Efectele miraculoase ale siropului de muguri de brad
Ca și bradul, mugurii de brad au proprietăți antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii și la stimularea sistemului imunitar.Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar și calmante. Sunt folosiți în special la prepararea unui sirop cu miere, care poate fi consumat pe tot parcursul anului.
Siropul din muguri de brad este un bun antiseptic și un foarte bun tonic, ajută la combaterea tusei și a bronșitei. Administrarea sa ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii acute. Are un bogat conținut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres. Mai este și un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat și copiilor. De cele mai multe ori, siropul din muguri de brad este preparat prin firbere într-un sirop de zahăr. Prin prepararea termică o mare parte din uleiurile volatile, cu un foarte mare rol în calmarea afecțiunilor respiratorii, se distrug. De aceea, vă propunem un preparat la rece, care pe lângă faptul că păstrează intact toate proprietățile compușilor activi din mugurii de brad, mai are în plus miere, care adaugă acestui preparat beneficiile ei. Remediul poate fi folosit pentru tratarea urmatoarelor afecţiuni: astm bronşic, brorşită cronică, faringită, laringită, tuse, răceală, amigdalită, gripă şi alergii. Siropul poate fi folosit şi de persoanele care suferă de migrene sau de cele anemice sau anorexice. Siropul de muguri de brad este eficient şi pentru dezinfectarea cavităţii bucale.
Cum se prepara corect mierea cu muguri de brad
Pentru diverse terapii se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, zone
montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm. Mugurii de brad se aleg se verifică atent să nu aibă insecte, se spală și apoi se lasă să se scurgă foarte bine pe servete din hârtie. Este foarte important să nu aibă deloc apă, altfel siropul va fermenta. Se aşează într-un borcan straturi alternative de muguri de brad și miere de albine, mierea să acopere bine totul. Deasupra se pune un strat generos de miere şi se închide ermetic borcanul şi se păstrează la răcoare și întuneric. Se agită borcanul din când în când, pentru ca mierea să se amestece cât mai bine şi să se dizolve substanțele active extrase din mugurii de brad. Se lasă la macerat cel puțin 1 lună, apoi se strecoară și se păstrează, în recipiente de sticlă, la frigider, sau într-un beci răcoros. Se poate consuma în afecțiunile respiratorii, în caz de tuse, în stările gripale sau răceală (câte 1 lingură/ adult sau 1 linguriță/copil, după masă, de 3-4 ori pe zi). În cazul în care aveți crize de tuse puteți să luați o lingurită ori de căte ori este nevoie.
Sursa: frunza-verde.ro