Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei de 30 iunie

Dana Lepădatu
29 iun 2017 758 vizualizări

Două evenimente deosebite marchează ziua de 30 iunie. În ordine cronologică,  primul a avut loc în urmă cu 109 ani în urmă, pe 30 iunie 1908, când Terra a fost lovită de cel mai mare obiect venit din spaţiul cosmic. Mii de kilometri de pădure din Siberia au fost defrişaţi de meteoritul care a trecut de bariera atmosferei terestre. Cel de-al doilea important eveniment al zilei este Noaptea Cuţitelor Lungi. 30 iunie 1934, regimul nazist începe executarea a nu mai puţin de 85 de oameni care aveau convingeri opuse lui Hitler.

1859: Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie

1893: Se năştea Walter Ulbricht, președinte al Republicii Democrate Germane. Acesta a murit în august 1973, la vârsta de 80 de ani.

1905: Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare", cunoscută astăzi ca teoria relativităţii.

1906: Se năştea Anthony Mann, renumit actor şi regizor de filme american.  Acesta a decedat în aprilie 1967. A colaborat la realizarea mai multor filme western şi noir.

 

1908: Pământul a fost la un pas de o catastrofă, în timpul a ceea ce s-a numit ulterior fenomenul Tunguska în Siberia. Pe 30 iunie 1908 un obiect cosmic gigantic a devastat mii de kilometri de pădure la Tunguska cu o forţă imensă, de sute de ori cât suflul bombei de la Hiroshima. Acum, misterul a fost dezlegat de către oamenii de ştiinţă, ei afirmând cu certitudine că explozia s-a produs în urma impactului unui meteorit cu Pământul. Concluzia cercetătorilor după un secol: coliziunea produsă la Tunguska reprezintă cel mai mare impact al unui meteorit cu Pământul din istorie.

1934: „Noaptea cuţitelor lungi" sau "Operaţiunea Colibri", a avut loc în Germania între 30 iunie şi 2 iulie 1934, când regimul nazist a executat cel puţin 85 de oameni din motive politice. Majoritatea celor ucişi erau membri ai „Batalioanelor de asalt”(SA), o organizaţie paramilitară nazistă. Adolf Hitler a acţionat împotriva SA şi împotriva liderului său, Ernst Röhm, deoarece vedea în independenţa SA şi în apetitul membrilor acesteia pentru violenţe de stradă o ameninţare directă asupra puterii sale. De asemenea, Hitler a dorit să prevină o eventuală mişcare a liderilor armatei germane, Reichswehr-ul, care se temea şi totodată dispreţuia în egală măsură SA, de a-l înlătura de la putere, mai ales de când Röhm îşi făcuse clară ambiţia de a absorbi Reichswehr-ul, punându-se el însuşi la conducerea lui. În fine, Hitler s-a folosit de această epurare pentru a acţiona împotriva criticilor conservatorilor la adresa regimului său, venite mai ales din partea celor loiali vicecancelarului Franz von Papen, precum şi pentru a-şi regla conturile cu duşmani ai săi mai vechi. Cel puţin 85 de oameni au murit în timpul epurării, deşi numărul morţilor ar putea fi de ordinul sutelor, şi peste o mie de presupuşi adversari au fost arestaţi.


1936: Se publică romanul „Pe aripile vântului" al scriitoarei americane Margaret Mitchell.


1966- Se năştea unul dintre cei mai renumiţi boxeri ai tuturor timpurilor. Michael Gerard "Mike" Tyson este un fost pugilist american. A fost campionul absolut la categoria grea și rămâne cel mai tânăr câștigător al titlurilor WBC, WBA și IBF la categoria grea. A câștigat titlul WBC la numai 20 de ani printr-un KO tehnic în runda a doua împotriva lui Trevor Berbick.

1973: Are loc cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului XX (6 min 20 s).


1997: Hong Kong revine sub suveranitatea R. P. Chineze, la miezul nopţii, după 156 de ani de administraţie britanică.


2002: Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2002 este câştigată de Brazilia cu 2: 0 împotriva Germaniei.


2005: Spania legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.