Jurnalism cetatenesc

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Damascul în alertă. Siria așteaptă un atac occidental

Ziarul de Vrancea
9 apr 2018 1040 vizualizări

Regimul sirian se confrunta ieri cu amenințarea unei riposte militare occidentale, după ce președintele american Donald Trump s-a angajat să răspundă ”cu forță” și iminent unui presupus atac chimic care a declanșat un val de condamnări internaționale, relatează AFP.

După presupusul atac cu ”gaze toxice”, care s-ar fi soldat cu zeci de morți, sâmbătă, în orașul Duma, ultimul bastion rebel de la porțile capaitalei siriene, Washingtonul și capitale occidentale mențin presiuni asupra puterii lui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate. Ambasadorul sirian la ONU Bashar al-Jaafari a acuzat luni, la ONU, Statele Unite, Franța și alte țări occidentale că proferează acuzații false la adresa Damascului, ”cu scopul de a deschide calea unui atac în Siria, ca agresiunea criminală a Statelor Unite și Marii Britanii în Irak, în 2003”. O ripostă militară ar putea, însă, să aștepte un vot în Consiliul de Securitate al ONU, probabil marți, asupra unui proiect american de rezluție care creează un mecanism de anchetă internațională cu privire la folosirea armelor chimice în Siria. Respingând inițiativa americană, Moscova, aliata de neclintit al regimului sirian, va depune propriul proiect de rezoluție. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a reclamat o anchetă ”imparțială” cu privire la dramă. ”A fost atroce”, ”oribil”, a tunat Donald Trump, la Casa Albă, pe tema presupusului atac chimic. ”Noi vom răspunde cu forță”, a amenințat el luni seara, promițând decizii majore ”foarte curând”.

”Nimănui nu-i este frică de un atac”

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), armata siriană și-a plasat de altfel forțele ”în stare de alertă” în următoarele trei zile - pe aeroporturi și în bazele militare din această țară devastată din 2011 de un război sângeros. Trupele se pregăteau în vederea oricărei desfășurări rapide, mai ales la Damasc, dar și în provincia Homs (centru), sau Deir Ezzor (est), potrivit directorului Observatorului Rami Abdel Rahman. Această măsură este adoptată, în general, ”ca reacție la amenințări externe”, a precizat el.

Pe străzile capitalei, sirieni nu păreau impresionați de amenințările din străinătate. ”Nimănui nu-i este frică de un atac”, afirmă sfidător Amal, o ingineră în vârstă de 27 de ani. ”Știm că tot ceea ce fac ei are scopul de a submina (...) angajamentul armatei care eliberează regiunile” aflate sub controlul rebeliunii, a subliniat ea. ”Sincer, nu mi-e frică de un atac american. După șapte ani cât am văzut în acest război (...), nu mai există frică”, subliniază la rându ei o studentă, Rahf. În aprilie 2017, Donald Trump a pus deja să fie bombardată o bază militară siriană, ca ripostă la un atac cu gaz sarin imputat regimului, soldat cu peste 80 de morți în rândul civililor la Khan Sheikhoun (nord-vest). În ultimele săptămâni, Statele Unite și Franța au agitat în mai multe rânduri amenințarea unor noi atacuri. Potrivit Căștilor Albe - salvatori în zone rebele - și ONG-ului medical Syrian American Medical Society, peste 40 de persoane au fost ucise, iar alte peste 500 au primit îngrijiri, suferind de ”dificultăți respiratorii”. Forțele regimului împiedică orice acces în Duma, iar jurnaliștii nu pot să verifice în mod independent aceste acuzații. AFP nu mai are corespondenți în oraș, aflat în continuare sub controlul rebelilor. Pentru a doua oară în două zile, Donald Trump a discutat la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron. Cei doi președinți doresc ”o reacție fermă a comunității internaționale”, a anunțat Palatul Elysée.

Linia roșie încălcată?

”Dacă linia roșie este încălcată, ea va conduce la o ripostă”, a subliniat  ieri un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Benjamin Griveaux. În fața inițiativei americane cu privire la un mecansim de anchetă internațională, Rusia și-a întocmit propriul proiect de rezoluție, care ar implica Organziația Internațională împotriva Armelor Chimice (OIAC). ”Vom depune astăzi un proiect de rezoluție care va cere o anchetă”, a declarat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov. În opinia sa, forțele ruse din Siria și regimul sirian sunt în măsură să garanteze securitatea inspectorilor OIAC. De la începutul crizei, Moscova și regimul nu au încetat să acuze Washingtonul și puterile occidentale că ar căuta un ”pretext” să comită atacuri în Siria. Rusia a avertizat luni împotriva unor ”consecințe grave” în cazul unor atacuri aeriene occidentale în Siria. Conflictul care sfâșie Siria din 2011 s-a soldat cu peste 350.000 de morți și a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, odată cu implicarea unor puteri străine, pe un teritoriu fragmentat. Presupusul atac chimic de sâmbătă a avut loc în orașul Duma, ultimul fief rebel de la porțile Damascului, pe care regimul este hotărât să-l recucerească cu orice preț. Forțele siriene au lansat pe 18 februarie o vastă ofensivă în care au fost omorâte peste 1.600 de persoane și care a fost urmată de evacuarea a zeci de mii de combatanți insurgenți și a familiilor lor către nord-vestul țării.

Marea Britanie: Fiica fostului spion rus, Yulia Skripal, a fost externată

Yulia Skripal, care a fost otrăvită alături de tatăl ei, fostul spion rus Sergei Skripal, a fost externată din spitalul din Salisbury, conform BBC. Femeia în vârstă de 33 de ani a fost externată luni și a fost transportată la o locație securizată. Sergei Skripal, tatăl ei în vârstă de 66 de ani, rămâne internat în spital dar starea sa „se îmbunătățește rapid”.

Cei doi au fost internați pe 4 martie atunci când au fost otrăviți cu neurotoxină din gama Novhichok în Salisbury, Anglia. Sergei Skripal este un fost spion rus care a lucrat pentru britanici ca agent dublu în anii 90. Marea Britanie și aliații săi au acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacului, dar Moscova a negat vehement orice implicare.

Peste 133.000 de persoane au fugit din regiunea Ghouta de Est în ultima lună

ONU și-a arătat îngrijorarea ieri privind „o relocare necontrolată” a persoanelor din regiunea Ghouta de Est a Siriei, după ce peste 133.000 de persoane au fugit din regiune în ultimele patru săptămâni, agențiile umanitare ale ONU neavând acces în zonă. Aproape 45.000 dintre cei care au fugit stau în opt adăposturi în zona rurală de lângă Damasc. Aproximativ același număr de femei, copii și bătrâni au părăsit adăposturile suprapopulate după un proces de evaluare al autorităților. „Suntem conștienți de procesele de evaluare care au loc în timp ce civilii pleacă din Ghouta de Est, dar după cum știți, nu facem parte din evacuarea curentă”, a declarat Andrej Mahecic, purtătorul de cuvânt al UNHCR, agenția de refugiați a ONU.

Kim Jong-un evocă pentru prima oară în mod oficial un ”dialog” cu Washingtonul

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a evocat pentru prima oară, în mod public, într-o reuniune a partidului la putere, la Phenian, un ”dialog” cu Statele Unite, în contextul pregătirii unui summit istoric cu Donald Trump. Locatarul Casei Albe a acceptat luna trecută organizarea unei întâlniri cu Nordul -  prima în istorie între un președinte american în funcție și un lider nord-coreean. Însă nici data și nici locul acestui summit nu au fost stabilite. Într-o reuniune a conducătorilor de rang înalt ai Partidului Muncitorilor, luni, Kim a discutat despre ”dezvoltarea actuală a relațiilor Nord-Sud și perspectiva dialogului între Statele Unite și RPDC (acronimul oficial al Coreei de Nord)”, potrivit agenției oficiale KCNA. El a prezentat un raport ”cu privire la situația în peninsula coreeană” și celălalt summit, prevăzut la sfârșitul lunii cu Coreea de Sud, potrivit KCNA.După doi ani de amplificare a tensiunilor în legătură cu programele nuclear și balistic nord-coreene, peninsula este de la începutul anului teatrul unei remarcabile destinderi pe care urmează să o ilustreze organizarea pe 27 aprilie a unui summit excepțional între Kim și președintele sud-coreean Moon Jae-in.Trump a anunțat luna trecută că acceptă principiul unui summit cu Kim, cu scopul de a discuta despre dezarmarea nucleară. Însă Phenianul nu s-a exprimat niciodată în mod public despre o asemenea întâlnire, după ce invitația lui Kim i-a fost transmisă lui Trump de reprezentanți sud-coreeni. Anumite surse sugerează că săptămânile de liniște nord-coreeană asupra acestui subiect provocau nervozitate reprezentanților americani, care se temeau că emisarii sud-coreeni au supraestimat voința reală a Nordului de a-și negocia arsenalul nuclear. În fața presei, luni, Donald Trump a anunțat că această întâlnire istorică va avea loc ”în mai sau la începutul lui iunie”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.