Jurnalism cetatenesc

Astăzi despre

Ziarul de Vrancea
16 mar 2017 672 vizualizări

Ultimatumul dat lui Saddam Hussein de președintele american George W. Bush

Din presa vremii

Presedintele american George W Bush a renuntat la eforturile diplomatice si a  dat, luni seara, un ultimatum de 48 de ore lui Saddam Hussein sa paraseasca Irakul. Ragazul liderului de la Casa Alba expira miercuri noapte, la ora 3.00(ora Romaniei), data de la care razboiul poate izbucni in orice moment. 

"Deceniile de amagire si cruzime s-au terminat. Saddam Hussein si fiii sai trebuie sa paraseasca Irakul in 48 de ore. Refuzul lor de a face acest lucru va duce la un conflict militar care va incepe la o data pe care noi o vom alege". Acesta este in esenta discursul istoric al presedintelui american transmis, luni seara, la ora locala 20.00 ( 3.00 ora Romaniei).

Irakul a respins, ieri, ultimatumul dat de George W. Bush presedintelui de la Bagdad si fiilor sai, Saddam Hussein promitand victoria asupra Statelor Unite, in "ultima batalie a Irakului". Declaratia a fost facuta in cursul reuniunii saptamanale a Consiliului de Ministri de la Bagdad si a fost transmisa de televiziunea irakiana de stat.

Franta, Rusia si Germania, opozante ale politicii americane, au reactionat imediat, dezaproband renuntarea la solutia pasnica. Principalul aliat al presedintelui Bush, Tony Blair, a pierdut pana ieri, trei dintre ministri cabinetului sau, nemultumiti de politica pro americana. Cu toate acestea el a cerut aprobarea Camerei Comunelor pentru a se alatura SUA in cazul unei interventii in Irak.

In discursul de luni seara, presedintele Bush a amintit ca de mai bine de zece ani Statele Unite si alte state au facut eforturi pentru dezarmarea regimului irakian.

"Buna noastra credinta nu a fost rasplatita. Regimul irakian a folosit diplomatia ca pe un truc pentru a castiga timp si avantaje. A sfidat in mod constant rezolutiile Consiliului de  Securitate care cereau dezarmarea totala", a spus liderul de la Casa Alba.

Pericolul pe care-l reprezinta acumularea de arme de distrugere in masa de catre regimul de la Bagdad, si posibilitatea ca armele sa ajunga pe mana teroristilor, a fost subliniat de George W Bush. "Informatiile obtinute de serviciile secrete (...) nu lasa nici o indoiala ca regimul irakian continua sa dispuna si sa ascunda unele din cele mai distructive arme care au existat vreodata.(....) Acest regim are o istorie marcata de agresiuni in Orientul Apropiat si o ura adanca fata de America si prietenii nostri. A antrenat si a adapostit teroristi, inclusiv membri operativi ai al-Qaeda. Pericolul e clar: folosindu-se de arme chimice, sau, intr-o zi poate chiar de arme nucleare, obtinute cu sprijinul Irakului, teroristii ar putea sa-si duca la indeplinire ambitiile lor declarate de a ucide mii, sau poate sute de mii de oameni nevinovati in tara noastra sau in alta tara".

In ce priveste ONU, Bush s-a limitat la a constata criza si a incheiat spunand ca Statele Unite au un "dreptul legitim de a folosi forta pentru "a-si garanta securitatea nationala". "Aceasta indatorire imi revine mie, in calitate de Comandant-sef, prin juramantul pe care l-am depus, juramant pe care mi-l voi tine", a declarat Bush.

Amintind toate eforturile pe care Statele Unite le-au facut pentru dezarmarea pasnica a Irakului, inclusiv prin Consiliul de Securitate, presedintele american a remarcat ca "astazi, nici un stat nu poate spune ca Irakul s-a dezarmat" si nici nu se va dezarma atata timp cat Saddam Hussein va fi la putere.

"In ultimele patru luni si jumatate, Statele Unite si aliatii nostri au conlucrat pentru ca cererile Consiliului de Securitate sa fie aplicate. Totusi, unii membri ai Consiliului de Securitate au anuntat, in mod public ca se vor opune prin veto oricarei rezolutii care constrange Irakul sa se dezarmeze. Aceste guverne impartasesc ingrijorarea noastra cu privire la pericolul existent, dar nu si determinarea de a infrunta acest pericol", aratat Bush, facand astfel referire la Franta, Rusia si China care au anuntat ca vor uza de dreptul de veto in Consiliul de Securitate pentru a se opune actiunii militare in Irak..

Presedintele american a facut apel la irakieni sa nu fie ostili fata de trupele americane, in cazul unei interventii militare, promitand "ajutoare si medicamente" pentru civili. "Tiranul va disparea in curand. Ziua eliberarii voastre se apropie. Este prea tarziu pentru ca Hussein sa mai ramana la putere", a spus Bush.

Presedintele american a avut un mesaj si pentru militarii irakieni, carora le-a cerut sa nu opuna rezistenta trupelor aliate care vor patrunde in Irak, daca Hussein nu respecta ultimatumul de 48 de ore.

"Fac apel la fiecare membru al armatei irakiene si al serviciilor secrete: daca va fi razboi, nu luptati pentru un regim care nu merita pretul vietii voastre!", a spus Bush.

Liderul de la Casa Alba le-a cerut irakienilor sa nu distruga puturile petroliere.

"Toti angajatii militari si civili sa ascult cu atentie acest avertisment.(...) Nu distrugeti puturile de petrol, o sursa de bogatie care apartine poporului irakian. Nu ascultati de ordinile care va cer sa folositi arme de distrugere in masa impotriva oricui, inclusiv a poporului irakian. Criminalii de razboi vor fi pedepsiti. Si nimeni nu se va putea apara spunand A¤Am indeplinit ordineleAY".

Adresandu-se, apoi, compatriotilor sai, presedintele George W. Bush a spus ca este constient ca razboiul cu Irakul ar putea face victime printre militarii americani, dar America va fi gata sa plateasca acest pret.

Politicienii americani, de partea lui Bush

Politicienii americani s-au alaturat presedintelui George W. Bush, care a fixat un termen de 48 de ore liderului irakian pentru se retrage de la putere, informeaza CNN.

Liderul minoritatii democrate din Senat, Tom Daschle, a declarat, la scurt timp dupa interventia televizata a presedintelui George W. Bush, ca seful statului poate conta pe unitatea Congresului.

"Daca presedintele hotaraste ca forta este ultima solutie pentru dezarmarea lui Saddam Hussein, democratii si republicanii vor adopta o pozitie unanima, pentru sprijinirea trupelor americane si pentru a se asigura ca acestea dispun de toate instrumentele si resursele necesare pentru ca operatiunea sa fie un succes", a declarat senatorul democrat, care l-a criticat, totusi, pe presedintele american, apreciind ca acesta "a esuat lamentabil" in tentativa de solutionare diplomatica a crizei irakiene. 

Casa Alba i-a informat pe liderii Congresului despre mesajul dat publicitatii de presedintele Bush, in cursul noptii de luni spre marti. Cu aceasta ocazie, senatorul republican John Warner a apreciat ca George W. Bush a analizat toate optiunile inainte de a fixa ultimatumul la adresa lui Saddam Hussein.

La intalnirea de la Casa Alba au luat parte Tom Daschle, liderul minoritatii democrate din Senat, Dennis Hastert, reprezentant al republicanilor si purtator de cuvant al Camerei Reprezentantilor, Bill Frist, liderul majoritatii republicane din Senat si Nancy Pelosi, liderul minoritatii democrate din Camera.

Tony Blair, izolat intre laburisti

Premierul britanic Tony Blair este tot mai izolat, inclusiv in randul laburistilor din cauza sustinerii consecvente a politicii americane.

Un al treilea membru al Guvernului britanic, secretarul de stat in Ministerul de Interne John Denham, a demisionat, ieri, in semn de protest fata de politica premierului laburist. "Am demisionat din Guvern, in aceasta dimineata, deoarece nu pot sustine votul de dupa-amiaza", a declarat Denham, care a facut aluzie la dezbaterea care urma sa aiba loc  ieri dupa amiaza in Camera Comunelor asupra cererii lui Blair ca Marea Britanie sa se alature SUA in cazul unei interventii in Irak.

200 de ani de interventii militare SUA pe glob

Intr-un comentariu Graphic News, din 17 martie, se spune ca Statele Unite au practicat schimbarile de regim in tari de pe mapamond, incepand cu secolul 19. In 1823, Doctrina Monroe a facut cunoscut Europei ca America de Sud se afla in zona de influenta a SUA si, in consecinta, regimurile coloniale trebuie sa se opreasca la granitele sale. Dupa un razboi declarat Spaniei,  SUA si-au impus influenta in foste tari ale imperiului colonbial spaniol: Cuba, Porto Rico, Guam si Filipine. In timpul razboiului rece, America Latina a fost teatrul infruntarilor dintre SUA si Uniunea Sovietica. Sursa citata aminteste interventia CIA pentru inlaturarea presedintelui socialist al republicii Chile, Salvador Allende, interventie care a dus de altfel la instaurarea dictaturii brutale a lui Augusto Pinochet. In 1961, SUA au invadat Golful Porcilor pentru a izgoni din Cuba pe noii lideri instalati dupa Revolutie, de orientare socialista, Fidel Castro si Che Guevara. Anii dintre Razboiul Rece si Razboiul contra terorismului au fost maracti de interventii militare, in numele reinstaurarii democratiei si al respectarii drepturilor omului: Somalia, Bosnia, Kosovo si Afghanistan. Recenta moarte a lui Zoran Djindjici arata insa cat de complicata este reinstalarea democratiei, in adevaratii ei termeni.

CSAT, in sedinta

Presedintele Ion Iliescu a facut ieri, un apel la calm declarand ca securitatea Romaniei nu este amenintata de noul conflict international. Seful statului a subliniat ca Romania nu intra in razboi iar daca se va declansa o interventie militara in Irak tara noastra va trimite doar unitatI postconflict. Aseara, la Palatul Cotroceni a fost convocat Consiliul Suprem de Aparare a tarii care urma sa stabileasca masurile de securitate luate de statul roman in eventualiatea izbucnirii razboiului. Ultimatumul dat de presedintele american liderului de la Bagdad de a parasi puterea reprezinta, in acest moment, "singura posibilitate de a evita razboiul", a declarat, ieri, premierul roman Adrian Nastase. Romania va avea "o conduita responsabila"  si isi va respecta angajamentul luat in urma cu o luna, inclusiv prin aprobarea data de Parlament stationarii tupelor americane pe teritoriul Romaniei, "conduita care sa confirme atitudinea noastra consecventa, de aliat de incredere pentru partenerii nostri strategici", a aratat primul ministru. El a adaugat ca Romania de reucuperat de la acesta tara 2 miliarde de dolari drept urmare isI doreste sa participe la reconstructia Irakului dupa razboi.

Autor: Mirela Luca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.