Jurnalism cetatenesc

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Psiholog, despre șoferii care fac live pe Facebook: Complexați, lipsiți de afecțiune

Ziarul de Vrancea
1 iul 2018 633 vizualizări

Aceștia sunt, în general, tineri care nu au un job provocator sau nu au o activitate și pasiuni interesante

Șoferii care fac live pe Facebook în timp ce conduc cerșesc atenție și aprecieri din partea celorlalți, susține psihologul Keren Rosner, precizând că aceasta este o formă disperată a tinerilor de a atrage atenția asupra lor pentru că se simt singuri sau pentru că le lipsește afecțiunea. “În general, aceste persoane care sfidează destinul sunt tineri care simt nevoia să evadeze din monotonia vieții lor pentru a ieși în evidență. Sunt tineri care tânjesc după apreciere și de obicei nu obțin aceste lucruri din altă parte sau prin alt mod. Ei sunt lipsiți de activități care să le provoace preocuparea constantă. Sunt tineri care nu au un job provocator sau nu au o activitate și pasiuni interesante. Ei acționează cu gândul că lor nu li se poate întâmpla nimic rău, că întâmplările nefaste sunt pentru alții. Ei știu că există acest pericol însă pur și simplu îl ignoră”, a declarat, pentru Mediafax, psihologul Keren Rosner.

“Unii băieți vor să atragă atenția unei fete”

Rosner susține că șoferii care fac live în timp ce conduc vor să iasă în evidență prin experințe riscante pentru a cuceri pe cineva sau pentru a se compara cu persoanele populare. “Simt nevoia să iasă în evidență dovedind că sunt actorii unor experiențe riscante. Ambiția lor se oprește la competiția cu alți cunoscuți, cu alți șoferi din trafic sau ceilalți care au postat anterior curse periculoase. De asemenea, consumul de alcool sau substanțe îi dezinhibă și ajung să se expună unor situații limite. Unii băieți fac asta pentru că vor să atragă atenția unei fete și astfel vor să o impresioneze. Posibilitatea de a posta în timp ce conduc îi transformă în mediul online în «eroi», în special dacă primesc îndemnuri și laude online. În majoritatea cazurilor, filmatul este asociat cu încălcarea regulilor și normelor rutiere, iar acest aspect este ignorat de protagoniști. Mesajul poate fi «sunt mai sus decât legea», «nu mă interesează», a adăugat psihologul.

Keren Rosner mai precizează că aceste acțiuni sunt o formă disperată, în special a tinerilor, de a atrage atenția asupra lor din lipsă de afecțiune. “Este și dorința de a fi important, dar și dorința celui complexat care vrea să-și demonstreze puterea prin gesturi extreme, pentru a obține aprecieri. Aprecieri pe care în mod obișnuit nu le are și pe care și le dorește ca să se simtă important. În esență, este o formă disperată de a atrage atenția asupra lor pentru că se simt lipsiți de afecțiune și singuri. Acest comportament se manifestă în special la persoanele tinere sau la persoanele care nu au altă posibilitate să atragă atenția și nu au altă variantă de a impresiona pe ceilalți", a mai precizat psihologul Keren Rosner.

În ultimul timp, mai multe accidente au avut loc în timp ce șoferii sau unii din pasageri transmiteau live pe Facebook. Ultimul caz în care un accident a ajuns să fie transmis live pe rețelele de socializare este cel din Olt. Un șofer băut a condus haotic și, la un moment dat, a pierdut controlul volanului și s-a izbit frontal într-o mașină care circula regulamentar. O femeie, pasageră în mașină, precum și șoferul din cealaltă mașină și-au pierdut viața pe loc. Momentele au fost transmise live pe Facebook de un alt pasager din autoturism, soțul femeii ce a murit în impact. Ulterior, el a spus că a decis să filmeze sperând că polițiștii îl vor opri pe șofer.

Cel mai răsunător caz din ultima vreme este însă accidentul din Ungaria, produs la sfârșitul lunii mai. Atunci, nouă români și-au pierdut viața în accident, în timp ce șoferul microbuzului transmitea live pe Facebook.

Occidentul ar pregăti sancțiuni împotriva liderilor PSD-ALDE

Senatorul liberal Florin Cîțu susține că a avut o discuție cu un reprezentant al unei țări cu care România are parteneriat strategic, care i-ar fi spus că există îngrijorări privind independența justiției și că ar urma să fie impuse sancțiuni pentru șapte politicieni PSD-ALDE.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook și intitulat "Daddy deschide lista", senatorul liberal Florin Cîțu spune că lucrurile sunt pe cale să intre într-o zonă periculoasă, dar nu este clar dacă și pentru România sau doar pentru o parte dintre români. "Am participat la o discuție unde, printre alții, erau prezenți și reprezentații a două țări cu care România are parteneriate strategice. Unul dintre ei m-a luat deoparte și m-a întrebat ce naiba se întâmplă cu România. Era îngrijorat. Printre altele, mi-a spus foarte clar că independența justiției este vitală în țara lui și în restul țărilor membre NATO. Partenerii noștri caută cel mai eficient mod de a da un semnal clar României că nu sunt de acord cu ce se întâmplă. Evident vorbea despre atacurile politicienilor la justiție pentru a-și rezolva problemele personale. Puțin contrariat am întrebat: «ok, și ce se poate întâmpla?» Atunci mi-a prezentat un scenariu. În opinia lor, experiența acumulată până acum, măsurile luate împotriva unor țări care nu respectă democrația nu s-au dovedit eficiente când au fost aplicate doar statelor (sancțiuni economice, embargou, etc ). A devenit și mai precis când mi-a explicat că sancțiunile luate împotriva unor lideri politici sunt mult mai eficiente. Mi-a dat exemplu Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Iran. Pe înțelesul tuturor, partenerii noștri strategici pot lua măsuri împotrivă unor oameni politici care generează instabilitate în zonă. Măsurile pot fi de la refuzarea vizelor de intrare până la interdicția politicienilor de a participa la întâlniri cu omologii lor din alte țări, supravegherea conturilor bancare, restricții la transferurile bancare etc… Toate, sancțiuni deja aplicate unui număr mare de lideri politici", spune Cîțu.

El susține că ar exista deja o listă de șapte politicieni PSD-ALDE, din Guvern și Parlament, care ar urma să primească astfel de sancțiuni.

"Și acum vine bomba! Există deja o listă de șapte politicieni din guvern și Parlament care sunt pe cale să primească astfel de sancțiuni. Mi-a dat și câteva nume. Miniștri și parlamentari din coaliția PSD-ALDE. Pentru mine este clar, mai ales acum, că a vorbit foarte serios. Activarea acestor sancțiuni este iminentă", mai afirmă senatorul liberal, amintind că în noiembrie 2012 fostul premier Adrian Năstase a fost înștiințat că i-a fost retrasă viza de călătorie în SUA, în aprilie 2012.

Furtunile din România, provocate de Rusia?

n controversata idee a fost sugerată de un europarlamentar român n fostul cosmonaut Dumitru Prunariu îi ține isonul

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu a sugerat într-o postare pe Facebook că Rusia ar fi influențat clima pentru a-și asigura vreme frumoasă pe durata Campionatului Mondial de Fotbal, iar furtunile din România, Grecia și Bulgaria ar fi consecința acestor influențe.

Pașcu s-a remarcat prin alte postări conspiraționiste. În 2017 scria, tot pe Facebook, despre un presupus plan de rupere a României în bucăți. ”A observat cineva ca, de doua săptămâni de când a început Cupa Mondială, pe toate stadioanele din Rusia europeană este soare, în timp ce în jur, mă refer la noi, la bulgari și la greci avem numai ploaie și furtuni? Două săptămâni – și vor urma încă două, până la sfârșitul Cupei – Rusia se află încontinuu într-o zonă de înaltă presiune atmosferică, iar cei din jur într-o zona de presiune joasă”, a scris Pașcu pe Facebook, încheind ironic: ”Sunt convins că este vorba exclusiv de efectele încălzirii globale … ”. El a fost aprobat imediat de Prunariu, singurul cosmonaut român, care a relatat o întâmplare din 1980: ”Ce frumos și nevinovat gândești Puiu dragă. Îmi amintesc când la Moscova în 1980 a fost Olimpiada și era o vreme ploioasă, cu jumătate de oră înainte de deschiderea oficială deasupra stadionului moscovit s-a făcut senin și așa a ținut până după terminarea ceremoniei. Eram acolo în pregatire pentru zborul cosmic. Rușii s-au laudat atunci cu tehologia cu rachete de alungare (sau provocare) a ploii”. Imediat a venit replica europarlamentarului Ioan Mircea Pașcu, în total acord cu Prunariu: ”Tot timpul am avut în minte situația aceea”.

Șefa ANM: De abia de miercuri vom putea vorbi de temperaturi de peste 29 de grade Celsius

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat, sâmbătă, în cadrul comandamentului MAI, că ploile vor fi mai puține începând de duminică, însă abia de miercuri, 4 iulie, vremea se va încălzi și se vor înregistra valori de peste 29, 30 sau chiar 31 de grade Celsius, transmite Mediafax. "Regimul de temperaturi este mai scăzut comparativ cu perioada din calendar pentru că, în următoarele zile, vom înregistra valori în perspectiva maximelor cuprinse între 18 până la 25, cel mult 26 de grade, iar minime de 12-14 grade", a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), în cadrul ședinței comandamentului pentru situații de urgență de la Ministerul Afacerilor Interne. Elena Mateescu a mai spus că vremea se va încălzi abia de miercuri, 4 iulie. "De abia începând din 4 iulie, vom putea să vorbim de temperaturi în creștere de la o zi la alta astfel încât, în special în partea de sud și vest a țării să vorbim de valori de temperaturi de peste 29, 30, 31 de grade", a mai spus directorul ANM.

Doi bărbați, amendați deoarece recoltau trufe din pădure cu șase câini dresați

Doi bărbați din Hunedoara au fost prinși de polițiștii din comuna Doljești (județul Neamț) în timp ce recoltau ilegal trufe cu ogari dresați în acest scop, transmite Agerpres. Purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, agentul șef Robert Costan, a declarat că acțiunea a avut loc pe raza Ocolului Silvic Roman, iar în pădurea Durdura au fost depistați cei doi. "Aceștia, cu vârste de 42 de ani, respectiv 35 de ani, recoltau trufe fără să dețină autorizație, cu ajutorul a șase câini dresați din rasa Lagotto Romagnolo. Polițiștii au găsit asupra lor patru kilograme de trufe negre care au fost confiscate și predate lucrătorilor silvici", a precizat, duminică, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. Agentul șef Robert Costan a adăugat că cei doi bărbați au fost sancționați cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Patru vieți luate de ape

Doi bărbați din județele Neamț și Argeș și-au pierdut viața după ce au fost luați de viituri, astfel că numărul victimelor inundațiilor din acest weekend a ajuns ieri la patru. Duminică, mii de pompieri continuau să intervină în localitățile inundate, însă Ministerul Afacerilor Interne transmis că situația începe să revină la normal în zonele afectate. Cinci drumuri naționale din județele Neamț, Covasna, Harghita, Vâlcea și Suceava rămâneau închise, în urma ploilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor și la acumulări de apă pe carosabil. Inundațiile din ultimele 24 de ore au afectat 99 de localități din 19 județe, iar peste 760 de oameni au fost evacuați, cele mai mari probleme fiind în Covasna și Brașov.

Iordache, despre abuzul în serviciu: Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie și dosar penal

Președintele comisiei pentru legile Justiției, Florin Iordache, a declarat că modificările Codului penal care vizează abuzul în serviciu vor fi dezbătute și votate cu celeritate, precizând că dacă există prejudiciu pe această infracțiune, asta nu înseamnă că trebuie să existe și un dosar penal, transmite Mediafax. "Vrem să închidem odată această definiție a abuzului în serviciu pentru că prea s-au întâmplat aceste abuzuri în ultima perioadă și acestea nouă ne-au dat de gândit. Vom discuta, înțeleg că există o propunere din partea Ministerului Justiției cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important să nu mai existe abuzuri. Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuperează banii și gata", a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, în cadrul unei emisiuni difuzate, ieri, de Antena 3. În ultima ședința a Comisiei de specialitate, cea de joi, parlamentarii au amânat dezbaterea și votul asupra amendamentele legate de infracțiunea de abuz în serviciu. Următoarea întâlnire a membrilor forului de specialitate va avea loc luni, la Parlament, începând cu ora 10.30.

Prevederile actuale ale Codului penal referitoare la abuzul în serviciu sunt: "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.