Jurnalism cetatenesc

Întrebarea zilei:Care-a fost totuși adevărata cauză a producerii avalanșei de zăpadă de la Cheile Tișiței, care-a ucis o excursionistă de 37 de ani?

Ziarul de Vrancea
4 mar 2018 3503 vizualizări

Ca întotdeauna când într-o situație neobișnuită nu apar explicațiile fundamentate pe argumente ale specialiștilor își fac locul presupunerile observatorilor și ale comentatorilor de pe margine.

 

Este și cazul recentei avalașe de zăpadă soldată cu uciderea unei tinere excursioniste în vârstă de 37 de ani produsă sâmbătă 03.03.2018 la Cheile Tișiței în Munții Vrancei.Despre acesta puteți citi mai mult accesând următoarele articole Primarul comunei Tulnici:Femeia surprinsă de avalanșă în munții Vrancei ,găsită moartă în apele râului Tișița ;Amănunte despre tânăra care a murit ieri, surprinsă de avalanșa de la Cheile Tișiței.

Revenind la cauzele producerii avalanșei  de sâmbătă 03.03.2018 de la Cheile Tișiței,reamintim că aceasta s-a produs la o altitudine joasă, de aproximativ 600 de m, într-o zonă cu pădure şi un strat de zăpadă nu mai mare de 15 cm. Alunecarea s-a declanşat în zona superioară a versantului şi a continuat până la baza văii, antrenând după ea un strat de zăpadă, arbori, vegetaţie şi bolovani.În două prime intervenții pe postul Digi24 TV imediat după ce știrea producerii avalanșei a devenit publică,Sabin Cornoiu, președintele Asociației Salvatorilor Montani din România, a declarat că avalanșa este atipică, s-a produs într-un loc unde nu s-au mai înregistrat astfel de fenomene, iar avalanșa a adus multe lemne și pietre, așa cum se întâmplă de obicei primăvara.Iar Primarul comunei Tulnici, Aurel Boțu, a confirmat la același post că a fost o avalanșă atipică, zona respectivă neconfruntându-se cu astfel de fenomene și nu a exclus posibilitatea ca avanlanșa să fi fost declanșată de un cutremur - de magnitudine destul de slabă, de până în 3 - care avusese loc în zona Vrancea sâmbătă dimineață.

Pe paginile de socializare,însă  oamenii au comentat tragedia, punând în discuție ca posibilă cauză avalanșei ucigătoare defrisările masive ale pădurilor din zonă efectuate în ultimii ani. "Cam asta inseamnă să defrişezi şi să te gandeşti doar la câştigul tău. Bănuiesc că niciunul din cei care defrişează nu-şi face procese de constiinţă noaptea, să se gandească la fata asta minunata, care a murit fără să-şi trăiască viata";  "Aţi văzut cum arată rezervaţia Cheile Tişiţei? Vara sau iarma eşti în pericol de moarte. Punţi care sunt pe jumătate distruse, cărări pe marginea râului, la 4-5 m înălţime, precare, fără niciun element de sprijin. Niciun fel de sistem de avertizare, nicio mică dovadă că nişte oameni au grijă de viaţa semenilor lor. La intrare se plăteşte, dar nu se ştie pentru ce? CINE SUNT IRESPONSABILII care au grijă de această rezervaţie? Cine poate să mai creadă în turismul prin natura Vrancei", au scris comentatorii pe facebook  referitor la această tragedie.


 Iată și punctul de vedere al Salvamont Vrancea:

”Zi tristă pentru turismul Vrâncean. Un eveniment nedorit produs astăzi în jurul prânzului aduce Munții Vrancei în statistica națională a victimelor avalanșelor.

La ora 11:45 un apel primit prin Serviciul 112 ne semnala producerea unei avalanșe cu victime în zona Cheile Tișiței.

Fiind o zi de weekend în zonă se afla o echipă de salvatori montani ai Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea ce efectua o patrulare de rutină. Doi salvatori se aflau cu grupul surprins de avalanșă și au demarat imediat procedurile specifice de salvare. O primă victimă a fost proiectată în albia Tișiței fiind imediat recuperată de unul dintre salvatori, fără a prezenta traumatisme. A doua victimă s-a aflat sub un strat gros de zăpadă tot în albia râului și a fost gasită după mai bine de o oră de căutări. Pentru aceasta nu s-a mai putut face nimic. Acțiunea a fost sprijinită de forțe ale ISU Vrancea, Jandarmeria Montană Lepșa și un echipaj SMURD.

Evenimentul produs astăzi este unul atipic, fiind produs la o altitudine joasă (aprox. 600 m), într-o zonă împădurită, cu un strat de zăpadă de 10-15 cm. Alunecarea s-a declanșat în zona superioară a versantului și a continuat până la baza văii antrenând un strat mic de zăpadă, arbori, vegetație și pietre. Cauzele sunt multiple și nu ne putem pronunța cu certitudine asupra acestora. Suprafața conului de avalanșă a fost apreciat la câțiva de zeci de metri pătrați. 

Rezervația Cheile Tișiței este cel mai vizitat obiectiv turistic din Vrancea, cu peste 5000 de turiști în weekendurile de vară. Traseul turistic este un fost drum forestier dezafectat după inundațiile din 2005. Acesta pornește din localitatea Lepșa la 595 metri altitudine, are o lungime de 7 km, o diferență de nivel de 150 metri, se parcurge în 2-3 ore și este considerat un traseu ușor.”-Salvamont Vrancea- contul de facebook

Iată și ce spun cei de la Obștea Tulnici despre ce s-a întâmplat sâmbătă 03.03.2018  la Cheile Tișiței:

”Acum ceva timp un a apărut articol (n.r.Comoara din munții Vrancei  apărut în Ziarul de Vrancea)despre "Comoara" din muntii Vrancei și anume Rezervatia Cheile Tisitei ! Este adevarat este o minune a naturii dar aceasta este administrata din pacate foarte prost și ineficient deadministratia Parcului Natural Putna-Vrancea.De ce spun acest lucru ? Pentru simplu fapt ca nu este igienizata dpdv silvic fapt ce poate provoca dezastre naturale prin acumularea unor cantitati însemnate de masa lemnoasa cazute in timp datorita îmbatranirii sau intemperiilor naturii . Avalansa care a inghițit o viață ieri nu ar fi fost asa de periculoasa daca aceasta nu aducea cu ea arbori cazuti in timp și lasați vraiste sa putrzeasca in zona parcului. As vrea sa intreb acesti arbori cazuți in albia rîului din rezervație ce pagube ar produce in cazul unor inundații ? Nu asa se protejeaza natura ...ea trebuie îngrijită ...Așa că faceți-vă treaba pentru care vă plătește statul român și uitați-vă in curtea voastră și nu aproprietarilor depadure din zonă !”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.