Jurnalism cetatenesc

Colțul emigrantului:Preotul focșănean Pricop Ioan Elisei și casa Domnului de la Anagnina

Ziarul de Vrancea
5 iul 2017 6064 vizualizări

”Acolo unde îți simți sufletul aproape de Dumnezeu este casa Domnului”, îmi spunea când eram copil bunica mea, o femeie cu multă dragoste față de Dumnezeu.

Ceva vreme în urmă colindam parohiile ortodoxe românești din Roma cu cereri de ajutor pentru un copil român foarte bolnav. Am primit ajutor în mai multe parohii unde preoții și enoriașii au contribuit financiar la într-ajutorarea acelui copil ai cărui părinți nu puteau face față singuri cheltuielilor medicației și a tuturor necesitătilor copilului. Una din aceste parohii mi-a rămas întipărită-n minte. La Anagnina-Roma, de undeva dintr-o parcare păzită de câțiva copaci înalți, se înaltă la cer rugăciuni în fiecare sărbătoare. Într-un colț se află amenajat un cort care - văzut de la o mică distantă - pare mai degrabă o magazie. Odată ajuns înăuntru te trezești înconjurat de icoane și încăperea prinde aspectul interiorului unei biserici în miniatură. Acolo am asistat la slujba ținută de preotul focșănean Ioan Pricop Elisei. Atenția mi-a fost atrasă de enoriași în timpul slujbei, oameni simpli, ce păreau că se cunosc între ei de multă vreme. Și părintele Elisei îi cunoștea pe fiecare în parte. De la o enoriașă aveam să aflu că au fost multe cazuri de adulți sau copii bolnavi la care bucuroși au contribuit pentru a-i ajuta și nu puține au fost coletele pregătite de ei, împreună, pentru familiile sărace din România. Printre aceștia au fost și mulți vrânceni ajutați și, totodată, unii români rămași fară muncă și fără un suport material pentru a mai putea plăti chiria unei case au fost ajutați să își poată cumpăra biletul de întoarcere în patrie. Ceea ce m-a uimit a fost povestea scurtă a acelei parohii. O enoriașă mi-a spus cum că acea construcție micuță din lemn și acoperită cu prelată din plastic a fost construită de preotul misionar Ioan Elisei care este un om simplu, un preot perfect pentru enoriașii lui și un om dornic să ajute atunci când i se cere ajutorul. ”De ce ați găsit casa Domnului aici și de ce atât de sărăcăcioasă și simplă?” Amabil, preotul mi-a raspuns: ”nu iubesc luxul, iubesc oamenii și simplitatea, îmi place să stau în mijlocul oamenilor, nu a lucrurilor scumpe”. Iar modul în care comunică cu enoriașii demonstrează asta. Ileana, o focșăneancă stabilită de mulți ani în Italia, mi-a spus că, acolo, în acel colt plin de icoane, de unde se vede un mic altar, că își regăsește liniștea sufletească iar preotul Ioan Elisei este omul care îi confirmă că, atunci când ai nevoie de Dumnezeu, îl poți găsi în oameni și în bunatatea lor. I-am dat dreptate mai ales că la diferență de foarte mulți ani, Ileana îmi spunea ceea ce îmi spunea bunica în copilarie. (Doina Chelaru)

Citiți și:

VIDEO Biserică ortodoxă amenajată într-un cort montat într-o parcare la Roma, de către un preot originar din Vrancea

 

Trimite şi tu o veste bună acasă!


Doina Chelaru este o vrânceancă de la Milcovul, plecată de mulţi ani prin străini, dar care nu şi-a uitat rădăcinile şi se implică adesea în acţiuni caritabile în beneficiul celor aflaţi în nevoi de acasă. Pentru că ne-a povestit cu drag despre vrâncenii pozitivi de la Roma, ziarul nostru i-a propus să scrie chiar ea despre ei în încercarea de a le oferi celor plecaţi posibilitatea de a-şi face auzită vocea. Eşti plecat şi tu prin străini şi ai ceva de spus celor de acasă? Ziarul nostru îţi stă la dispoziţie şi aduce mesajul tău sub ochii a mii şi mii de cititori. Trimite şi tu o veste bună acasă prin intermediul Ziarului de Vrancea! 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.