Jurnalism cetatenesc

Informații utile: Acte necesare la încheierea căsătoriei

Dana Lepădatu
18 iun 2017 2162 vizualizări

Anul 2017 se anunță un an bun pentru căsătorii. Intenționați să vă căsătoriți anul acesta? Birocrația uneori vă poate da dureri de cap. Iată ce acte și etape trebuie să parcurgeți pentru a putea ajunge în fața ofițerului stării civile.

Declarația de căsătorie se face personal de către viitorii soți, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. Prin excepție, căsătoria poate fi încheiată la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau își au reședința soții, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale unde se încheie căsătoria. Odată cu declarația, soții mai prezintă următoarele acte:

Odată cu documentele menționate anterior, viitorii soți depun și o declarație pe propria răspundere , că nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.

Vârsta minimă de căsătorie este de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi, ori a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei rază teritorială își are domiciliul. Dacă unul dintre părinți este decedat sau se află în imposibilitate de a-și manifesta voința, încuviințarea celuilalt părinte este suficientă. Dacă nu există nici părinți, nici tutore care să poată încuviința căsătoria, este necesară încuviințarea persoanei sau autorității care a fost abilitată să exercite drepturile părintești.

Căsătoria mixtă

În cazul în care unul dintre viitorii soți este cetățean străin, pentru încheierea căsătoriei sunt necesare următoarele documente:

Certificatele de stare civilă, traducerile acestora, precum și toate documentele prezentate de cetățeanul străin, vor fi apostilate sau supralegalizate, dacă acesta nu este cetățeanul unui stat cu care România a încheiat tratate/acorduri/convenții de asistență juridică. 

Cetățenii Uniunii Europene sau Spațiului Economic European fac dovada identității cu documentul de identitate saupașaportul emise de statul ai căror cetățeni sunt, valabile atât la data depunerii cât și la data oficierii căsătoriei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.