Calendarul zilei: Istoria zilei de 22 noiembrie
În anul 1913 a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului "Mr. Gh. Pastia" din Focșani
1220: Frederic al II-lea este încoronat în Roma de către papa Papa Honoriu al III-lea ca împărat al Sfântului Imperiu Roman.
1806: Începe un nou război ruso–turc desfășurat pe teritoriul Moldovei și țării Românești. Conflictul se va încheia prin Pacea de la București din 28 mai 1812, în urma căreia Basarabia intra în componența Rusiei.
1861: În urma consensului stabilit la Conferința reprezentanților Porții Otomane și ai Puterilor garante, Poarta Otomană emană "Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei" prin care admite unirea administrativă și politică a Principatelor.
1869: S-au deschis cursurile Facultății de Medicină din București. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.
1880: Principele Carol I primește acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul României, reglementată prin Constituție: "În lipsă de descendenți de sex masculin în linie dreaptă ai A.S.R. Carol Hohenzollern–Sigmaringen, succesiunea la tron va reveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau descendenților lor..."
1913: A fost inaugurată clădirea Teatrului "Mr. Gh. Pastia" din Focșani.
1931: Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucureștiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117. După anul 1959, colecțiile muzeului vor fi adăpostite în incinta Palatului Șuțu (din 1999, poartă denumirea de Muzeul Municipiului București).
1956: Jocurile Olimpice de Vară se deschid la Melbourne, Australia; România a obținut 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz).
1990: Marea Britanie: Margaret Thatcher demisionează din postul de premier.
2005: Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei. Angela Dorothea Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă la 28 octombrie 2009, respectiv 17 decembrie 2013.
2006: Criticul și istoricul literar Lucian Raicu a murit. Critic literar și redactor la Gazeta literară și România literara, precum și la Europa Liberă și Radio France International, a scris "Liviu Rebreanu, o analiză meticuloasă a romanelor", "Revelații dure", "Scene din romanul literaturii", "Practica scrisului și experiența lecturii", "Reflecții asupra spiritului creator", "Scrisori din Paris", "Scene, fragmente, reflecții", "Journal en miettes cu Eugene Ionesco", "Critica - formă de viață" (n. 12 mai 1934)
2009: Primul tur al alegerilor prezidențiale din România și referendumul pentru Parlamentul unicameral.
2011: Deputații au adoptat cu 285 de voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" și 6 abțineri, inițiativa legislativă care prevede declararea zilei de 22 decembrie drept Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății. Camera Deputaților este forul decizional.