Jurnalism cetatenesc

O focşăneancă ne învaţă cum putem să fim părinţi mai buni

Dana Lepădatu
13 nov 2017 1623 vizualizări

 Focşăneanca Otilia Mantelers şi-a adus cartea “Secretul Monstrului”  la Focşani u cu această ocazie le-a împărtăşit celor prezenţi din secretele meseriei de părinte

Otilia Mantelers, focşăneancă la origine, absolventă a Colegiului Naţional "Unirea", s-a aflat zilele trecute la Focşani, unde şi-a prezentat cartea "Secretul monstrului". Cu această ocazie, Otilia le-a vorbit celor prezenţi în sală despre situaţiile complexe cu care se pot confrunta în relaţiile cu copiii lor, atunci când răbdarea le este pusă la grea încercare, fie că este vorba de o criză de furie sau de limitele pe care trebuie să le impună micuţilor lor. Şi pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea a fost partener al evenimentului, alături de Asociaţia Educatoarelor din Vrancea, în sală au fost prezente peste 120 de cadre didactice din tot judeţul, astfel că Otilia a venit cu multe sfaturi pentru acestea, menite să le ajute să-şi îmbunătăţească relaţia cadru didactic- elev. Otilia a fost primită cu căldură de foştii săi profesori de la Colegiul Unirea. "Bine ai venit acasă, Otilia", a spus Cornel Noană, căruia Otilia i-a fost elevă timp de patru ani de zile, "una dintre cele mai dragi eleve din cariera mea", chiar dacă Otilia învăţa încă de pe atunci să pună limite. Nu de puţine ori, atunci când depăşea limitele, Otilia îi   spunea "Gata, ajunge!", iar eu ştiam că e momentul să mă opresc", şi-a adus aminte cu plăcere directorul Noană. De vizita Otiliei s-a bucurat şi profesoara Angela Sârbu. "Este momentul în care profesorii învaţă de la elevii lor şi cred că aceasta este o mare binencuvântare", a spus Angela Sârbu, remarcând că demersul Otiliei este binevenit mai ales că în ţara noastră lipseşte o şcoală pentru părinţi, care să îi înveţe pe aceştia cum să gestioneze mai bine relaţia părinte-copil.

Adolescenţii au nevoie să fie ascultaţi

Am profitat de prezenţa Otiliei Mantelers la Focşani pentru a o întreba câte ceva din ABC-ul "meseriei" de părinte. Am întrebat-o pe Otilia cum te conectezi ca părinte cu un copil adolescent sau preadolescent, aflat la vârsta poate cea mai problematică din dezvoltarea sa. "Regula de aur este să petrecem timp împreună atunci când adolescentul îşi doreşte, pentru că el pare că nu are nevoie de noi, iar noi tindem să considerăm că nu mai suntem aşa de importanţi pentru ei ca părinţi. Dar de fapt lucrurile nu stau aşa. Eu, ca părinte, trebuie să fiu disponibil atunci când el are nevoie de mine, când se întoarce de la o petrecere sau după ce s-a întâlnit cu prietenii, când are o problemă. Trebuie să mă intereseze lumea lui şi să nu îi critic lumea, fie că este vorba de cea virtuală sau a prietenilor. Cele mai mari greşeli pe care le face un adult în relaţia cu copiii sunt morala şi pedeapsa. Pedeapsa mai mult deteriorează relaţia părinte - copil", ne-a spus Otilia Mantelers. Şi pentru că putem să ne confruntăm cu o adevărată problemă atunci când trebuie să ne alegem informaţia când vine vorba de relaţia părinte - copil, Otilia este de părere că de cele mai multe ori trebuie să ne ascultăm instinctul şi să alegem ceea ce ni se potriveşte cel mai bine, nouă şi copiilor noştri. "De obicei, începi cu ceva de bază şi, pe măsură ce tu te schimbi, ca părinte, te duci către o informaţie mai profundă, mai complexă. Fiecare alege ceea ce i se potriveşte . E important să ascultăm şi instinctul şi să nu luăm de bun tot ceea ce găsim scris sau ce ne spun unii şi alţii", ne-a spus Otilia.

Cine este Otilia Manteleres

Otilia Mantelers este focşăneancă de origine, dar locuieşte în prezent în Bucureşti. Căsătorită şi mamă a trei copiii, a terminat iniţial ASE-ul şi a făcut chiar şi un master în economie. Însă, încă din anii de liceu a fost fascinată de psihologie, însă odată cu naşterea primului copil a apărut necesitatea de a-şi înţelege copilul, de a-i fi alături. Sfatul pe care îl dă astăzi mămicilor e acela de a fi informate pentru a putea avea o relaţie de calitate cu copiii lor, iar informaţia este la îndemana acestora, fie că vorbim de cărţi, cursuri, sau internet.  (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.