Foarte bine! Să sperăm că este un început de bun augur și că va fi un program cu desfășurare susținută și amplă. Și nu se va opri doar la copaci ci va urmări dezvoltarea a cât mai multor soluții de depoluare și concomitent de diminuare a surselor de poluare.
Focșani oraș ecologic și prietenos cu mediul și oamenii! Ca și brand tematic.
Sănătatea noastră depinde de sănătatea mediului așa încât rezultă imperativ ce trebuie făcut!
Suntem totuși unul din orașele din țară cu cel mai mic spațiu verde pe cap de locuitor!
Pomii tineri plantați din ce am văzut sunt înlocuitorii copacilor uscați în anii precedenți!
Am o întrebare către responsabilii de mediu din Primărie. De fapt am mai multe! Pentru a clarifica situația mai bine.
1.S-a făcut o analiză temeinică a cauzelor decesului copacilor de pe bulevardele principale ale orașului?
2. S-a dat clar un diagnostic bolii? În opinia mea cauzele pot fi multiple și însumate au generat fenomenul.
3.Dacă una din cauze este sarea aruncată pe străzile principale iarna, anti-alunecare, mai este prezentă în sol?
Mai precis spus nu există riscul astfel ca și noii copaci plantați să aibă aceeași soartă ca și cei pe care îi înlocuiesc?
Agro-tehnic vorbind nu trebuia desalinizat, neutralizat solul mai întâi? Sau în următorii ani o luăm de la capăt?
Îmi permit să avansez și o soluție , valabilă măcar în Centru dar extensibilă, generalizabilă și pe restul străzilor. Este vorba despre cum s-ar putea proteja rădăcina copacilor pt că sarea din “sararite” să nu mai ajungă la ea.
Pe marginea străzilor, pe gardul de fier (în centru) care este deasupra bordurii se pot fixa fâșii de policarbonat de cca 0.5m înălțime și care să respingă sarea aruncată din șosea. Ar fi utile și-n restul anotimpurilor pt protecția pietonilor stropiți câteodată din belșug de apa de ploaie aruncată de șoferii grăbiți, neatenți, neglijenți, rău voitori, etc! Și deasemeni ar atenua vara și din radiațiile solare care ard câteodată solul de la rădăcina copacilor.
Nu cred că, costă o avere asta și se poate încerca un proiect pilot pe o porțiune de stradă.
Și stimată Primărie, copacii trebuiesc toaletati iarna! Nu cred că Primaria nu-si permite o mașină specializată, dotată corespunzător care să înceapă să “tundă” copacii din oraș! Pas cu pas vorba cuiva! Stradă cu stradă! Poate așa nu vor mai cade la primul vânt serios peste oameni, mașini, locuințe! Și vântul cam bate de la o vreme încoace!
Îmi permit să observ totodată și legat de calitatea mediului în care trăiesc focsanenii că proiecte de “Smart City” prea puține sunt propuse pe la noi. Și nu trebuie să mergem prea departe să vedem decât la județele din jur unde primari și echipe cu viziune au mult mai multe proiecte, tematici și planuri cu privire la “viitorul deștept” al lor și al orașului lor!
De exemplu, pe străzile principale, în câteva locații(funcție de nevoie) se pot amplasa panouri solare pt nevoile de electricitate ale străzii!
Sau, ENET “and his lagacy” (suprafața centrului de activitate, infrastructura de distribuție, punctele termice de distribuție) practic este răspândit în tot orașul.
-la centru producție de energie electrică cu eoliene și panouri solare și deasemeni pt apă caldă. Un mixt.
-în punctele de distribuție minim panouri fotovoltaice solare și panouri pt încălzirea apei și acumularea acesteia pt distribuție! Un sistem în trepte centru-puncte termice pt cine înțelege un pic ingineria în termodinamică!
-chiar și blocurile, asociațiile trebuiesc încurajate să-și folosească acoperișul, lateralele. În fond clienții sunt fix acolo!
-iar locuitorii poate trebuie încurajați să facă direct contracte de electricitate cu …ENET-ul! Desigur după ce acesta va înțelege că trebuie să sprijine comunitatea nu doar s-o sugă de resurse! Cine-i proprietarul ENET-ului??
Iar orașele în România trebuiesc încurajate să-și producă și ele cât mai multe utilități în regim propriu pt a avea independența și controlul cheltuielilor.
Altminteri vor sta la mâna speculatorilor și nu știu ce viitor pot avea astfel în afară de unul negru, sărac și urât in draci!
Cred că niște lucruri care trebuiau făcute din anii 90(desigur într-o țară responsabilă) măcar acum trebuiesc începute.
Statul român trebuie să se decidă pe cine reprezintă : pe cetățeanul din bloc sau pe speculantul din ..Cipru, Curacao, Mauritius, Seychelles, Bermuda, etc!
Doresc succes lucrătorilor de la Spații Verzi !