Jurnalism cetatenesc

Noi imagini cu românul răpit de al-Qaeda

Ziarul de Vrancea
2 iul 2017 654 vizualizări

Jihadiștii au prezentat o nouă înregistrare cu bărbatul răpit în Burkina Faso, alături de alți cinci ostatici proveniți de pe patru continente n

Jihadiștii al-Qaeda din Mali au dat publicității ieri dimineață o înregistrare cu șase ostatici străini, printre care se numără și românul Iulian Gherguț, răpit în urmă cu mai bine de doi ani în urma unui atac islamist asupra unei mine de mangan din localitatea Tambao din Burkina Faso. Înregistrarea de 16 minute și 50 de secunde ar trebui să reprezinte o dovadă că cei șase ostatici sunt în continuare în viață, fiind realizată de către gruparea Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin - ramura oficială a grupării al-Qaeda în Mali - și publicată de americanii de la SITE. Printre cei șase ostatici străini care apar în înregistrare se numără: românul Iulian Gherguț, sud-africanul Stephen McGown, misionara elvețiană Beatrice Stockly, chirurgul australian Arthur Kenneth Ellitott, franțuzoaica Sophie Petronin și călugărița columbiancă Gloria Cecilia Narvaez Argoti. Nicio grupare nu a revendicat anterior răpirea Sophiei Petronin, care a fost atacată la finele anului trecut de mai mulți bărbați înarmați în localitatea Gao. După ce franțuzoaica apare în fața camerei, vocea naratorului jihadist susține că aceasta speră că președintele Macron o va ajuta să se întoarcă la familia sa din Franța.

Înregistrarea a fost dată publicității cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Emmanuel Macron în Mali, unde ar urma să discute despre consolidarea sprijinului vestic pentru forțele antiteroriste care luptă cu jihadiștii al-Qaeda.

”Când credeți că se va sfârși asta?”

De asemenea, ostaticii sunt prezentanți pe rând de către un narator, care susține că nu au existat până în acest moment negocieri pentru eliberarea lor. Primul care apare în fața camerei este sud-africanul Stephen McGown, care a fost răpit în urmă cu aproape șase ani din Timbuktu. ”Este o perioadă lungă de timp în care să fii departe... Când credeți că se va sfârși asta? Acum facem o nouă înregistrare, dar nu știu ce să spun. Am spus tot ce aveam de spus în trecut. S-a spus tot în înregistrările anterioare pe care le-am făcut”, declară McGowan. Ulterior, în fața camerei apare octogenarul Arthur Kenneth Elliott, urmat de românul Iulian Gherguț.

La sfârșitul înregistrării, vocea naratorului se adresează familiilor celor răpiți și susține că nu au început până acum negocieri reale, dar apoi menționează că negocierile continuă. Aceasta nu este prima înregistrare în care apare românul Iulian Gherguț. În noiembrie 2016, jihadiștii au dat publicității o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiștilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credință teroriștilor Al-Qaeda.

Gherguț a cerut atunci guvernului român și familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar. Răpirea unor cetățeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali și Niger, dar mai rar în Burkina Faso. Iulian Gherguț (39 de ani) făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că apariția unei noi înregistrări cu românul răpit în Mali ”se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen”.  ”Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației”, a precizat Ministerul de Externe


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.