Jurnalism cetatenesc

Asta e părerea mea: Îndrăznește să crezi!

Gheorghe Băeşu
24 mai 2018 1989 vizualizări

A îndrăzni este o opțiune, să crezi este o certitudine. Ce să cred?? Că în țara noastră nu sunt investiții, că nu ne dezvoltăm, că am ajuns la periferia Europei. Da, cred cu toată ceritudinea că avem peste 4 milioane de oameni plecați din țară, suntem pe locul 2 în lume după Siria și aceasta datorită unei totale nepriceperi în conducerea treburilor obștești. Mai cred că ați dat o altă față a României, în sensul negativ al cuvântului.

FAPTE, NU VORBE! Al doilea slogan de valoare submediocră, valabil doar pentru cei care nu cunosc cele mai elementare criterii economice și cei care nu vor să creadă că drumul pe care mergem duce spre o prăpastie economică. Evident, acest ultim aspect este îmbrăcat în hainele inconștienței, ale diletentismului, ale îmbogățirii fără margini, ale minciunii ridicate la rang de virtute. Vorbele se aud peste tot unde faimosul PSD, prin baronii locali, profanează actul social și economic. Vile, case de te apucă amețeala! Apropo, știți că vila Dragnea are o suprafață de 570 mp arie utilă? Cu piscină, spațiu verde, toate făcute din banii munciți de el (sic!). Iar în Vrancea, la Km 24, spre Vidra, este o locuință evaluată la 5 milioane de euro, proprietar mămuca Oprișan? Au transformat teritoriul pe care îl păstoresc în feude proprii, nimic nu se mișcă fără aprobarea lor. De altfel, licențiați în drept, inginerie plastică cu diplome obținute prin corespondență. Trecutul lor dubios este uitat sau ignorat, iar dosarele de bună purtare sunt purtate pe la diferite judecătorii și după 9-10 ani, verdictul: nevinovat. Bravos justiție! Destul cu vorbele, să vedem faptele: menirea unui conducător este de a asigura un trai decent locuitorilor ce formează teritoriul administrat de ei. Când știi că destinul oamenilor este în mâna ta, trebuie să fii responsabil pentru deciziile luate. De pildă, eu văd că în primul rând trebuie să se acționeze pentru dezvoltarea economică, singura în stare să aducă plusvaloare și prosperitate. Dacă privim cu discernământ faptele acestor conducători din fruntea țării, tabloul arată astfel: preocuparea lor majoră ar trebui să fie investițiile, autostrăzile, spitalele, școlile și grădinițele. Conform angajamentelor, trebuia să avem până la data actuală 125 km de autostrăzi, 80 km căi ferate reabilitate, instalații de irigație și perdele de protecție.

Iată faptele:

1. Noi legi ce pun justiția în genunchi și în slujba politicienilor.

2. Codul penal la discreția unui analist juridic cu studii la Chiajna din Vale.

3. Mai nou, o lege cel puțin nebună, în care toți hoții, violatorii, cei care au fraudat statul, au făcut abuz în serviciu, au certificat de liberă trecere la examen. Să tot fii pușcăriaș! Stai acasă și furi în continuare. Domnilor procurori, faceți-vă valiza! Munca dumneavoastră s‑a terminat. Bravo domnule ministru Toader și unde mai pui că marele specialist vorbește 2-3 ore fără să spună nimic, dar stă sluj în fața șefilor.

4. Ați scos legi privind pensiile și salariile cu bani împrumutați de la băncile străine. Mărinimie mare, nu glumă! Cei care vor rambursa acești bani vor fi copiii și nepoții noștri. În treacăt fiind spus, cu 8 miliarde de euro împrumutați nu s-a bătut nici măcar un cui. Minciuna are picioare scurte, probabil că și-au făcut socotelile mărind pensiile și salariile, dar scumpind produsele și serviciile, deci îmi dă 10 lei și îmi ia 20 de lei. Bună treabă! Paradoxal, pensiile speciale ale parlamentarilor, ale primarilor și ale altor categorii suspuse nu se recalculează pe baza contribuției la fondul de stat. Legi făcute la tarabă!

5. Învățământul, bulversat din temelii de cei mai controversați miniștri cu ideile lor năstrușnice de a schimba viața normală a învățământului românesc. S-a pornit cu desființarea artelor și meseriilor (Andronescu), se intră la facultate pe bază de dosar, plagiatul e la rang de realizare științifică, iar diplomele prin corespondență, în special la parlamentari și baroni locali, obținute cu „să trăiți șefu’, vă facem licențiat!“. Grație puzderiei de facultăți apărute în județe, au sfidat standardul recunoscut la facultăților din București, Iași, Cluj și Timișoara. Așa contribuiți, domnilor foști și actuali, la izolarea completă a educației și cercetării pe plan local și național! Coloritul politic al universităților regionale atestă cât se poate de clar nepriceperea și diletantismul care vă caracterizează. Ne izolăm de Europa cu aceste măsuri. În loc să închideți uzinele plagiale, oferiți premii mediocrității. Sabotați singurele insule de excelență academică. Ploaia de doctori de diferite specialități arată starea de fapt actuală din România. Până și comuniștii s-au convins că activiștii de partid sunt depășiți de probleme și au pus specialiști în conducere, iar eu vă sugerez să lăsați pe cei competenți și cu experiență managerială să ocupe funcțiile pe care le merită.

6. Patrimoniul silvic este devastat de nesătuii locali: au tăiat și au vândut valută forestieră pe nimic, au vândut la austrieci bogăția munților noștri unde se exploatează fără milă, nici gând să mai lase ceva generațiilor viitoare. S-a distrus ecosistemul, terenurile friabile au luat-o la vale, fauna a dispărut. Legile naturale ale pădurilor sunt ignorate cu concursul celor care trebuie să păzească avuția silvică, bineînțeles cu contribuții substanțiale la Înalta Poartă.

7. Agricultura, mai mult sau mai puțin de subzistență. Avem 9 milioane hectare teren agricol, 35% s-au vândut, 35% este nelucrat, perdele de protecție în 1945 aveam 800.000 hectare, acum doar 290 hectare. Am distrus instalații de irigații pe 4 milioane de hectare. Acum mai avem doar 320 hectare. Spre aducere aminte, satele sunt aproape goale, cei buni de muncă au plecat, iar cei mai bătrâni nu pot munci și culmea! într-o țară cu 9 milioane de hectare să distrugi o fabrică de tractoare și utilaje agricole.

8. De sănătate, ce să mai vorbim? Suntem primii la mortalitatea infantilă, cancer, boli cardioveasculare, diabet și leucemie. Suntem pe ultimul loc ca număr de spitale pe cap de locuitor. Dacă suntem internați, trebuie să cumpărăm medicamentele pentru întreținere. Insalubre și murdare, spitalele sunt cea mai bună sursă de îmbolnăvire. Auzi, domnule! să rămâi fără gamaglopină (versiunea Dăncilă), cu un Institut Cantacuzino ajuns în pragul falimentului. Îmbolnăvirile frecvente se datoresc alimentelor eu E-uri și cu alte tratamente, bem apă cu nitrați (exemplu: Mărăști) și alcool contrafăcut.

   Cam așa arată faptele dumneavoastră, domnilor atotștiutori și atotfăcători! Mai nou, dați vina pe Banca Națională pentru inflația care a pus stăpânire pe țară și cu scumpirile interminabile, cu o monedă devalorizată. Dați vina pe voi, care sunteți niște nepricepuți în conducerea și administrația țării!

   Evident, Vrancea noasră nu poate lipsi de la mărețele fapte electorale. Știați că județul Vrancea contribuie la Produsul Intern Brut al țării cu doar 1%? Aceasta denotă că județul este subdezvoltat, fapt care atrage pentru sine o gravă prognoză pentru viitor. Suntem pe locul 40 în materie de dezvoltare economică. Populația județului a scăzut cu 15%. Venitul locuitorilor - în cădere liberă. Nu ați ținut cont de cele două componente în administrația locală, și anume: Morala socială, adică cheltuirea banului public cu mult discernământ și eficiență. A se vedea Piața Unirii, parcul și strada Mare a Unirii, cu 7,9 milioane euro cheltuiți, care sunt un fiasco total. Câtă sfidare față de Marea Unire, care are o semnificație majoră pentru poporul român! Ori nu știți ce înseamnă aceste denumiri, ori ați rămas definitiv corigenți la istorie. Cel puțin strada Mare a Unirii este cea mai deteriorată și peticită stradă din oraș. Clădirea simbol, Primăria veche, cu peste 2 milioane de euro cheltuiți, este nefuncțională, păzită de panourile lui Vega de 10 ani. Parcurile din Focșani, oraș cu tradiții istorice majore, nu sunt nici pe departe la nivelul parcurilor din Moldova - Suceava, Bârlad, Huși, Pașcani. De ingineria activității județului nici nu poate fi vorba. În 28 de ani nu s-a putut aduce nici măcar un leu pentru terminarea Canalului Siret-Bărăgan, cu un potențial proiectat de irigații de 700.000 hectare, peste 700 de locuri de muncă și un preț rezonabil pentru transportul mărfurilor. O concluzie care se impune: ne lipsește total valoarea umană în conducerea treburilor administrative.

   Dacă cineva intenționează să mă contrazică sunt dispus să răspund. Dacă vrei să spui adevărul, pregătește-te de suferință. Esența adevărului este libertatea. Să ne bucurăm de ea! De 28 de ani trăim în minciună, sfidând realizarea practică a adevărului care este justiția. Adevărul se probează numai prin eficacitatea lui. Adevărul este ca apa rece, de care dor numai dinții bolnavi.

9. Ați lovit în toate instituțiile statului. A mai rămas Președinția, pe care vreți să o eludați și pe care o vreți condusă de o cohortă de șmecheri de bulevard, hoți și fustangii certați cu morala în esența ei. Ați reușit să luați majoritatea prerogativelor Președinției, dându-le parlamentului majoritar, ceea ce vă face de râsul lumii. Aveți pretenții că sunteți aproape de popor. De ce nu respectați votul poporului cu 300 de parlamentari?

Să ne trezim, oameni buni! Pentru că mai târziu va fi prea târziu!

Gheorghe Băeșu

Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.