Jurnalism cetatenesc

Astăzi

Ziarul de Vrancea
9 feb 2017 416 vizualizări

MOSII DE IARNA

Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă, 10 februarie, pe cei adormiți, marcând astfel „Moșii de Iarnă”. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

Pe 10 februarie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morţilor, cunoscută sub numele de Moşii de Iarnă. În această zi, lumea duce la biserică, pentru sfinţit şi împărţit, un colac mare, un blid cu colivă şi o sticlă cu vin, apoi merge la cimitir, curăţă mormintele şi împarte pomeni.

Iată o rețetă de colivă pe care o poți prepara ori de câte ori faci pomană, dar și atunci când ai poftă de un dulce bun. Pentru că dacă este bine făcută, coliva este și o foarte bună prăjiură.

 Coliva se prepară în două etape. Prima este seara, înainte de a merge la biserică, când se fierbe grâul, iar cea de-a doua este dimineața, chiar în ziua în care urmează să fie dusă la biserică. Noi îți dăm o rețetă de colivă delicioasă, dar și tradițională, pe care poți pregăti pentru Moșii de toamnă.

Rețetă de colivă

COLIVĂ reţetă. Ingrediente pentru colivă:

1 kg de grâu (arpacaș)

1 kg miez de nuci

250 g zahăr

coajă rasă de la o lămâie

coajă rasă de la o portocală

scorțișoară

esență rom, după gust

COLIVĂ reţetă. Pentru ornat:

zahăr pudră sau pesmet din biscuiți

cacao

bomboane colorate

COLIVĂ reţetă. Mod de preparare al colivei:

1. Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.

2. Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade, se adauga zaharul și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”. După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.

3. A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.

4. Copoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.

Traditii si obiceiuri

MOŞII DE IARNĂ 2018. Sâmbătă, 10 februarie, se sărbătoresc MOŞII DE IARNĂ 2018. În fiecare an, în ziua de sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși din România îi pomenesc pe cei trecuți la domnul. Conform tradiției populare, această sărbătoare este numită și „Moșîi de iarnă” sau „Sâmbătă morților”. În această zi în biserica sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșîi dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

Sufletele trecute în neființă vin de MOŞII DE IARNĂ să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșîi în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.