În anul Centenarului pensionari vrânceni în vizită la Chișinău
Premieră în activitatea Casei de ajutor reciproc a pensionarilor “Milcovul” Focșani, instituție recunoscută pentru preocuparea de a organiza activități cultural-educative și distractive pentru persoanele vârstnice.
În acest context, recent, sub egida “2018 – Anul Omagial al unității de credință și neam” a avut loc prima excursie a pensionarilor vrânceni în afara țării..La inițiativa conducerii Casei de Ajutor Reciproc, dl. Sandu Ploscaru, căruia îi mulțumim, 43 de pensionari am vizitat în Republica Moldova, mai multe obiective cultural-istorice, turistice și de cult.
Foto1:Castelul Manuc Bei - exterior
Foto 3:Interior1 din Castelul Manuc Bei
Foto 4:Interior 2 din Castelul Manuc Bei
Foto 5:Interior 3 din Castelul Manuc Bei
Foto 6:Interior 4 din Castelul Manuc Bei
Ajunși în raionul Hăncești, am vizitat domeniile Conacului Manuc Bei, negustor și diplomat armean, cunoscator a 15 limbi. Ansamblul architectonic în stil franțuzesc, cu interioare luxoase și excelent mobilate, e realizat pe banii lui Manuc, același care a ridicat la București “Hanul lui Manuc”.
Foto 7:Mormântul lui Grigore Vieru-Chișinău
Foto 8:Mormântul lui Doina și Ion Aldea Teodorovici
Foto 9 :Mormântul poetei Leonida Lari
Apropiindu-ne de Chișinău, am zăbovit la Cimitirul Armenesc, unde odihnesc poetul Grigore Vieru, soliștii Doina și Ion Aldea Teodorovici, poeta Leonida Lari și alși unioniști cunoscuți nouă, la mormintelecarora am pastrat un moment de reculegere.
Turul orașului Chișinău s-a efectuat cu autocarul, prilej cu care am văzut Arcul de Triumf, Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Clopotnița, cunoscută Piață a Marii Adunari Naționale, sediul Guvernului și altele.
Vizitând Muzeul Național de Istorie al Moldovei, am descoperit multe lucruri comune din istoria noastră și a lor: monezi și podoabe dacice și din alte perioade, personalitați istorice comune, fapte de vitejie având aceeași eroi.Sunt expuse multe momente dramatice prin care au trecut frații noștri de peste Prut.
Foto 10 Complex turistic, Vadul lui Vodă unde a fost cazat grupul de pensionari vrânceni
Foto 11 Complex turistic, Vadul lui Vodă unde a fost cazat grupul de pensionari vrânceni
Organizatorii frumoasei excursii și gazdele ne-au asigurat cazarea la un minunat complex turistic, numit Vadul lui Vodă, situat la 23 de Km. de Chișinău, pe malul Nistrului. Oaza de verdeață și flori, cu vile cochete și primitoare ne-au asigurat odihna bine meritată.
Foto 12: Mănăstirea Căpriana
Foto 13: Mănăstirea Căpriana
În a doua zi a pelerinajului nostru ne îndreptam spre ansamblul Manastiresc Capriana, din raionul Strășeni, unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult moldovenești. Ctitorit și îngrijit de-a lungul anilor de marii voievozi ai Moldovei, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Alexandru Lăpusneanu, Vasile Lupu și alții, merită neapărat vizitat.
Multumind Casei de ajutor reciproc a pensionarilor Milcovul Focșani, conducerii acesteia, ghizilor noștri și conducatorilor auto, avand satisfactia și bucuria ca cineva se mai gândește la noi.
Consemnat, Virgil Humaila