Jurnalism cetatenesc

Astazi este

Ziarul de Vrancea
29 oct 2017 854 vizualizări

Ziua nationala a Turciei

Ziua Naţională a Turciei

Ataturk, Mustafa Kemal

Astazi este a 93-a aniversare de la intemeierea Republicii Turcia. In fiecare an, pe 29 octombrie, in Turcia, se sarbatoreste Ziua Republicii.

Cand a intrat in Primul Razboi Mondial, Imperiul Otoman era in declin din punct de vedere militar si economic. In timp ce razboiul continua inca, Anglia, Italia si Franta, au pregatit proiecte de impartire teritoriala a imperiului. La sfarsitul razboiului, si Imperiul Otoman a dorit un acord in ceea ce priveste semnarea incetarii luptei, acceptand infrangerea aliatilor sai unul cate unul. Prin Armistițiul de la Moudros, semnat in data de 30 octombrie 1918, Antanta a avut posibilitatea de a pune in practica planurile de impartire a teritoriului otoman. Ocuparea a fost prevazuta prin necesitatea securizarii locurilor importante şi prin predarea stramtorilor statelor invingatoare, prin destramarea armatei turce şi prin acordul semnat. Cucerind İzmirul in anul 1919, Antanta a mai facut inca un pas in scopul său de a imparti statul turc. Dar, între timp, in Anatolia incepuse o mişcare. Mergand pe coasta Marii Negre in Samsun, Mustafa Kemal Paşa a facut primii paşi ai Războiului de İndependenţă al Turciei. Natiunea turca care a luat o hotarare de comun acord in cadrul congreselor organizate unul dupa altul, a declarat întreagii lumi faptul că independenta tarii va fi protejata cu fermitate, ca tara reprezinta un intreg in cadrul frontierelor nationale, ca teritoriile nu vor putea fi impartite. Dupa aceea, s-a format Marea Adunare Naţională a Turciei (Parlamentul) şi vointa natiunii a inceput sa fie reprezentata in Parlament. Formarea Parlamentului reprezinta şi inceputul drumului care a dus la proclamarea regimului de republica in Turcia. Marea Adunare Naţională din Ankara, deja era singura autoritate ce lua hotarari in ceea ce priveşte viitorul Turciei. İn vara anului 1920, invingatorii Primului Razboi Mondial terminasera confruntarea cu învinșii şi expirase timpul acordurilor de pace cu tarile care pierdusera razboiul. S-au semnat acorduri de catre Germania la Versailles, de catre Bulgaria la Neuilly, de catre Austria la Saint-Germain şi de catre Ungaria la Trianon. İnsa, singura cu care nu se realizare nicio confruntare, ramasese İmperiul Otoman. Şi acest lucru a fost realizat in data de 10 august 1920 la Sèvres. Tratatul de la Sèvres, care continea dispozitii destul de importante şi care a fost semnat de catre guvernul Otoman, a fost intampinat cu o reactie puternica din partea guvernului Marii Adunari Naţionale a Turciei. Marea Adunare Naţionala a Turciei reprezenta vointa poporului. Anatolienii erau fermi in ceea ce priveşte lupta pentru independență.

İn luna septembrie a anului 1922, prin infrangerea fortelor de ocupatie, Războiul de İndependenta al Turciei a fost un succes. Venise randul İmperiului Otoman sa fie cunoscut pe arena internationala şi sa formeze un nou stat din ramaşitele İmperiului Otoman.

İn luna noiembrie a anului 1922, incepusera intrevederile pentru tratatul de pace de la Lausanne. İntre timp, in Turcia fusesera abolite administrarea Otomana şi de asemenea, sultanatul. Guvernul Marii Adunari Naţionale a Turciei, s-a confruntat la Lausanne, nu doar cu grecii, pe care i-a invins acolo şi pe care i-a atacat in Anatolia, ci şi cu statele care au invins statul Otoman in Primul Razboi Mondial şi a fost nevoit sa se infrunte şi cu procedurile de lichidare ale acestui imperiu, care deja erau de domeniul trecutului. Dupa negocierile care au durat luni de zile, a fost semnat un acord in data de 24 iulie 1923, in ceea ce priveşte subiectele precum datoriile otomanilor, granita turco-greaca, stramtorile, Mosul, minoritatile şi capitulațiile. Prin Tratatul de la Lausanne au fost recunoscute granitele, suveranitatea şi intemeierea Turciei.

Deja venise randul definirii sistemului politic al statului. Conducatorii Războiul de İndependenţă al Turciei se gandeau la necesitatea formarii unei structuri adecvate nevoilor noii ere de guvernare. Fiind un sistem care se sprijinea pe suveranitatea naționala, incepusera sa se faca pregatiri pentru proclamarea conducerii republicii.

Proiectul de lege pregatit sub conducerea preşedintelelui Marii Adunari Naţionale a Turciei Mustafa Kemal, a fost adoptat in data de 29 octombrie 1923. Astfel, republica, noua formă de guvernare a statului turc, a fost aleasa ca noul nume al statului Republica Turcia. Mustafa Kemal a fost ales primul preşedinte al Republicii Turcia.

İn noua ordine mondiala de la sfârșitul erei imperiale şi Turcia işi avea locul printre statele lumii contemporane. Deja, Turcia işi trasase propriul drum, adoptase o forma de guvernare care va fi un exemplu pentru celelalte state din regiune. 

Din anul 1923 pana astazi, Republica Turcia işi continua existenta in conformitate cu principiile de bază ale republicii proclamate acum 93 de ani.

Citiți și

Ziua Naţională a Turciei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.