Jurnalism cetatenesc

Astăzi este … Ziua Internaţională a Traducerilor 

Dana Lepădatu
29 sep 2017 914 vizualizări

Sfântul Ieronim în scriptoriu Gravură de Albrecht Dürer

Ziua Internaţională a Traducerilor a fost iniţiată de către Federaţia Internaţională a Traducătorilor şi lansată în 1953 pentru a sublinia importanţa profesiei detraducător şi a multilingvismului. În 1991, Federaţia Internaţională a Traducătorilor (FIT), sub egida UNESCO, a decretat Ziua internaţională a traducătorilor şi a ales data de 30 septembrie pentru a fi marcată odată cu sărbătoarea din calendarul romano-catolic a Sfântului Ieronimcare, în secolul al III-lea, a fost traducătorul „oficial” al Bibliei din limbile ebraică,aramaică şi greacă în limba latină. Traducerea sa este cunoscută sub denumirea de Biblia vulgata. UNESCO şi ONU cer statelor membre să susţină iniţiativa şi să protejeze bogăţia limbilor de pe planetă pentru că, potrivit Declaraţiei Universaleasupra diversităţii culturale, „diversitatea culturală este tot atât de necesară pentru umanitate cum este biodiversitatea în lumea vieţuitoarelor”. Sfântul Ieronim este considerat protectorul traducătorilor. Este ocazia de a se arăta mândria de a aparţine unei profesii care este din ce mai esenţială în era mondializării. (ZdV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.