Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
4 aug 2017 580 vizualizări

Istoria zilei de 5 august

Foto: Cyrus West Field a revoluționat comunicațiile intercontinentale, contribuind decisiv la instalarea primului cablu telegrafic transatlantic

1192: Victoria cruciaților la Jaffa (Cruciada III), împotriva musulmanilor lui Saladin. Cruciadele au fost expediții militare ale europenilor cu scopul de a cuceri și coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina  și Ierusalimul.

1858: Omul de afaceri american, Cyrus West Field și colegii săi au terminat instalarea primului cablu telegrafic transatlantic. Cablul telegrafic transatlantic a fost primul cablu utilizat pentru comunicații telegrafice întins pe fundul Oceanului Atlantic.

1929: Greva minerilor de la Lupeni (5-6 august). Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni. 68 de mineri au căzut sub gloanțele trupelor armatei române trimise de către guvernul țărănist să reprime protestul, dintre care 28 au decedat pe loc, mulți dintre ei împușcați în spate.

1962: Nelson Mandela, primul om politic sud-african care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud, este întemnițat. El va fi eliberat după 27 de ani de închisoare, la 11 februarie 1990, în urma unei campanii internaționale de lobby pentru cauza sa.

1930: S-a născut Neil Armstrong, astronaut american, primul om care a pășit pe Lună (d. 2012).  

1976: A murit Vasile Zăpârțan, preot român, adversar al regimului comunist (n. 1918). Zăpârțan a fost rectorul misiunii Române Unite cu Roma din München, începând cu 1957 și până la asasinarea sa de către Securitate în 1976. La slujba sa de înmormântare, săvârșită pe 11 august 1976 de episcopul Vasile Cristea, au participat mii de români sosiți din întreaga Germanie Occidentală. Conform generalului Ion Mihai Pacepa execuția părintelui Zăpârțan a fost ordonată personal de Nicolae Ceaușescu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.