Doctorul vrâncean care intră-n dialog cu creierul pacienților
O noapte de toamnă târzie acompaniată de o ploaie măruntă și rece îmi învăluia camera în care încercam să mă desprind de realitate și să încep să visez. Stropii băteau sacadat în fereastră și mă chinuiau cu întrebări:"Ce ai făcut astăzi?", "De ce nu dormi?", "Ce ai de gând să faci cu tine?","Până unde vrei să mergi?", întrebări la care, la acea oră nu puteam să dau un răspuns.
De fapt...nici nu știam exact ce oră este când...deodată...pendula din holul apartamentului începuse să spargă liniștea casei:"Ding-Dang", "Ding-Dong","Ding-Dang", cu un ecou prelung în timpane reușisem să număr al XII -lea gong. Câteva clipe îmi țiuise ecoul metalic, mă aflam în miezul nopții, nu puteam să dorm, trăiam o noapte bacoviană. Stropii grei de ploaie se acutizau și penetrau streașina. Parcă doreau să mă supună unui test psihologic cu întrebări la care mi se ofereau trei variante de răspuns:"Ce faci?", "De ce nu dormi?", "Ce ai de gând să faci cu tine?". Deja întrebările deveneau obsedante în miez trecut de noapte. M-am ridicat brusc din pat și am încercat să privesc pe fereastră bolta înstelată. Nu am reușit să văd Luceafărul să ma pot liniști deoarece era întuneric, nor și ceață, multă ceață. Am încercat apoi să iau un somnifer, să pot dormi, dar mi-am pus o întrebare:"Oare imi va face bine?". În puterea nopții și în simfonia naturii ce se desfășura afară mi-am amintit de vorbele renumitului doctor neurolog Mircea Lăzărean, care îmi spunea cam asa:"Filozofia mea despre medicamente știi care este? dacă îți face bine, iei medicamentul, daca îți face rău nu îl iei" Am stat, am răstălmăcit răspunsul și am înțeles câtă logică există în el. De atunci, adica de mai bine de un deceniu, înainte de a lua un medicament, îmi aduc aminte de spusele domnului doctor.
Pe medicul Mircea Lăzărean l-am cunoscut în urmă cu doisprezece ani când pentru prima dată am intrat în cabinetul domniei sale, însoțit de două mogâldețe pentru a-i cere ajutorul în tratarea și recuperarea lor. De atunci, de-a lungul timpului, l-am vizitat destul de des și am purtat discuții pe teme legate de diagnosticele copiilor pe care îi îngrijesc. De la an la an rezultatele au fost progresive și am ajuns datorită domnului doctor ca destinul copiilor să se schimbe radical și astăzi să urmeze școală de masă și nu una specială așa cum se preconiza la început. Trecând timpul am început să îl cunosc mai bine pe domnul "DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MEDICALE NEUROLOGICE ȘI PSIHIATRIE INFANTILĂ" și să îmi dau seama că dânsul intră în:"DIALOG CU CREIERUL". Îți pune întrebări, ascultă răspunsurile și la urmă nu numai că pune diagnosticul, dar stabilește și formula de tratament care dacă este aplicată corect, exact ca în matematică se ajunge la rezultatele dorite. Dacă ești puțin sensibil, cum pătrunzi în cabinetul dumnealui, te cuprinde o energie ciudată. Îți dai seama imediat că acest "OM ÎN HALAT ALB", preia zilnic energia negativă a zeci de pacienți care îi trec pragul, iar dânsul le oferă în schimb sănătate și speranță. Boala mintală nu doare și nimeni din afară nu înțelege suferința pacientului. Atunci intervine domnul doctor Lăzărean, patrunde sistematic în creierul uman, localizează problema și ameliorează sau de cele mai multe ori tratează boala. O boală a minții care degenerează întreg sistemul.
Într-una din vizitele mele la dumnealui în timp ce "purta dialog cu creierul", mi-am luat inima în dinți și i-am spus domnului doctor cu riscul de a se supăra. "Domnule doctor, la dumneavoastră nici florile nu cresc și nici nu înfloresc", s-a uitat lung la mine cu o privire blândă dar sigură și m-a aprobat. "Da, așa este! v-ați dat bine seama, este multă energie negativă aici.". Probabil că dacă varul alb și odihnitor de pe pereții cabinetului ar avea gură să vorbească, ochi să vadă și urechi să audă, multe întamplări triste s-ar putea povesti.
Într-un colț al încăperii unde se vindecă mintea se poate admira un acvariu superb de dimensiuni mari, care are pe langa rolul estetic și unul terapeutic. Nu poți, privind dansul peștișorilor multicolori,a faunei verzi și a bulelor de oxigen sub lumina caldă a neonului să nu pleci pe jumătate vindecat. Având aceeași pasiune comună, de multe ori schimbăm pe fugă câteva impresii și idei despre habitatul peștișorilor exotici. Spun pe fugă, deoarece domnul doctor Mircea Lăzărean, asemenea unui om devotat meseriei sale, niciodata nu are timp suficient. A...și mai are ceva deosebit acest medic. De câte ori copiii întră în cabinetul dumnealui le pune la dispoziție jucării, dar... și ceva dulce. Jeleuri viu colorate ce îmbracă diferite forme de animăluțe, uneori și de... peștișori. Și așa îi captează, iar cei mici uită de suferință.
În trupul cu privirea ageră și blândă a domului doctor bate o inimă puternică de leu ca zodia ce îl caracterizează. Un om puternic, dar apropiat semenilor săi. De multe ori îl văd pe strada și îl admir în tăcere cum își plimbă nepoțelele gemene și îi citesc fericirea în suflet și privire. Merită toată prețuirea! Pe langă capacitatea sa de a dialoga cu creierul a reușit să închege o echipă puternică formată din psiholog, Doina Stănilă, asistent medical și nu în ultimul rând domna inginer Cristina Lăzărean care execută cu multă precizie encefalogramele pacienților. Despre acest om minunat numai de bine și multă sănătate. Nu de puține ori am auzit de la cunoștințe că au fost în spitale mari de specialitate pentru diferite investigații, iar medicii de acolo auzind că vin din Focșani îi întrebau mirați:"De ce ați bătut atâta drum până aici? Nu îl aveți acolo pe doctorul Lăzărean?".
Deodată brusc am fost adus la realitate de lumina dulce a dimineții și de pendula care:"Ding-Dang", "Ding-Dong","Ding-Dang", mi-a amintit că voi începe o nouă zi. În ciuda stropilor de ploaie, ai unei toamne târzii am trecut prin noapte ajutat de amintirile "Doctorului care tratează și vorbește cu creierul". Și... nu am luat nici un somnifer.
Daniel Mușat-Mureșanu, absolvent al liceul Pedagogic, secția filologie-istorie, promoția 1982
Muşat-Mureşanu Daniel este colaborator al Ziarului de Vrancea,autor focșănean, absolvent al Liceului Pedagogic, secţia filologie-istorie promoţia 1982. Dumnealui a lansat o serie de povești dedicate Focșaniului de odinioară dar și a celui actual și oamenilor săi.