Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Deprofesionalizarea și consecințele ei

Ionel Pârlea
6 mar 2021 2224 vizualizări
Profesorul Ionel Pârlea
Profesorul Ionel Pârlea

MOTTO:,,Dacă ți se pare că o să te coste mult să angajezi un profesionist, atunci ia un amator și vei vedea cât te va costa”. (Red Adair)

Deși se spune că orice profesionist a fost amator la un moment dat, trebuie precizat faptul că nu orice amator poate deveni profesionist. Cu toții am observant că în ultimul timp lucrurile în țara noastră se înrăutățesc, iar cauza principală o constituie faptul că nu toți românii au putut să înțeleagă cu adevărat principiile, dar și beneficiile democrației. Mulți au acționat la început empiric, în interes propriu sau de grup, sub umbrela sintagmei ,,E democrație și fac ce vreau”, dar și pe fondul neputinței și vulnerabilităților statului de drept de atunci. Acela a fost momentul hotărâtor pentru succesul sau eșecul României. Din păcate, ne-am ales cu eșecul deoarece în acel moment de cotitură forțele oculte nu aveau niciun interes să alegem drumul corect deoarece sperau la o revenire a vechiului regim. De asemenea, manifestațiile așa-zis spontane cât și mineriadele din acea perioadă sunt dovada faptului că nu scăpasem definitiv din ghearele comuniste. Dovadă stau și dezvăluirile d-lui Petre Roman în cele două cărți ale sale despre revoluție și mineriade. Nu-mi propun acum să caut vinovații, dar o contribuție majoră, în sens negativ, au avut-o cei care au preluat puterea după 1990,deoarece,pe fondul naivității poporului roman și al abilității structurilor secrete, au fost provocate artificial diversiuni precum mineriadele sau alte manifestații ,,spontane”, toate cu un scop precis și după un plan bine pus la punct. Și aceste evenimente au contribuit major la suspiciunea de mai târziu că revoluția ar fi fost o lovitură de stat.

Nici acum, după treizeci și unu de ani, nu găsim direcția corectă spre un stat de drept. Încă bâjbâim spre luminița de la capătul tunelului și nici nu dovedim perseverență pentru a o găsi. Cred că cei aproape cincizeci de ani de communism au avut efecte negative colosale în gândirea și conștiința românilor care au parcurs integral această perioadă. Cu toate acestea, în multe domenii de activitate se lucra profesionist și cu responsabilitate.

Odată cu transformarea unităților economice socialiste în altele cu capital privat sau de stat a început și,,metamorfozarea”forței de muncă după principii capitaliste, numai că acest lucru nu s-a îndeplinit în totalitate din cauza rezistenței la schimbare a muncitorului român, învățat cu acordul global.După 1990, angajatul român și-a păstrat metehnele din comunism privind atitudinea față de muncă,dar și intenția permanentă de,,a o fenta ”,văzând că se poate. Acest lucru se vede mai mult în sistemul bugetar, acolo und eexistă mai multă larghețe atât în legislație cât și în relația cu managerul unității.Astfel, s-a ajunsîn mod progresiv la indiferență, la nepăsare, oportunism și manipulare,toate acestea pe fondul sprijinului politic.Așa s-a ajuns la angajări pe alte principii decât cele de competență, cu efecte asupra deprofesionalizării angajaților din instituțiile de stat, iar urmările se văd zi de zi cu prilejul nenorocirilor pe care incompetența le provoacă, iar mass-media ni le relatează.

Necazuri din cauza lipsei de competență s-au înregistrat în majoritatea domeniilor de activitate unde statul este angajator: sanitar, militar, școlar, administrativ, juridic, etc.Acolo unde există nepotism și incompetență se cuibărește foarte repede corupția, despre care vorbim zi de zi dar nimeni nu acționează pentru eradicarea ei. Dacă nici un guvern nu va da dovadă de intransigență și nu va avea curajul să înceapă această bătălie, înscurt timp se va ajunge la anarhie și bineînțeles la sancțiuni drastice pe justiție din partea Comunității Europene.

Rezolvarea este simplă și ușor de realizat. Dificultatea este în altă parte: Cine are acum înțelepciunea, voința și curajul să facă acest lucru ?

Îmi permit, că așa este normal când critici, să oferi și soluția. Aceasta constă în DEPOLITIZAREA tuturor instituțiilor de stat. Managerii să aibă libertatea de a-și alege angajații doar pe bază de concurs, iar dacă lucrurile continua să meargă prost, aceștia vor răspunde administrativ sau penal, după caz. Românul nu e prost, dar e șmecher și se adaptează ușor situației. Atunci când va vedea că legea e lege și că nimeni nu-l mai poate,,ține în brațe”va uita de tertipuri și va acționa așa cum e legal și deontologic, conform fișei postului. Nici neamțul nu s-a născut corect, însă a știut permanent că orice abatere nu va fi iertată, ci penalizată corespunzător legii. În câțiva ani, dacă legea va fi aceeași pentru toți,românul își va schimba mentalitatea și va acționa doar așa cum este legal. Astfel, vom diminua abaterile de la normele morale și legale și ne vom putea recăpăta locul în lumea civilizată.

Nu e greu și nici imposibil. Trebuie doar să acționăm ferm și fără nici o ezitare.

Ionel Pârlea

Profesorul Ionel Pârlea este colaborator al Ziarului de Vrancea

 

  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.