Jurnalism cetatenesc

Cum prevenim și tratăm răceala la copii

Ziarul de Vrancea
8 oct 2017 820 vizualizări

Lunile de toamnă se caracterizează prin temperaturi mai scăzute, variaţii termice şi modificări de presiune atmosferică, condiţii favorabile infecţiilor respiratorii virale. Copiii, în special copiii de vârstă mică, datorită sistemului imunitar incomplet dezvoltat, sunt mai expuşi în comparaţie cu adulţii. Infecţiile respiratorii virale se manifestă sub formă de răceală sau gripă. Întrucât infecţiile respiratorii virale sunt foarte contagioase, de la primele manifestări de răceală sau gripă copilul bolnav va fi reţinut la domiciliu pentru a nu transmite boala semenilor din colectivitate. Părinţii trebuie să explice copilului, cu tact, răbdare şi pe înţelesul acestuia, cauza bolii şi necesitatea rămânerii la domiciliu. Explicaţiile acordate de către părinţi vor ajuta la acceptarea copilului de a fi izolat temporar de grupul de colegi.

Răceală sau gripă?

Răceala şi gripa au multe caracteristici comune: ambele sunt produse de virusuri (deci nu necesită tratament cu antibiotice), ambele se manifestă prin tusedurere în gât, obstrucţie nazală, rinoree (secreţii nazale), ambele necesită izolare la domiciliu. Răceala este mai frecvent produsă de rinovirusuri, în timp ce gripa este produsă de virusurile gripale. Gripa survine în special în lunile de toamnă/iarnă în timp ce răceala se poate instala în orice perioadă a anului dar este mai frecventă în sezonul rece.


Gripa se deosebeşte de răceală prin severitate şi asocierea unor simptome generale: febră înaltă (care durează 3-5 zile), uneori frison, stare generală alterată, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Gripa se poate complica cu pneumonie. Un copil mic îngrijit la domiciliu dezvoltă 3-5 răceli pe an, în timp ce copilul mic care frecventează colectivitatea contractează 6-8 episoade de răceală pe perioada unui an, majoritatea acestor episoade în sezonul rece

Antitermic sau antibiotic?

Gripa poate fi prevenită prin vaccinare. Întrucât gripa survine în special în sezonul rece, vaccinul antigripal trebuie administrat toamna. Pentru tratamentul gripei şi răcelii se folosesc ibuprofenul sau paracetamolul, medicamente care au efecte antitermice (combat febra), antialgice (combat durerea), antiinflamatorii (combat inflamaţia) şi ameliorează starea generală. Până la adresarea la medic, părinţii pot administra din iniţiativă proprie această medicaţie, medicaţie care se eliberează fără reţetă medicală. Doza de ibuprofen este de 10 mg/Kg/doză, doză care poate fi repetată la nevoie după 8 ore. Doza de paracetamol este de 10-15 mg/Kg/doză,  doză care poate fi repetată după 6 ore.


Întrucât răceala şi gripa sunt produse de virusuri, nu este necesară administrarea de antibiotice. Antibioticele nu sunt eficiente într-o infecţie virală. Antibioticul este indicat, la recomandarea medicului, doar în cazul unor complicaţii bacteriene ale răcelii sau gripei, complicaţii de tipul pneumonie sau otită medie acută.

Prevenţia înainte de toate

În afara vaccinului antigripal prevenţia este posibilă printr-o alimentaţie echilibrată, cu un aport zilnic de legume şi fructe (pentru aport vitaminic), locuinţă aerisită şi cu o temperatură adecvată (20-21°C), îmbrăcăminte adaptată temperaturii de afară, activitate fizică în aer liber cel puţin 60 minute/zi, evitarea locurilor aglomerate (săli de spectacol, arene sportive) în perioadele de epidemie.

Este recomandat ca hainele de vară să fie păstrate într-un loc neaccesibil copilului iar ţinuta din sezonul rece să fie potrivită cu temperatura de afară, adecvată activităţilor din programul de peste zi al copilului astfel încât acesta să nu transpire.

sursa: csid.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.