej de fericire. 

 Iar dincolo de recunoștință trebuie să-I oferim ca sentiment,acel cristal despre care face vorbire titlul. Un cristal ce i s-a refuzat de prea multă vreme. Dacă în timpul vieții casa din București i s-a confiscat, cea părintească din Soveja, dincolo de confiscare a ars în marele incendiu din 1943, iar Casa de Citit, ridicată în grădina sa și pe care a donat-o  școlii sovejene, fiind o vreme bibliotecă și apoi fânărie, i-a fost și ea demolată, ca fiind, la acea vreme, dușman al poprului, a venit acum timpul să-i refacem casa părintească. Și asta fiindcă acum la acest an 2020 a venit timpul unei noi administrații locale care înțelege marea datorie a Sovejei, a sovejenilor care l-au ales „primus înter pares”.Modelul casei părintești fundația l-a identificat. Aidoma și locul.Numai că locul nu poate fi recuperat. Casa părintească poate fi reconstituită. Și ea trebuie să devină  

Casa memorială „Simion Mehedinți I”- reper strălucitor viu pe harta spirituală a Țării, a județului, a Sovejei. O reparație morală a spiritului tutelar al Vrancei, a prestigiului său universal. Dacă în 2018 fundația sovejană fonda și inaugura la Soveja în chiar cuibul capodoperei Muzeul  Miorița – unic în țară, ca un omagiu adus spiritului creator de geniu al poporului roman, acum e timpul ca și Casa memorială „Simion Mehedinți  să apară ca un omagiu adus marelui geniu al științei ce a plecat tot de aici din cuibul capodoperei.

Iar această casă va fi expresia acelui sentiment pe care-l trâmbițăm cu mândrie patriotică de veacuri, un adevărat cristal în„corola de minuni a lumii”,purtând nume românesc ce vine din îndepărtata istorie a Sovejei - Simion Mehedinți  

Așadar, cât de curând, îl vom căuta toți și îl vom găsi acasă pe Simion Mehedinți și nu în gazdă cu lacătul pe ușă, ca până acum.

Iar pentru acea vă chem alături să fiți cu fapta pe voi toți ce „vă știți ai acestui pământ” al marilor valori. „Biruit-au gândul!”

 Pe curând,

Prof. Constantin Macarie

Președinte fondator al fundației sovejene


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.