Jurnalism cetatenesc

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Sondaj: Ce spun românii despre schimbarea guvernului

Ziarul de Vrancea
9 dec 2018 656 vizualizări

69% dintre conaționali sunt de acord cu schimbarea actualului executiv, relevă un sondaj comandat de PMP n președintele Iohannis a făcut cel mai mult pentru independența justiției, arată același barometru

Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), la comanda PMP, arată că 28,7% dintre românii deciși să vină la vot ar pune ștampila pe candidatul PNL, în timp ce 21,5% ar vota PSD, 9,2% PMP, 8,5% ALDE și 8,0% USR. Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 5 decembrie, pe un eșantion de 1.087 persoane cu vârste mai mari de 18 ani, potrivit casei de sondare BCS. În acest context, din totalul de alegători, 1.087 de repondenți, 19,1% au spus că ar vota candidatul PNL în primul tur al alegerilor prezidențiale, iar 14,4% PSD. Candidatul PMP ar fi votat de 6,2% dintre alegători, ALDE 5,7%, USR 5,3%. MRÎ 5,2%, Pro România 5,0%, UDMR 3,0%, Candidatul altui partid 2,9%, Nu m-am hotărât 29,3%, Nu voi vota 3,9%. De asemenea, întrebați, la alegerile europarlamentare de anul viitor cu ce formațiune politică vor vota, dacă primii candidați pe listele partidelor vor fi următorii, din totalul de alegători (1.087 de persoane), 15,8% au spus Crin Antonescu (PNL), 12,8% Viorica Dăncilă (PSD), Dacian Cioloș (MRÎ) 7,7%, Victor Ponta (Pro România) 6,7%, Norica Nicolai (ALDE) 6,6%, Traian Băsescu (PMP) 6,3%, Dan Barna (USR) 5,5% și Iuliu Winkler (UDMR) 2,9%. Dacă în ziua alegerilor europarlamentare ar fi organizat un referendum privind unirea României cu Republica Moldovei, 74% au răspuns pentru, 15% împotrivă și 11% nu voi vota. Dacă în ziua europarlamentarelor ar fi un referendum privind anularea tuturor pensiilor speciale, 76% s-au arătat pentru, 17% împotrivă, 7% nu voi vota. Totodată, dacă în ziua alegerilor europarlamentare ar fi organizat un referendum privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, 57% - pentru, 34% împotrivă, 9% nu voi vota. La un referendum privind interzicerea ocupării funcțiilor publice de către cei condamnați în justiție, 83% ar vota pentru, 12% împotrivă, 5% nu voi vota.

Cine a făcut cel mai mult pentru independența justiției

Sondajul arată că 24% dintre români cred președintele Klaus Iohannis a făcut cel mai mult pentru independența justiției, dintrei cei patru șefi de stat pe care i-a avut România până acum, în timp ce 21% au răspuns că Traian Băsescu, 9% Emil Constantinescu, 6% Ion Iliescu. La aceeași întrebare, 27% dintre români au spus că niciunul 27%, iar 13% nu știu. De asemenea, întrebați care dintre cei patru președinți a făcut cel mai mult pentru democratizarea țării, 21% au răspuns Traian Băsescu, 20% au spus Klaus Iohannis 20%, 16% Emil Constantinescu, 12% Ion Iliescu, 21 au spus că niciunul 21%, iar 11% au spus că nu știu 11%.Un procent de 69% dintre români consideră că Guvernul trebuie schimbat, în timp ce 21% spun că Executivului trebuie menținut, iar 10% nu știu, arată aceași sondaj. Prin urmare, la întrebarea "În opinia dvs. actualul guvern trebuie schimbat sau trebuie menținut pe mai departe?", un procent de 69% de repondenți au spus că trebuie schimbat, 21% au spus că trebuie menținut, iar 10% au spus că nu știu.De asemenea, întrebați care este cea mai potrivită persoană să conducă Guvernul din partea PSD-ALDE-UDMR, 11,2% au spus Călin Popescu Tăriceanu, 6,4% Gabriela Firea, 4,3 Liviu Dragnea, 3,3% Viorica Dăncilă, 2,3% Corina Crețu, iari 2,3% Victor Ponta.Întrebați care cred că este cea mai potrivită persoană să conducă guvernul din partea PNL-PMP-USR, un procent de 7,2% au răspuns Traian Băsescu, 6,8% Ludovic Orban, 6,3% Crin Antonescu, Dan Barna 3,9%, Klaus Iohannis 2,7%, Dacian Cioloș 2,2%, Călin Popescu Tăriceanu 1,7%, Alina Gorghiu 1,7%, Ilie Bolojan 1,7%. Nu știu, nu răspund 55,4%.Totodată, întrebați care cred că este cea mai potrivită persoană să conducă guvernul din partea unei coaliții naționale, datele au fost: Dacian Cioloș 8,4%, Victor Ponta 3,9%, Călin Popescu Tăriceanu 2,7%, Cristian Diaconescu 1,8%, Crin Antonescu 1,2%, Traian Băsescu 1,2%, Gabriela Firea 1,0 %. Nu știu, nu răspund 67,8%.

USR : Moțiunea de cenzură, în această săptămână

Parlamentarii USR intenționează să depună moțiunea de cenzură în cursul acestei săptămâni, alături de parlamentari din alte grupuri, a anunțat ieri președintele formațiunii, deputatul Dan Barna. "Mâine sau poimâine probabil vom depune moțiunea de cenzură. Continuăm discuțiile cu toți parlamentarii și din arcul guvernamental și din Opoziție - evident acolo lucrurile merg mult mai bine, cum e logic să fie. În momentul în care avem date noi, o să vi le transmitem", a declarat Barna la Parlament. El a adăugat că nu dorește să intre în subiectul referitor la numărul de voturi, până când negocierile pe marginea moțiunii nu vor avea un final. "După cum am mai zis, am un optimism temperat vizavi de această moțiune de cenzură. (...) Ieri nu am avut discuții cu domnul Ponta", a adăugat Dan Barna. Întrebat dacă a discutat cu reprezentanții UDMR, el a spus: "Face parte (n.r. - discuția cu UDMR) din subiectele pe care le discutăm în aceste zile, inclusiv astăzi. Vor mai fi discuții cu toată lumea, fără îndoială". În ceea ce privește existența unei propuneri de premier, într-un viitor guvern care ar înlocui Cabinetul Dăncilă, Barna a arătat că, în momentul de față, miza este moțiunea de cenzură. "Toate celelalte subiecte legate de premier-alternativă sunt verbalizate de o persoană sau alta. Dar astăzi miza este să vedem dacă moțiunea poate să strângă numărul de voturi necesar. după care vom discuta și despre alternative de premier", a spus liderul USR.

România, pe primul loc în UE la numărul de decese în accidente rutiere raportat la populație

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că țările din blocul estic au drumuri mai periculoase decât cele din occident și din nord. România stă cel mai rău din țările UE, cu 10,3 decese la 100.000 de locuitori, la polul opus fiind Suedia cu numai 2,8. În clasamentul european România stă totuși mai bine decât țări precum Rusia, Albania, Turcia sau Ucraina.Drumurile din Rusia sunt cele mai periculoase din Europa, în timp ce în Norvegia și Elveția sunt cele mai sigure, arată un raport publicat vineri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pe baza datelor din 2016, în Rusia au murit în accidente rutiere peste 20.000 de oameni, o medie de 18,7 decese la 100.000 de locuitori. Consumul de alcool a fost raportat în 23% din cazuri. În comparație, Norvegia a raportat 135 de decese, iar Elveția 216, adică 2,7 la 100.000 de locuitori în cazul ambelor țări. Cu alte cuvinte, pericolul de a muri într-un accident de circulație este de șapte ori mai mare în Rusia decât în Norvegia sau Elveția.OMS subliniază că bunăstarea unei națiuni are un rol major în această statistică, indicând că riscul unei persoane de a muri într-un accident rutier este de trei ori mai mare într-o țară cu venit mediu decât într-una cu venit ridicat. Printre motive se numără regulamentele de circulație insuficient de severe sau insuficient aplicate și respectate, precum și infrastructura precară.Șoferii și pasagerii automobilelor sunt cei mai expuși riscului, cumulând 48% din decese, urmați de pietoni (27%), motocicliști (11%) și cicliști (5%).

Piciorul carbonizat al unui bărbat, găsit într-o localitate din Constanța

Piciorul carbonizat al unui bărbat a fost găsit, ieri, într-o localitate din județul Constanța, iar polițiștii și procurorii au deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate în acest caz. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, polițiștii au fost sesizațil, luni, de faptul că în localitatea Istria a fost găsit o bucată dintr-un corp uman. Astfel, oamenii legii deplasați la fața locului au stabilit că este vorba de un picior al unui bărbat, acesta fiind carbonizat. Bucata respectivă a fost preluată de specialiști pentru a fi examinată. Polițiștii și procurorii continuă cercetările pentru a afla identitatea victimei și pentru a stabili cum s-au petrecut evenimentele.

Declinul demografic a încetinit în octombrie, datorită creșterii natalității

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit în octombrie, când s-au pierdut 5.112 de locuitori, față de 6.103 în aceeași lună a anului trecut, în principal datorită creșterii natalității, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În septembrie, populația României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul a accelerat: s-au pierdut 1.671 de locuitori, față de 1.248 în aceeași lună a anului trecut. În octombrie, s-au născut 18.131 copii, cu 1.076 mai mulți decât în luna precedentă și cu 2.504 mai mulți decât în aceeași lună a anului trecut.Totodată, în octombrie s-au înregistrat 23.243 decese, cu 4.517 mai multe decât în luna precedentă și cu 1.513 mai multe față de aceeași lună a anului trecut. În octombrie 2018, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 13.084 căsătorii, cu 7.065 mai puține decât în luna septembrie 2018. Numărul divorțurilor a fost de 2.776, cu 192 mai multe decât în luna septembrie 2018. Populația rezidentă în România a scăzut în 2017 cu 120.700 de persoane, ritm redus față de cel din anul precedent, din cauza declinului demografic și a emigrației, arată datele publicate de INS în august 2018.

Vreme mai caldă decât normalul termic în următoarele săptămâni

Valorile termice diurne vor rămâne, în general, peste normele climatologice ale perioadei, arată prognoza de specialitate, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În Moldova, în prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale acestei perioade din an, cu maxime între zero și 5 grade, precum și minime între -6 și -2 grade, în medie regională. Temperaturi mai mici sunt posibile a se înregistra în nopțile din perioada 13 - 15 decembrie. Pentru cea de-a doua parte a intervalului de referință sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate relativ mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după jumătatea lunii decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare după data de 15 decembrie, cu toate acestea și în prima săptămână se vor semnala ploi, lapoviță sau ninsori, însă doar trecătoare și pe spații restrânse.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.