Jurnalism cetatenesc

Comentariul cititorului ZdV Florentin Serea la articolul profesorului Victor Simion publicat în cotidianul nostru

Ziarul de Vrancea
12 ian 2022 1704 vizualizări
Cititorul Ziarului de Vrancea, Florentin Serea.Foto:Facebook
Cititorul Ziarului de Vrancea, Florentin Serea.Foto:Facebook

Cititorul Ziarului de Vrancea(ZdV), Florentin Serea a postat un comentariu la articolul publicat recent în cotidianul nostru scris de profesorul Victor Simion intitulat <<Un cuvânt care îți dă fiori: „Liberalizarea” prețurilor>> .Citiți în continuare comentariul cititorului ZdV, Florentin Serea 

Bună ziua

Domnule profesor,

În primul rând aș remarca faptul că liberalizarea prețurilor sau a orice altceva, se poate face în mod firesc doar o dată. Doar nu ne apucam să le liberalizăm, ca apoi să le influențăm, ce rost mai are liberalizarea, dacă imediat ne apucăm sa intervenim în piață?

În al doilea rând cred că nu putem vorbi de mărirea prețurilor decât în măsura în care depășesc semnificativ rata de inflație. Cu alte cuvinte, dacă se raportează 10% inflație, prețul, putem spune că a crescut dacă depășește semnificativ cele 10 procente. O creștere doar cu 5% a prețurilor nu e creștere reală și duce, pe termen mediu, la pierderi pentru cei mai mulți jucători din piață.

În legatură cu naivitatea inerentă schimbarilor majore, să observăm că nici unul din specialiștii noștrii din acea vreme nu ne-a specificat un lucru esențial: economia reală este influențată de percepțiile noastre.

Adică, dacă Guvernul ne dĂ cifre optimiste despre creșterea economiei, ”tigrul Europei, top creștere economică”, etc, etc, noi, oamenii obișnuiți ne așteptăm sa ne crească nivelul de trai, ceea ce nu se întamplă. Trebuie să mai așteptăm până ajunge efectul și la mase, ni se spune. Noi așteptăm până când începe declinul sau o criză și atunci, chiar de a doua zi, efectele sunt prezente în viața cotidiană, creșteri de preț, șomaj, etc. Și atunci, ne pierdem încrederea, pe bună dreptate și încercăm să ne ferim de o eventuală criza financiară. Adica cheltuim mai puțin, jucătorii din piață devin și ei dezorientați, prețurile devin instabile și atunci evident că economia se contractă si chiar apare criza previzionată de Guvern.

Alt exemplu de percepție negativă, de data asta indus pe toate planurile, în toată mass media. Prețurile utilităților, energie, gaze, etc

În august 2021 prețurile carburanților auto au început să crească. Motorina cea mai scumpa era 6,38 lei/l, la sfârșitul lui august. La începutul lui octombrie era 7,03.lei/l. Toate televiziunile prezentau știrile cu previziuni în fiecare zi: creșterea nu mai poate fi oprită, specialiștii estimează că va trece de 8 lei, 9 lei, 10 lei/l și tot așa. Pe la sfărșitul lui octombrie prețurile au început să scadă. La sfârșitul anului, la aceleași pompe, aceeași motorina putea fi cumpărată cu 6,48 lei/l. În tot acest timp cât prețurile scădeau ușor dar constant, televiziunile nu mai erau preocupate să ne țină la curent cu evoluția respectivă și nici specialiștii nu mai erau ”pe sticlă” sa ne asigure că știrile televiziunilor reflectă adevărul.

Pe de altă parte, încă din septembrie 2021 se vorbește în toata mass media cât și în cercurile politice, insistent, de o criză a energiei. De scumpiri record, chiar de zece ori mai mult ca acum. Criză energetică majoră! Nu ne explică nimeni de unde a apărut criza aceasta, neanunțată de nimeni, nici măcar de specialiștii cei care acum fac aceleași previziuni sumbre. Politicul reacționează cum știe el, încet și fără rost, ”se lucrează la o lege a compensării prețurilor”, ”o să ajutăm pe toată lumea care nu poate să plătească”, ”subvenții pe timpul iernii”, etc. Plus declarații la TV a politicienilor preocupați până în adâncul ființei lor de bunăstarea populației. Doar că nu se poate să achiți facturi cu declarațiile politicienilor, deși ideea nu e rea!

Dar, criza aceasta anunțată și prezentată de crezi că e ultima premieră hollywoodiană, întârzie să apară. Amenințări, câte vrei, o să apară ea, fiți pe pace, o să vedeți facturi de multe ori mai mari.

Eu cred că lucrurile nu vor sta chiar așa, niciodată nu vor ajunge facturile la utilități de zece ori mai mari! Vorbim aici de efectul inflaționist, scumpiri în cascadă, întreruperea unor activități esențiale, spitale, școli.

Evident de o țară paralizată în mai puțin de un trimestru. Urmează recesiunea, urmează penalitățile CE, dobânzi majorate la împrumuturi guvernamentale. Nu văd pe nimeni capabil să facă față unei asemenea situații.

Și atunci cui servește campania aceasta de băgat în sperieți publicul? E adevărat, au început să apară facturi cu mii de lei la energie electrică, consumuri estimate de 1 GWh. Toate se pare ca sunt greșeli. Cum naiba se face că toate greșelile sunt cu sume în plus, nu am auzit de o factură greșită de -10.000 de lei.???

Vom trăi și vom vedea, dar e clar că nu de la politicul acesta vom avea vreo soluție, poate un copy paste de la vreo structură europeană. Și știți cum stăm noi cu traducerile, nu le nimerim niciodată ca lumea!

În ce privește nedumerirea unchiului dvs, piața liberă, se vede din denumire, trebuie lăsată liberă, nu este cum ne convine nouă și atunci poate că lucrurile se pot așeza în favorea consumatorului. Dar atâta vreme cât statul nu se poate abține să nu se bage și el cu niște incompetenți pe ici pe colo, prin posturile importante, cu niște neamuri prin ”sereleuri” care sunt între noi și furnizorul principal, așa o să fie mereu, cine are, are, cine nu are, nu are!

Cu stimă,

Florentin Serea

Citiți și:Un cuvânt care îți dă fiori: „Liberalizarea” prețurilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.