Jurnalism cetatenesc

GRECO: Îngrijorare profundă față de reformele din justiție în România

Ziarul de Vrancea
10 apr 2018 797 vizualizări

Organismul european solicită României să renunțe la ideea creării unei secții speciale pentru anchetarea infracțiunilor din sistemul judiciar și arată că cele trei legi promovate de PSD-ALDE contravin angajamentelor internaționale semnate de București

Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public ieri Raportul referitor la România în care își exprimă îngrijorarea profundă față de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii precum și privind amendamentele propuse pentru legislația penală. GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anti-corupție. Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conțin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate inițial în vară. Totuși, GRECO este îngrijorată de impactul potențial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a a instanțelor și a parchetelor. "În pofida importanței și a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător iar procesul legislativ a fost discutabil", consideră forumul. GRECO solicită României să renunțe la ideea creării unei secții speciale pentru anchetarea infracțiunilor din sistemul judiciar. Documentul ia act de procesul de revocare din funcție a șefei DNA Laura Codruța Kovesi, inițiat în luna februarie și reînnoiește apelul la garanții suplimentare în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi de către executiv. GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislația penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaționale ale României, inclusiv Convenția privind legislația penală în domeniul corupției. Guvernul a adoptat, în urmă cu o săptămână, un Memorandum privind raportul GRECO, însă a anunțat că documentul rămâne confidențial până la momentul la care îl va publica GRECO.

Turcan: Raportul confirmă temerile că modificările aduc grave atingeri sistemului judiciar

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, ieri, că raportul GRECO a confirmat temerile PNL și ale societății civile privind modificările aduse legilor justiției, susținând că CCR trebuie să analizeze motivele extrinseci de neconstituționalitate sesizate de liberali cu privire la cele trei legi ale justiției. “În momentul în care se respinge pe procedură o lege, atunci întreaga lege este respinsă. Este singura scăpare, dacă pot să spun așa, pe care o mai avem în momentul de față pentru a opri acest tăvălug de control asupra justiției pe care l-a declanșat majoritatea PSD-ALDE”, a declarat Raluca Turcan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.