Timp Liber

VIDEO | Astăzi despre „șeicul” care a frânt mii de inimi: îndrăgitul actor Omar Sharif - a fost și unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume

Ziarul de Vrancea
9 apr 2024 6751 vizualizări

Omar Sharif (în scriere arabă: عمر الشريف‎), născut cu numele de Michel Demitri Shalhoub, (n. 10 aprilie 1932, Alexandria, Egipt – d. 10 iulie 2015, Cairo) a fost un actor de film egiptean

Michel Demitri Chalhoub s-a născut în Egipt și a fost crescut în spiritul religiei catolice. S-a convertit la Islam în 1955 pentru a se putea căsători cu actrița Faten Hamama.

A făcut școala la Colegiul Englezesc Victoria din Alexandria unde a studiat matematica, fizica, franceza și alte cinci limbi straine pe care le vorbea în mod current: araba, engleza, greaca, italiana și turca.

După ce a obținut diploma în matematică și fizică a lucrat timp de cinci ani de zile în intreprinderea de lemn prețios a tatălui său, înainte de a studia arta actoriei la Royal Academy of Dramatic Art din Londra.

A fost cunoscut și pentru pasiunea sa pentru caii de rasă și pentru cursele hipice.

Omar Shaa fost și unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume.

 

Sharif a debutat în filmul egiptean Cerul infernului (1953), semnat de regizorul Yussef Shahin; pelicula a fost remarcată în mai 1964, în cadrul Festivalului de la Cannes.[1] Primul rol în limba engleză interpretat de Sharif a fost în producția pentru televiziune Lawrence al Arabiei (1962). Ulterior, actorul s-a stabilit la Hollywood, unde a mai jucat în Doctor Jivago (1965), Funny Girl (1968, film în care interpretează două cântece) ș.a. A participat ca actor în peste o sută de producții. Michel Demitri Shalhoub este copilul lui Joseph Shalhoub, negustor de lemn prețios, și al lui Claire Saada, imigranți libanezi din Zahle. Crescut în spiritul religiei greco-catolice melkite, s-a convertit la Islam în 1955 pentru a se putea căsători cu actrița Faten Hamama. A urmat cursurile Colegiului Englez Victoria din Alexandria, unde a studiat matematica, fizica, franceza și alte cinci limbi străine pe care le vorbește în mod curent: araba, engleza, greaca, italiana și turca. După ce a obținut diploma în matematică și fizică a lucrat timp de cinci ani de zile în intreprinderea de lemn prețios a tatălui său, înainte de a studia arta actoriei la Royal Academy of Dramatic Art din Londra.În 1954, în vârstă de 22 ani, Sharif s-a reîntors în Egipt și este descoperit de compatriotul său, cineastul Yussef Shahin. Își face debutul în filmul "Sira` Fi al-Wadi", sub numele de Omar El Sharif.Omar El-Sharif devine o mare stea de cinema, fiind vedeta a 26 de filme egiptene. Se căsătorește cu actrița Faten Hamama, pentru care trece la islam, și cu care are un băiat Tarek, care și-a câștigat și el popularitatea, ca actor, în lumea arabă. Omar Sharif a divorțat de ea în 1968 și nu s-a mai recăsătorit.


Activitatea de actor în occident

În 1962, la 30 de ani, a jucat rolul prințului deșertului Ali Ibn Kharish în primul său film occidental Lawrence al Arabiei regizat de David Lean și cu Peter O'Toole în rolul titular. Creditat sub numele de Omar Sharif, acest rol îi va aduce o celebritate mondială imediată, precum și un glob de aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (în 1963), o nominalizare pentru premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963). A fost un debut fulminant într-o carieră internațională și o recunoaștere în cinematografia mondială.Se mută împreună cu fiul său la Hollywood, unde a semnat un contract pe 7 ani cu Studiourile Columbia Pictures și se desparte de soție, de comun accord, având ca motiv incompatibilitatea vieții de cuplu cu viața de actor internațional, asta în ciuda sentimentelor care încă îi mai leagă.În 1965 are un success mondial în filmul Doctor Jivago, regizat de David Lean, pentru care obține un al doilea Glob de aur pentru rolul doctorului, poet rus Yuri Jivago.Omar Sharif a jucat în mai mult de 60 de filme americane și franceze cu Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand, Henri Verneuil și alții. În 1999 joacă în filmul "The 13th Warrior" regizat de John McTiernan. În 2003 joacă rolul unui băcan filozof în filmul "Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran" regizat de François Dupeyron, rol pentru care este recompensat cu premiul César pentru cel mai bun actor în 2004. În 2005 îl dublează pe leul Aslan în adaptarea franceză animată a filmului fantastic "Le Monde de Narnia", capitolul 1 – Le lion, la sorcière blanche et l'armoire magique. În 2006 este povestitorul din versiunea engleză a filmului "O Gengis" realizat de Alan Simon.

Alte preocupări

Omar Sharif este unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume. A scris o carte de bridge și de asemenea face comentarii despre acest joc pentru mai multe ziare dintre care este de amintit Le Figaro din Franța.La Olimpiada de Bridge de Deauville, a jucat în echipa Egiptului, înfruntându-se cu echipa campionului mondial Giorgio Belladonna. Câțiva ani mai târziu participă la un turneu internațional organizat de Lancia Team. În fiecare oraș câștigătorul primea o mașină. Omar a câștigat 24 de automobile. A dat și-a dat numele mai multor jocuri video și frecventează asiduu cazinourile franceze.Omar Sharif este cunoscut și pentru pasiunea sa pentru caii de rasă și pentru cursele hipice. Poate fi văzut adesea pe hipodromurile din Franța. Trăiește de mai mulți ani într-un hotel parizian care îl găzduiește în mod gratuit.A avut o legătură sentimentală cu protagonista filmului Funny girl, actrița și cântăreața evreică Barbra Streisand și cu actrița franceză Catherine Deneuve A suferit o operație bypass la inimă în 1992 și a mai suferit un infarct ușor în 1994.Pe 5 august 2003 a fost condamnat la închisoare pentru o lună pentru că a lovit un polițist și a fost nevoit să plătească o sumă considerabilă pentru daunele aduse polițistului .În noiembrie 2005, i-a fost conferită medalia de onoare UNESCO ca recunoaștere pentru contribuția sa semnificativă în lumea cinematografiei. Aceasta onoare, care poartă numele marelui regizor rus Serghei Eisenstein, a fost dată numai de 25 de ori până acum.Se spune că ar fi fost pus pe lista neagră a mișcării al-Qaida în noiembrie 2005, pentru că a citit din Sfântul Petru într-un film produs pentru televiziunea italiană. De altfel și în alte ocazii, el a susținut toleranța musulmanilor față de evrei și creștini. De asemenea și-a manifestat sprijinul pentru nepotul său homosexual și evreu, Omar Sharif jr.

Filmografie

Filme

An

Titlu

Rol

Note

1954

Shaytan al-Sahra

 

Cunoscut și ca Devil of the Sahara

1954

Sira` Fi al-Wadi

Ahmed

Cunoscut și ca The Blazing Sun sau Struggle in the Valley sau Fight in the Valley'

1955

Ayyamna al-Holwa (Our Best Days)

Ahmed

 

1956

Siraa Fil-Mina

Ragab

 

1957

Ard al-Salam

Ahmed

Cunoscut și ca Land of Peace

1957

The Lebanese Mission

Mokrir

Titlul inițial era La Châtelaine du Liban; menționat ca Omar Cherif

1958

La anam

Aziz

Cunoscut și ca I Do Not Sleep sau No Tomorrow

1958

Goha

Goha

Menționat ca Omar Cherif

1959

Fadiha fil-zamalek

 

Scandal in Zamalek

1959

Sayedat el kasr

Adel

Lady of the Castle

1959

Seraa fil Nil

Muhassab

Struggle on the Nile

1960

Bidaya wa nihaya

   

1960

Hobi al-wahid

 

My Only Love

1960

Esha'a hob

 

Rumor of Love

1960

Nahr al-Hob

Khalid

The River of love

1961

A Man in our House

Ibrahim

 

1962

Lawrence of Arabia

Sherif Ali

Golden Globe Award for Best Supporting Actor – Motion Picture

Golden Globe Award for New Star of the Year – Actor

Nominalizare – Academy Award for Best Supporting Actor

1964

Behold a Pale Horse

Francisco

 

1964

The Fall of the Roman Empire

Sohamus

 

1965

Doctor Zhivago

Dr. Zhivago (Yuri)

Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Drama

1965

The Yellow Rolls-Royce

Davich

 

1965

Genghis Khan

Genghis Khan

 

1967

The Night of the Generals

Maior Grau

 

1967

More Than A Miracle

Prinț Rodrigo Fernandez

 

1968

Funny Girl

Nick Arnstein

 

1968

Mayerling

Archduke Rudolf

 

1969

Che!

Che Guevara

 

1969

The Appointment

Frenderico Fendi

 

1969

Mackenna's Gold

Colorado

 

1970

The Last Valley

Vogel

 

1971

The Horsemen

Uraz

 

1971

The Burglars

Abel Zacharia

 

1973

The Mysterious Island

Căpitanul Nemo

Miniserial TV; cunoscut și ca L'Ile Mysterieuse

1974

Juggernaut

Căpitanul Axel Brunel

 

1974

The Tamarind Seed

Feodor Sverdlov

 

1975

Ace Up My Sleeve

Andre Ferren

Cunoscut și ca Crime and Passion

1975

Funny Lady

Nicky Arnstein

 

1976

The Pink Panther Strikes Again

Asasin egiptean

Cameo nemenționat

1979

Ashanti: Land of No Mercy

Prince hassan

 

1979

Bloodline

Ivo Palazzi

 

1979

S-H-E

Baron Cesare Magnasco

S-H-E: Security Hazards Expert

1980

Oh Heavenly Dog

Bart

 

1980

The Baltimore Bullet

The Deacon

 

1980

Pleasure Palace

Louis Lefevre

Film TV

1981

Green Ice

Meno Argenti

 

1981

Inchon

Ofițer indian

Cameo nemenționat

1984

Top Secret!

Agent Cedric

 

1986

Peter the Great

Prinț Feodor Romodanovsky

Serial TV

1986

Harem

Sultan Hassan

Miniserial TV

1986

Anastasia: The Mystery of Anna

Czar Nicholas II

Serial TV

1987

The Novice

   

1988

The Possessed

Stepan

Les Possédés

1989

Al-aragoz

Mohamed Gad El Kareem

The Puppeteer

1990

The Opium Connection

   

1990

The Rainbow Thief

Dima

 

1991

Memories of Midnight

Constantin Demiris

Film TV

1991

Mowaten masri

 

An Egyptian Citizen

1992

Beyond Justice

Emirul Beni-Zair

 

1992

Grand Larceny

   

1992

Mayrig

Hagop

 

1992

Mrs. 'Arris Goes to Paris

Marquis Hippolite

Film TV

1992

588 rue paradis

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.