Jurnalism cetatenesc

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia îi trimite pe moldoveni acasă ca să voteze cu Dodon

Ziarul de Vrancea
3 dec 2018 947 vizualizări

Moscova trimite acasă peste 170.000 de cetățeni moldoveni care au depășit termenul de ședere n întâmplător sau nu, ei se pot întoarce în Rusia după alegerile de la Chișinău

Cetățenii moldovenii care au depășit termenul de ședere pe teritoriul Federației Ruse se pot întoarce în Republica Moldova fără a fi sancționați în următoarele condiții: să revină în Republica Moldova în perioada 1 ianuarie - 24 februarie și să nu se întoarcă în Rusia mai devreme de luna martie, relatează portalul Deschide.md, citând un comunicat difuzat luni de Ministerul de Interne rus.

Potrivit observatorilor de la Chișinău, faptul că cetățeni moldoveni pot fi absolviți de anumite sancțiuni numai în cazul în care respectă termenii anunțați de partea rusă sugerează că Moscova îi trimite pe moldoveni acasă ca să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în speranța că aceștia vor vota pentru protejații săi din Republica Moldova, scrie sursa citată.

Deschide.md adaugă totodată că, de altfel, Ministerul de Interne rus a subliniat în comunicatul său că a luat această măsură la “rugămintea președintelui Igor Dodon”. Decizia autorităților ruse intervine după ce Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul căreia s-a convenit asupra acestei măsuri. Dodon a ținut să mulțumească conducerii de la Kremlin pentru sprijinul acordat. “Îmi exprim recunoștința față de conducerea rusă pentru măsurile concrete întreprinse cu privire la realizarea înțelegerilor la care am ajuns cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în timpul vizitei mele oficiale în Rusia, în perioada 31 octombrie - 1 noiembrie”, scrie el într-o postare pe Facebook, citată de presa de peste Prut.

Numeroși oficiali de la Chișinău au apreciat că această decizie, luată de comun acord între Putin și Dodon, este doar o strategie a președintelui moldovean pentru a obține mai multe voturi la alegerile parlamentare din 24 februarie. Președintele moldovean a confirmat în weekend că va participa la alegerile parlamentare pe listele Partidului Socialiștilor (de stânga, prorus), chiar dacă anterior șeful legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, declarase că Dodon, în calitate de președinte al republicii, nu are acest drept, potrivit Radio Chișinău.

Conform unei decizii a Curții Constituționale din decembrie 2017, președintele republicii nu poate fi membru de partid și nu poate promova interesele unei formațiuni politice, iar acest lucru a fost invocat de mai multe ori de șeful legislativului, Andrian Candu, ca reacție la acțiunile electorale ale lui Dodon, potrivit Deschide.md.

Socialiștii, favoriți în sondaje

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) conduce în intențiile de vot la alegerile parlamentare preconizate pentru 24 februarie 2019 cu 23% din sufragii, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice prezentate ieri la Chișinău, informează media de peste Prut. Partidul Democrat (PD, aflat la guvernare) este creditat cu 7,6 % din voturi, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, cu 7,4%, în timp ce Partidul Politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) , care în perspectiva viitoarelor alegeri va forma un bloc electoral cu PAS, acumulează doar 5% din intențiile de vot.

Numărul persoanelor indecise ar fi de aproximativ de 50%, mai arată sondajul realizat la comanda Institutului de Politici Publice din Chișinău.

Peste 53% dintre cei intervievați au declarat că nu au încredere în niciun politician moldovean, potrivit Radio Chișinău. Totuși, actualul președinte prorus Igor Dodon se bucură de încrederea a 15,6% dintre cetățeni, devansându-i în acest top pe liderul PPDA, Andrei Năstase (3,3%), Maia Sandu (3,2%) și liderul PD, Vlad Plahotniuc (3%).

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 43% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce 36,5% susțin alăturarea republicii la Uniunea Eurasiatică. Conform aceluiași sondaj, 49% dintre moldoveni regretă destrămarea URSS.

Immanuel Kant, acuzat de un viceamiral rus că este ”trădător de patrie”

Filosoful Immanuel Kant se află în centrul unei polemici stranii în orașul său natal Kaliningrad, după ce a fost acuzat de un viceamiral rus, fără motive evidente, de ”rusofobie”, în condițiile în care marele filosof era favorit într-un sondaj online pentru alegerea numelui aeroportului, renovat pentru Mondialul din 2018, scrie AFP.

Filosoful născut în 1724 și-a petrecut o mare parte a vieții în orașul Konisberg, redenumit Kaliningrad după ce a fost ocupat de către Uniunea Sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Kaliningrad este astăzi principalul oraș al unei enclave rusești, aflată între Polonia și Lituania.

Până recent, sondajul online l-a plasat pe filosof în topul numelor cu cele mai multe șanse de a fi alese pentru a denumi aeroportul din oraș, dar acest lucru a înfuriat oficialii care îl acuză pe filosof de ”rusofobie”, în ciuda absenței elementelor istorice care ar putea evidenția un resentiment față de Imperiul Rus. Într-un video publicat ieri și devenit viral, un bărbat identificat de mass-media locală ca viceamiralul Igor Mukhametshin, șeful Statului Major al flotei ruse din Marea Baltică, cere într-un discurs ca militarii să voteze împotriva numelui lui Kant, acuzând că acesta și-a ”trădat patria”, dar pare să îi reproșeze filosofului că este german.

”S-a umilit pentru a obține un departament la universitate , astfel încât să poată preda și scrie cărți ciudate pe care nu le-a citit nimeni”, a spus militarul.

Filosoful, figură centrală în gândirea occidentală, a scăzut în sondajul care s-a încheiat pe 1 decembrie, iar numele câștigător a fost cel al împărătesei Elisabeta Petrovna, a cărei armată a capturat pentru scurt timp orașul în 1758, înainte de a-l abandona cinci ani mai târziu.

În scurta perioadă de dominație rusă, Kant i-a cerut împărătesei să îl lase să predea la universitatea locală, dar scrisoarea sa nu a fost transmisă niciodată. În timpul sondajului, trei locuri legate de filosoful german au fost vandalizate, mormântul său, un monument al filosofului și o placă comemorativă. Purtătorul de cuvânt al Catedralei din Kaliningrad, care găzduiește mormântul filosofului, a spus că ”pentru cetățenii din oraș, pentru oamenii care gândesc, Kant nu este un cetățeanul niciunui oraș, este un individ de importanță globală”.

Danemarca plănuiește să trimită imigranții nedoriți pe o insulă izolată

Danemarca plănuiește să trimită imigranții care au fost condamnați pentru infracțiuni sau cărora le-a fost respinsă cererea de azil pe o insulă izolată, care găzduiește momentan laboratoarele și crematoriul unui centru de cercetare privind bolile animale contagioase, scrie New York Times. Vineri, guvernul de centru-dreapta și Partidul Poporului Danez au anunțat un acord privind găzduirea a 100 de persoane pe insula Lindholm, fiind vorba despre persoane care au fost condamnate pentru infracțiuni sau azilanți cărora le-au fost respinse cererile și care nu pot fi trimiși în țările de origine. Mai mult, unul dintre feriboturile care îi va transporta pe migranți este numit „Virusul”. „Nu sunt doriți în Danemarca și vor simți acest lucru”, a scris ministrul Imigrației, Inger Stojberg, pe Facebook.

Insula din Marea Baltică se află la trei kilometri de cel mai apropiat țărm iar serviciile de feribot sunt destul de rare. Migranții vor trebui să se prezinte la centrul din insulă în fiecare zi. În cazul în care nu vor face acest lucru, ar putea fi trimiși la închisoare. „Vom micșora pe cât posibil numărul plecărilor de feriboturi. Vom face situația cât mai puțin dificilă și costisitoare”, a declarat Martin Henriksen, un purtător de cuvânt al Partidului Poporului Danez.

Conform acordului, vor fi alocați 115 milioane de dolari pe parcursul a patru ani pentru facilitățile de pe insulă, care se va deschide în 2021.

Kristian Jensen, ministrul Finanțelor, care a coordonat negocierile, a declarat că insula nu este o închisoare, dar a adăugat că oricine a fost trimis acolo va trebui să și doarmă acolo. Louise Holck, directorul adjunct al Institutului Danez pentru Drepturile Omului, a declarat că organizația ei va supraveghea situația „îndeaproape” pentru a se asigura că nu au loc încălcări are obligațiilor internaționale ale Danemarcei.

Acordul face parte din negocierile privind bugetul anual. În fiecare an, Partidul Poporului Danez cere restricții privind imigranții sau refugiații la schimb cu voturi privind bugetul. În Danemarca, la fel ca în majoritatea Europei, creșterea nivelului migrației a dus la un val naționalist.

Noul șef al mafiei siciliene, arestat de poliția italiană

Poliția italiană a anunțat ieri arestarea noului șef al mafiei siciliene, Settimo Mineo, și a altor zeci de suspecți în cadrul unei vaste operațiuni în Sicilia, relatează AFP. Arestarea lui Mineo, un bijutier de 80 de ani, și a altor cel puțin 45 de persoane a fost efectuată chiar înainte de instalarea sa oficială în fruntea mafiei siciliene, prevăzută în cadrul unei reuniuni speciale a Cosa Nostra. Persoanele arestate sunt acuzate, între altele, de asociere criminală de tip mafiot, de extorcare, de deținere de arme și de incendiere, iar această operațiune a fost rezultatul a patru anchete penale distincte.

“Tonton Settimo”, cum era el supranumit, a fost desemnat în mai liderul “Cupolei din Palermo”, adică șeful suprem al familiilor mafiote din provincia Palermo, înlocuindu-l pe Toto Riina, fostul lider istoric al întregii mafii siciliene, decedat anul trecut în închisoare. "Este una dintre cele mai dure lovituri date de stat mafiei", a spus Luigi Di Maio, vicepremier și lider al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem).

Un bărbat care a tras în țeapă trei copii urmează să fie eliberat

Un babysitter care a fost condamnat în anii “70 pentru uciderea a trei copii, după ce i-a înfipt în gardul grădinii ca în niște țepușe, ar urma să fie eliberat, relatează BBC. David McGreavy a fost condamnat la închisoare pe viață în 1973 pentru uciderea lui Paul Ralph, în vârstă de 4 ani, și a surorilor sale, Dawn și Samantha, în vârstă de 2 ani, respectiv 9 luni, în casa lor din Worcester. Mama acestora, Elsie Urry, a spus pentru The Sun că a ”implorat” ca David McGreavy, care a devenit cunoscut sub numele de Monstrul din Worcester, să rămână închis. O comisie a considerat că bărbatul s-a „schimbat în mod considerabil” după cei 45 de ani după gratii și că nu mai reprezintă un risc. David McGreavy, care era chiriaș în casa acestei familiei, a spus că i-a ucis pe cei trei copii pentru că unul dintre ei nu se mai oprea din plâns. Paul a fost găsit strangulat, în timp ce lui Dawn i-a tăiat gâtul, iar fetița de 9 luni, Samantha, a murit după o lovitură puternică la cap.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.