Jurnalism cetatenesc

Foto | Frânturi din istoria locală focșăneană și a împrejurimilor și amintiri de familie cu parfumul torturilor aniversare „a la Vasiliu”

Ziarul de Vrancea
2 sep 2024 3678 vizualizări

Anul acesta mătușa Lily mai adaugă un splendid trandafir la cei 90 de ani ai dânsei, ocazie cu care Familia Extinsa îi urează cu drag și bucurie „La Mulți Ani!” cu sănătate. Mătușa, născută la Focșani în prima jumătate a secolului XX, este fiica familiei Dimitrie&Clementa, Popa Maciucka, preot.

Cei în vârstă își amintesc și azi de carismaticul Preot Dimitrie Maciucka (absolvent Universitatea Regală Cernăuți, când Cernăuțiul era al României), care a slujit până în 1950 la Biserica „Sfântul Ioan Botezătoru” (supranumită „Mini Catedrala Focșanilor”) din Piața Unirii Focșani. Soția dânsului, strămătușa Clementa, învățătoare originară din Vrancea fusese cadru didactic la Școala Orfelinatului Focșani. Preotul Maciucka era născut și crescut pe frumoasa Valea Trotușului, supranumită „Valea Prahovei Moldovenească”, zona Onești-Târgu Ocna-Slănic Moldova, unde tatăl lui Nicolae Maciucka fusese directorul Gimnaziului Onești și Consilier al Ministrului Nicolae Iorga pe activități educativ extrașcolare Scout. Pe linie maternă tatăl mătușii Lily este descendent din familiile Sturza Aslan, Iurascku-Gogeanu și țărani răzeși gospodari, model pe Valea Trotușului-Bacău. Faptul că Domnitorul Stefan cel Mare (Casa Nobilă a Mușatinilor) a copilărit pe „Valea Prahovei Moldovenească” (Valea Trotușului) la Onești Borzești a făcut dintotdeauna din aceasta zonă un loc de legendă (vezi biserica istorică  Borzești-Onești și Legenda Stejarului din Borzești).

Perioada 1948-1990 a fost perioada în care studiul istoriei și genealogiei familiei a fost interzis și chiar în ziua de azi este greu de accesat documente. Nu mică ne-a fost mirarea când, la căsătoria unei rude, anul în 2003, regretatul Preot răposat Tudor Marin din Focșani, de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” a făcut la sfârșitul ceremoniei de căsătorie remarca publică:

Sunt fericit că am onoarea să oficiez căsătoria unui nepot al familiei Maciucka, preot (A&CVM nepot de la familia Ionel&Marioara, Florea Maciucka subofițer Armata Regală). L-am cunoscut personal pe Preotul Maciucka, el fiind cel care, împreună cu alți Preoți și oficialități din județul Vrancea, au reușit salvarea Bisericii <<Sfântul Ioan Botezătorul>> care fusese propusă la începutul anilor 1950 spre demolare. În 1950, acest grup de persoane, împreună cu preotul Maciucka au transformat biserica în depozit social de alimente și medicamente, situație care a dus la salvarea de demolare și apoi a fost închisă ani de zile".

Încă de după 1935 în zona Păncești Adjud, sora Preotului Maciucka, fam. Preot Gheorghe&Maria Maciucka Ursache – învățătoare, colaborau activ cu inginerii DellMonte și Pictorul Cristofoletti (originari din Italia), pentru a ajuta la restaurarea și renovarea de monumente, obiective culturale și biserici afectate de incendii, inundații, cutremure. În 1948 Pictorul Cristofoletti a fost împușcat iarna de sovietici, pe drumul Onești-Adjud, sovieticii fiind deranjați de activismul prin care el cerea protejarea monumentelor de arta religie și cultură.

Mulțumim memoriei bunicilor Traian&Aphrodita, Campanie Dumitrescu învățători/profesori (lângă Rm. Sărat), pentru insistența de a nu uita aceste informații în timpul de dinainte de 1989, când totul era controlat prin dictatură. Mulțumim focșănencei doamna Porfira Chirilă Zaharia (Doamna Firitza 90+ ani Focșani, renumita sportivă din anii 1950), pentru prezența de spirit de a salva în anii 1970 o icoană pictată pe lemn de Trandafir (cca 1940) de pictorul Paul Cristofoletti.

Mulțumim memoriei Preotului Tudor Marin din Focșani pentru frumoasele amintiri depănate în 2003 la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” Focșani, despre tatăl mătușii Lily, unchiul Maciucka preot.

Mulțumim mătușii Lily pentru exemplara ei viață MODEL, trecută prin multe provocări aduse de-a lungul timpului de istoria care nu a fost niciodată blândă în această parte de lume. La Mulți Ani frumoși și luminoși alături de familie, copii, nepoți, strănepoți, cu povești, povestiri, amintiri împletite, cu mirosul și aroma inegalabilelor torturi și prăjituri aniversare „a la Cofetarul Vasiliu Focșani”.

Cu drag și respect

Casa Dr. Dragos&Prof. Mioara Maciucka Dumitrescu Family Academy Club Vrancea

PS: Materialul de mai sus se bazează pe documente din arhiva familiei, istoria oral verbală, iar fotografiile fac parte din colecția Arhiva Maciucka-Dumitrescu Family Club.

1) Fotografia cu rudele mătușii Lily pe scările Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” Focșani a fost făcută în toamna anului 2022.

2) Fotografia Tortul aniversar cu frișcă și celebra cremă de vanilie „a la Vasiliu” o reprezintă pe mătușa Gabriela Ardeleanu Vrabie, fiica focșănencei răposata Lucreția Florea Ardeleanu, profesoară (până în 1950) de Menaj și Artă Culinară la Liceul de Fete Ploiești. Strămătușa focșăneancă Lucreția Florea Ardeleanu-profesor Artă Culinară își dezvoltase din anii 1930 pasiunea pentru prăjituri/torturi de calitate excepțională datorită influenței specialistului focșănean în Arta Cofetăriei care a fost Vasiliu. A fost bună prietenă în anii 1940/1950 cu părinții mătușii Lily, familia Maciucka preot.

3) Fotografia cu Reuniunea nepoților de frate la mătușa Lily la începutul anilor 2000.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.