Jurnalism cetatenesc

Părinţii? Părinţii ce i-au spus?

Ana Mihaela Acatrinei
14 iul 2017 2815 vizualizări

Pe vremea asta, anul trecut

Urc în trenul Cluj - Bucureşti, îmi găsesc locul într-un compartiment unde mai erau două persoane: o doamnă şi un domn. Imediat ce îmi aşez lucrurile, îmi sun una dintre cele mai bune prietene care avea foarte mari emoţii în privinţa examenului maturităţii. Îmi spune  că a luat note foarte mari. M-am  bucurat şi am felicitat-o. După ce închid telefonul, domnul P. mă întreabă:

 

- Părinţii? Părinţii ce i-au spus?

(Nu am înţeles intervenţia domnului, dar am zis să fiu politicoasă.)

- Nu ştiu, nu am întrebat-o.

- Băiatul meu, Andrei, nu a luat examenul ăsta anul trecut. Crezi că-i rău?

- Depinde, nu-l cunosc ca să-mi dau seama.

(Deja mă gândeam că până la Bucureşti o să am cu cine vorbi.)

Continuând:

Nu m-am supărat că fiul meu nu a trecut de bac. Când am aflat asta,  nu l-am certat, ci mi-am spus mie: "Undeva am greşit." Nouă, ca părinţi, nu ne pasă de reuşitele sau de eşecurile copiilor, ci de ceea ce spune societatea. Ar fi fost culmea să mă supăr pe el. Dimpotrivă, l-am încurajat. I-am spus că se mai întâmplă, nu este nici primul, dar nici ultimul. Şi că eu am încredere în el, ştiu cine este şi că îl voi susţine, iar dacă el îşi va dori, cu siguranţă, în sesiunea din toamnă va reuşi.Andrei a rămas uimit când i-am spus asta. Nu se aştepta. După o săptămână în care a stat închis în casă, l-am rugat să ieşim la o bere. A crezut că am înnebunit. Am vorbit cu el şi i-am spus că  este un examen. Fără panică. Mai sunt şanse să-l ia. Şi am făcut o înţelegere. Mi-a  promis că va ieşi de cel puţin 3 ori pe săptămână cu prietenii şi zilnic vom lucra împreună  la geografie măcar o oră. Aşa am făcut. După fiecare ieşire, îmi spunea dacă vreau să vin să mai lucrăm. Eram mândru. Am învăţat-o cu el pe geografie. Iar la BAC a ştiut, a luat 8,90. L-a luat. Ce s-ar fi întâmplat dacă m-aş fi supărat pe el? Şi i-aş fi reproşat că m-a făcut de râs? Ar fi fost şi mai dezamăgit, descurajat. Rolul părintelui este să-şi susţină copilul, nu să-l certe. Când copilul greşeşte, trebuie să ne întrebăm pe noi: Unde am greşit?

Ana-Mihaela Acatrinei

Ana Mihaela Acatrinei este membră a Clubului de Jurnalism Tineret în (re)acțiune


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.