Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:Istoria zilei de 4 septembrie

Dana Lepădatu
3 sep 2017 1627 vizualizări

1881: Se naşte George Bacovia, un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

Se pare că pseudonimul său provine din limba latină  Bachus via, unde insemna Calea lui Bachus, dar are legătură și cu denumirea orasului său natal, Bacău. 

Alte evenimente care au marcat ziua de 4 septembrie

476: Generalul dintr-un neam germanic Odoacru l-a înlăturat de pe tron pe împăratul roman Romulus Augustus, punând capăt Imperiului Roman de Apus.

1541: Asupra Transilvaniei se instaurează suzeranitatea Porţii otomane.

1774: În timpul celui de-al doilea voiaj al său, exploratorul englez James Cook a descoperit la 1.200 km est de Australia, insulele din Pacific. El le numeşte Noua Caledonie după numele latin al Scoţiei (Caledonia).

1915: Bulgaria se alătură de partea Puterilor Centrale, în Primul Război Mondial.

1919: Înfiinţarea, la Bucureşti, a "Societăţii Opera - artiştii asociaţi"; la 22 septembrie acelaşi an va lua numele de "Societatea lirică română Opera" (nucleul Operei Române de mai târziu).

1928: România a aderat la Pactul privind interzicerea războiului ca instrument de politică naţională - Pactul Briand-Kellogg, semnat, la Paris, în 27 august 1928, de reprezentanţii a 15 state.

1958: S-a desfăşurat la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu.

1991: Preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, recunoaşte independenţa celor trei state baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.

1997: Echipa feminină de gimnastică a României cucereşte medalia de aur la Campionatele Mondiale, desfăşurate la Lausanne (Elveţia).

1998: La Menlo Park, California, SUA, Larry Page şi Serghei Brin au înfiinţat compania Google cu scopul de a promova motorul de căutare pe care l-au dezvoltat ca proiect de cercetare la Universitatea Stanford.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.