Jurnalism cetatenesc

Gelozia între frați - o tradiție străveche și tragică.

Ziarul de Vrancea
15 mai 2017 590 vizualizări

Gelozia își are originea în dorința copilului de a fi unica ființă iubită fără limite de către  părinți.

Când sosesc frații și surorile, copilul luptă cu ei pentru dragostea exclusivă a ambilor părinți. Poveștile biblice despre  invidie și răzbunare demonstrează că gelozia a fost o problemă pentru părinții și copii încă din vremuri străvechi. Și totuși în zilele noastre putem învăța  să reducem la minim sentimentele de gelozie ale copiilor noștri. Când anunțăm binecuvântatul eveniment unui copil mic, cel mai bine este să evităm explicațiile lungi și falsele așteptări, precum: "Te iubim așa de mult și ești minunat, încât tati și mami au hotărât să aibă un bebeluș exact  ca tine. Va fi bebelușul tău. Și o să ai întotdeana pe cineva cu care să te joci".


Explicația aceasta nu este nici onestă, nici convingătoare. Copilul ajunge la o concluzie mai logică: "Dacă mă iubea cu adevărat, nu-și găseau alt copil. Nu sunt îndeajuns de bun, așa că vor să mă schimbe pe un model nou".


E dureros să împarți cu altcineva iubirea unui părinte. Potrivit experienței unui copil, să împarți înseamnă să primești mai puțin. Aceștia ar trebui să presupună că au copii geloși chiar dacă gelozia nu este vizibilă.  Gelozia își are originea în dorința copilului de a fi unica ființă iubită fără limite de către  părinți. Când copiii își exprimă gelozia, ea reapare deghizată în fel și chip, sub formă de simptome și de purtări rele.

Unii copii și-o exprimă prin:

tuse și erupții pe  piele;

Toți acești copii au nevoie să își exprime sentimentele prin vorbe, nu prin simptome. Părinții pot ajuta copilul să își exprime sentimentele.

 În cazul în care copilul dumneavoastră pare că nu poate să treacă peste sentimentul de gelozie și manifestă un comportament nepotrivit constant, depresie sau obsesie pentru fratele său, este bine să consultați un psiholog specializat în probleme de comportament și dezvoltare a copilului.

 

Carmen Dobre, psiholog

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.