Jurnalism cetatenesc

Omagiu celui mai mare creator de dascăli din județul Vrancea – domnul profesor Gheorghe Zaharia care astăzi(n.r miercuri 28.03.2018) a trecut în eternitate

Ziarul de Vrancea
28 mar 2018 2775 vizualizări

Când am intrat la primele mele ore de profesor de română, în toamna anului 1985, am avut îngrozitoarea senzație că nu pot fi eu, că nu am o voce proprie, că nu pot să mă eliberez de modelul teribil de puternic al marelui meu profesor de română din liceu, domnul Gheorghe Zaharia.

Senzația era atât de copleșitoare, încât, imediat ce am găsit câteva ore libere, m-am dus la dumnealui la liceu și l-am rugat să mă primească la câteva ore vrând să mă conving cumva că mai am totuși și ceva al meu. „De ce, mă, Popeasco?”, a venit întrebarea lui și mi-a cercetat cu privirea fiecare mușchi al feței, ca să vadă ce-i ascund și-n același timp ca să-mi dau seama că sunt cam ciudată cu cerința asta directă. „Pentru că vă urăsc extraordinar!”, i-am răspuns rece, ca și cum cuvintele acestea ar fi fost cele mai firești într-o discuție magistru-discipol. „Păi ce-am făcut?” mi-a zis el cu o mirare jumătate reală, jumătate jucată. „Nu pot fi eu la ore! Mă surprind aproape la fiece mișcare, la fiecare înșiruire a ideilor, la fiecare discuție cu elevii, că vă imit!” i-am zis, gândindu-mă că asta e încă una din foarte multele conversații neverosimile pe care le-am avut cu domnul profesor în cei doi ani în care i-am fost elevă (clasele a XI-a și a XII-a) și în cele câteva dăți în care am avut norocul să-l mai întâlnesc în timpul facultății și după. Și atunci mi-a dat una din cele mai memorabile definiții ale vieții de profesor: „Măi Popeasco, eu încă îl imit pe profesorul meu de română și azi și el mi-a zis cândva că el a luat foarte mult de la marele profesor Arbore. Așa că, dacă asta te consolează cu ceva, nu mă imiți pe mine sau numai pe mine. Suntem un șir de dascăli. Cine știe ce dascăl de suflet imita și Arbore?”. 

El vedea meseria asta ca un fel de ADN spiritual!

A fost cel mai uluitor profesor pe care-l poate cineva avea. Era de o exigență ascuțită ca o sabie japoneză: un zece la el era un triumf. În același timp, rar intervenea pentru a-ți estompa excesele de personalitate, pe care le cultiva, cum cultiva și cele mai personale și îndrăznețe interpretări! Orele lui erau un spectacol de inteligență, originalitate și rigoare. 

Când pomeneai o carte pe care ai citit-o, domnul Zaharia îți expunea cu claritate țesătura ei de idei, pe care le lua apoi pe rând și, după cum considera necesar, le făcea istoricul, le prezenta în familia de idei din care veneau sau făcea orice magie intelectuală i se părea atunci cea mai spectaculoasă și fructuoasă pentru dezvoltarea gândirii și culturii noastre. 

Cea mai mare lecție pe care o dădea zi de zi prin ceea ce era el la catedră a fost lecția probității profesionale, tăria argumentelor, siguranța și eleganța celui ce este as în meseria sa , iar cel mai fascinant aspect al său era aura de libertate care-l înconjura. 

Vă mulțumesc, domnule profesor, pentru că mi-ați dăruit aerul tare al libertății spiritului.

Profesor Daniela Plăiașu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.