Jurnalism cetatenesc

Astăzi despre...

Ziarul de Vrancea
15 apr 2018 1061 vizualizări

Liviu Librescu

Liviu s-a născut la Ploiești, într-o familie evreiască, fiul avocatului Izidor Librescu. În anul 1940 Izidor Librescu a fost exclus din barou la fel ca toți avocații evrei și în anul 1941 a fost deportat în Transnistria. Liviu și mama lui au găsit adăpost la rude și cu toții au fost internați în ghetoul din Focșani. După ce a căzut guvernul lui Ion Antonescu, tatăl lui Liviu s-a întors și a devenit activ în partidul liberal condus de Gheorghe Tătărescu. Liviu s-a ocupat cu învățătura și datorită talentului său a continuat să învețe și în perioada comunistă deși avea "origine socială nesănătoasă". În continuare, a lucrat la "Institutul de cercetări de mecanică aplicată al Academiei RPR" și a înaintat în științe făcându-și un bun nume de savant. Liviu a reușit să trimită clandestin în străinătate un manuscris care a fost publicat în Olanda. Mai târziu, a primit premiul "Traian Vuia" al Academiei Române.

Liviu Librescu a cerut permis de emigrare în Israel, dar guvernul comunist l-a refuzat. În anul 1978, după ce primul ministru israelian, Menachem Beghin, l-a rugat personal pe Nicolae Ceaușescu, Librescu a primit permisiunea de a pleca în Israel. În Israel Librescu a fost profesor de aeronautică la Universitatea din Tel Aviv până în anul 1985, când a trecut la Virginia Polytechnic Institute and State University, în Statele Unite ale Americii.

Liviu Librescu a fost un evreu laic, cetățean israelian, foarte legat de Israel, unde locuiesc copiii și nepoții lui (și văduva lui s-a mutat în Israel după moartea sa) și unde a fost înmormântat după masacrul din Statele Unite ale Americii. Cu toate că el și familia sa au fost prigoniți în perioada antonesciană, el nu a învinuit tot poporul român și chiar a fost printre semnatarii propunerii adresate institutului Yad Vashem ca să recunoască pe Regina mamă, Elena ca dreaptă între popoare.

Președintele României, Traian Băsescu, i-a acordat post-mortem Ordinul Național Steaua României pentru rolul său eroic în evenimentele de la Virginia Tech.

Citiți și

Profesorul erou din America, plecat din Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.