Jurnalism cetatenesc

Dumitru Pricop – zece ani de eternitate

Costică NEAGU
30 iul 2017 2721 vizualizări

Pe 29 iulie 2017 s-au împlinit zece ani de la plecarea la cele veşnice a Poetului Vrancei - Dumitru Pricop (21 mai 1943-29 iulie 2007).

Prinşi, fiecare cu ale lui, uităm de multe ori de cei care ne-au bucurat viaţa şi chiar de cei care ne-au întristat cândva. Profesorul Nicolae Pricop, fratele poetului ne-a amintit de cel care a fost Dumitru Pricop şi ne-a invitat în Parcul Schumann din Focşani, la bustul poetului de unde acesta priveşte imperturbabil, de zece ani, lumea pe care a iubit-o cu patima-i năvalnică.

 

„Dumitru Pricop era un hatman negrileştean”

 

Pentru cei care n-au fost în parc, doresc să vă amintesc câteva cuvinte îndoliate, care s-au scris la căpătâiul lui Dumitru Pricop de unul dintre cei mai mari prozatori români – Fănuş Neagu, membru al Academiei Române şi câteva versuri… nemuritoare din opera poetului.

„A scrie despre apusul unui poet în toată puterea cuvântului, e ca şi cum ai vorbi despre moartea unui munte. Dumitru Pricop era un hatman negrileştean, un prinţ de voievod îmbrăcat în zale de îngeri şi solzi de păstrăvi aurii. Tăcerea lui de acum ne intimidează -, tăcere puternică, pe care acest stră-strănepot al Vrâncioaiei a distilat-o într-o Poezie vinovată de nemoarte. Cine ar fi crezut: Mitică Pricop, născut din patima muntelui - strivit de muntele patimii” (Fănuş Neagu).

 

POPORUL

 

Poporul e mereu popor!

La fel de prost şi înşelat

Cum totdeauna s-a aflat

Pe drumul către viitor.

 

El n-are timp de stat în stat

Cioplit aşa ca din topor

Rămâne bulgăre de-ogor

Hulit, trudit, însângerat…

 

Unii îl vor, alţii nu-l vor!

Imperiul lui e tot un sat

de lut cu sânge-amestecat

sub lungul Timpului izvor

 

Aşa cum e, e România

Hristos umil ţesându-şi ia!

 

 

R E Q V I E M

Mi-ai vorbit, bătrâne tată,

despre munţi întâia dată

când mi i-ai lăsat pe umeri

vrând prin stele să mă numeri…

(Florile năşteau petale

cât lumina umbrei Tale!)

 

Crengi de brad la căpătâi

mi-au vegheat somnul

de-ntâi

şi izvoare lucitoare

şi lebede surioare…

(florile venirii Tale

din icoanele natale (…)

Azi, uitându-mă-napoi

n-am mai dat în munţi de voi…

Locul Tatălui, stingher,

semăna c-un ochi de cer

iar pe unde călca mama

luna îşi lăsa marama…

(insule de cer, egale

cu lumina umbrei Tale)…

 

Invităm şi pe această cale pe cei care apreciază şi îndrăgesc, cu adevărat, poezia lui Dumitru Pricop să depună un bănuţ pentru finalizarea bustului dedicat poetului. Orice sumă cât de mică va putea fi depusă în contul nostru deschis la Banca CEC Vrancea. Dorinţa noastră este ca la 26 octombrie – Sfântul Dumitru ziua onomastică a poetului, să dezvelim un bust în faţa casei şi să inaugurăm „Colecţia etnografică” în spaţiile rămase libere.

Chemăm la această lucrare pe toţi cei care l-au iubit pe Dumitru Pricop şi care preţuiesc poezia sa plină de har, pe toţi cei care preţuiesc şi cred în cultura vrânceană şi naţională.  

Toţi cei care ne-au ajutat la achiziţia casei, sunt înscrişi în Cartea de Onoare a Casei Memoriale, lucru pe care-l vom face în continuare cu cei care vor dărui cât de puţin în continuare.

Orice sumă va putea fi depusă în contul RO76CECEVR0137RON0107934, deschis la CEC Bank, Filiala Vrancea, cu specificaţia ,,Pentru Casa Memorială Dumitru Pricop” sau în numerar la tel. 0723276188, cu aceeaşi specificaţie.

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.