Jurnalism cetatenesc

Apel la bunătate și înțelegere vs ura viscerală către sistemul medical și în mod special către “criminalii” din Sp. Județean Focșani

Ziarul de Vrancea
4 ian 2023 5317 vizualizări
Corina Baraghin Momanu este președinta Asociației cu scop umanitar din județul Vrancea, „Hope and Love for Life” (n.r. ”Speranță și Iubire pentru viață”).Foto:Contul de facebook Corinne B. Momanu
Corina Baraghin Momanu este președinta Asociației cu scop umanitar din județul Vrancea, „Hope and Love for Life” (n.r. ”Speranță și Iubire pentru viață”).Foto:Contul de facebook Corinne B. Momanu

După apariția joi 29 decembrie 2022 în ediția online a Ziarului de Vrancea a articolului O tânără interpretă de muzică populară din Vrancea își povestește cu năduf experiențele trăite la Spitalul Județean Focșani,  președinta Asociației cu scop umanitar din județul Vrancea, „Hope and Love for Life” (n.r. ”Speranță și Iubire pentru viață”), Corina Baraghin Momanu  a activat pe contul său de facebook o postare intitulată ”Apel la bunătate și înțelegere.” pe care o puteți citiîn continuare.Reamintim că la jumătatea lunii septembrie 2022, Corina Baraghin Momanu a avut de asemenea o opinie preluată de cotidianul nostru cu titlul Punct de vedere pe tema „veninului și răutăților cu care este împroșcat” în ultima vreme personalul din Spitalul Județean Focșani. Atunci după apariția în ediția online a Ziarului de Vrancea a punctului său de vedere, Corina Baraghin Momanu a revenit cu următoarele precizări: „Sunt departe de a cunoaște sistemul sanitar, dar realizez ca toată ura aceasta nu ne face bine niciunuia dintre noi, cu atât mai puțin medicilor și cadrelor medicale din spitalul județean.

Sunt convinsă că și la acest punct de vedere preluat de Ziarul de Vrancea voi vedea comentarii răutăcioase, dar acest aspect nu mă împiedică să spun ceea ce știu. Mi-aș dori să văd în scriere sau să aud mai multe voci și persoane din județ că iau atitudine când oamenii sunt înjosiți, jigniți și terfeliți. Mi-aș dori să înțelegem că nu avem un spital înțesat de criminali și de asemenea să înțelegem că malpraxisul este pe persoana fizică, indiferent de greșeala unui medic, doar el trage ponoansele, spitalele din România nu au nici o responsabilitate.
Reiterez ideea, nici un medic nu își dorește să aibă dosar penal, să omoare sau să fie criminal. Da, multe cadrele medicale (medici, asistente, brancardieri) ar putea fi mai empatici și aș face apel chiar la asta, pentru că nu toți vin în vizită la spital, unii au probeleme reale, boli și neputințe.
Citiți în continuare postarea activată joi 29 decembrie 2022 pe contul de facebook al Corinei Baraghin Momanu după ce conform propriei mărturisiri a constatat ” în online o ură viscerală către sistemul medical și în mod special către “criminalii” din Spitalul Județean de Urgență Focșani.”

Apel la bunătate și înțelegere.

 Găsesc iar în online o ură viscerală către sistemul medical și în mod special către  <<criminali>> din Spitalul Județean de Urgență Focșani.

Scrierea asta ar trebui să vină de la purtătorul de cuvânt, de la liderul de sindicat sau de la Dumnezeu, însă, în mod cert nu de la mine.

Acum, revin către voi toți, oameni simpli, asemenea mie și vă îndemn să citiți fără ură, fără răutate, doar citiți, nici măcar nu aș îndrăzni să vă cer empatie.

Spitalul județean de urgență este un al doilea spital cu acest specific din județul nostru. Linia de gardă și serviciu de urgență are atât spitalul mai sus menționat cât și Spitalul Militar de Urgență Focșani, spital care se află pe strada Cezar Boliac nr. 3-5 Focșani. De asemenea, pe lângă cele 2 spitale, se mai găsesc medici în serviciu de gardă, plătiți tot de către CAS la spitalul Municipal Adjud și la Spitalul Vidra, cel din urmă are o capacitate mai mică de paturi și de specialități. Acum, revenind la Spitalul Județean(n.r. Focșani), spital care este singurul din județ care deservește cu adevărat toate urgențele de orice fel.

Un medic poate vedea și peste 50 de pacienți într-o gardă. Tot văd scriindu-se că sunt plătiți regește. Da, adevărul este că acum au trecut de la -/+150-250 lei pe ziua de gardă la 1000 lei și peste o mie în gărzile de weekend și sărbători legale. Acum fac o analiză, în gardă, un medic poate vedea, revin, și peste 40, 50 de pacienți… O oră la pus gene costă 150 lei; o manichiură cu gel costă 120 lei; un aranjat la păr costă în medie 80-100 lei.

Cu o medie de 8-10 cliente, orice salon din oraș în 8-10 ore câștigă suma unui medic dintr-o gardă. Doar că medicul intră dimineața la 8 și mai iese din spital a doua zi la orele 14:00. În tot acest timp, trebuie să vadă pacienți de policlinică din ziua respectivă, pacienții de pe secție și toate urgențele care vin cu prezentare în UPU. Cu excepția acestor consultații, trebuie să scrie medicații pentru cei internați, concedii medicale și rețete pentru cei care urmează să plece. Mai mult decât atât, dacă ai ghinion să lucrezi pe chirurgie generală, vezi pacienți de chirurgie, pacienții de urologie, pacienții de Neurochirurgie și pacienții de chirurgie infantilă, plus, desigur, pacienții tăi, urgențe și mai și operezi. Zâmbesc medicii de la celelalte spitale, desigur că zâmbesc și ironic și pacienților. Pentru că nu văd pe nimeni să se simtă intrigat când este trimis de chirurgul de la militar către spitalul județean, deși și spitalul militar are aceeași linie de gardă și primește aceeași sumă pe ziua de gardă ca oricare alt medic de la județean.

Nu, nu e răutate din partea mea, este o realitate pe care o cunoaște toată lumea, dar nimeni nu vorbește despre ea. Nu înțeleg de ce nu vine nimeni din Minister să verifice câte prezentări sunt în județean(n.r. Spitalul Județean de Urgență Focșani) și câte la militar( n.r. Spitalul Militar de Urgență Focșani), câte operații sunt la județean și câte la militar, câte mii de pacienți sunt salvați de <<criminalii>> de la județean. De ce nu este educată populația să își rezolve problemele și să prevină prin sistemul ambulatoriu? De ce România nu are sistem de Prevenție? De ce România asigură aceste urgențe în orice regim fără niciun cod de urgențe reale pe culori, așa cum este în alte țări, state membre ale Uniunii Europene? Nu înțeleg cum de poți abuza de UPU dacă ai o eczemă pe fesă?! Nu înțeleg de ce nu suntem cu toții puși să plătim un minim de asigurare medicală și suntem doar o parte din românii care subvenționăm acest sistem care va intra în colaps în curând. Nu înțeleg cum nici măcar cei care aparțin de MAN nu se adresează spitalului Militar? Nu înțeleg de ce nu vedem realitatea. Nu înțeleg de ce este lăsat să asigure urgențe un singur spital cu specialități întregi descoperite? Nu înțeleg de ce e supărată o copilă care a căzut acum un an și a așteptat încă un an fără sa facă nimic să afle de ce cade pe stradă și nu s-a adresat familia medicului de familie, medicului neurolog sau oricărei specialități aprecia medicul de familie și putea îndruma familia și copila pentru a avea un diagnostic și un tratament?! Nu înțeleg de ce după ce vă sunt salvate rudele, copiii, prietenii nu reveniți cu un mesaj pozitiv. Nu înțeleg de ce o simplă întâmplare e relatată cu atâtă ură și cu atât de mult venin. Nu vă văd cu atâtea drepturi când vă adresați poliției, pentru că vă poate amenda, judecătorilor, procurorilor, că deh, e în condeiul lor și nu puteți bate din picior. Nu înțeleg cum putem sta o oră la McDrive și după 25 de minute de spital începem să amenințăm. Nu înțeleg de ce medicii nu vorbesc despre câte neajunsuri întâlnesc, despre cum decurge o oră de gardă, câți pacienți văd pe lângă pentru că CAS NU decontează mai mult de 4 pe oră (sper să nu mă înșel, nu mai fac parte din sistem de vreo 6 ani).

Nu înțeleg de ce nu încercăm nicicând să ne punem în locul celuilalt, să oferim respect și după să vedem ce primim. Am născut în județean (n.r. Spitalul Județean de Urgență Focșani). Am operația de sân cu reconstrucție în județean. Mi-am operat copilul în județean. Am fost internată de 2 ori în IOMC București, am fost cu copilul la Gemelli în Italia, peste tot și absolut peste tot am oferit respect și am primit la schimb. Am stat aproape 4 luni cu copilul prin spitale, internări și analize, peste tot am oferit respect. Am avut fratele 8 luni în Spitalul Floreasca din capitală, am oferit și am primit respect, am făcut un pas înapoi când medicul nu a putut să ne ofere informații fiind după o gardă epuizantă. Am stat 56 de zile în județean (n.r. Spitalul Județean de Urgență Focșani) cu alt frate care a și murit la 35 de ani. Nicicând nu am bătut din picior și se știe că sunt o persoană vulcanică. Însă mereu încerc să-mi înțeleg și interlocutorul și să port un dialog și nu un monolog. Nu ajungeți de bine la spital, vă înțeleg neputința, deznădejdea și de multe ori indignarea. Dar încercați să vă puneți și în papucii celuilalt. Un simplu transfer la Neurochirurgie îi poate lua unui medic și 2 ore, de ce?! Pentru că nu există un protocol stabilit de sistemul sanitar, iar medicul pune mâna pe telefon și începe să se roage de spitale din alte județe și în timpul acesta să vadă și alte urgențe. Inclusiv transferul este în grija medicului la modul că nu poți trimite la Iași, chiar dacă ar avea loc și ai salva pacientul decât să stai 3 ore în telefon. Începi cu Galațiul, după Bacău, după București, după Iași. De ce? Pentru că tot grija medicului trebuie sa fie câtă distanță parcurge ambulanța sau câtă motorină consumă, deși este medic, nu responsabil cu parcul auto de la SAJ. Sunt multe de scris, multe de schimbat și foarte multe de rezolvat. Îmi doresc să văd de la medici, asistente și tot personalul din spital empatie.Îmi doresc să comunicați când nu mai puteți, sunteți oameni, și oamenii mor, greșesc, cedează. Explicați aparținătorilor de ce nu mai puteți vorbi astăzi despre rude și invitați-i în altă zi la discuție. Inițiați petiții către MS și explicați ce neajunsuri aveți, cu ce vă luptați și cât puteți și când nu mai puteți. Învățați să vorbiți cu un manager, director medical și rezolvați gărzile descoperite de pe alte specialități, fiți umani și oferiți empatie. Iar voi, voi dragi pacienți și aparținători învățați să preveniți, e mai greu să tratăm, iar sistemul e prea sărac din multe puncte de vedere să ne trateze. Respectați, vorbiți calm, cereți lămuriri și nu mai amenințati, nici voi nu ați lucra bine sub presiune și amenințări.

Vă doresc din suflet sănătate, vă doresc să priviți cu empatie și înțelegere. Nu toți pleacă de acasă să fie criminali, șpăgari și hoți. Soțul meu nu pleacă pentru asta, prietena mea, mătușa mea și toți cei dragi care lucrează pe acolo nu pleacă pentru asta. Dar sunt zile când sunt epuizați și când nu știu să vorbească despre asta și uită să zâmbească, dar nu sunt criminali.”-Corinne B. Momanu

Citiți și:Punct de vedere pe tema „veninului și răutăților cu care este împroșcat” în ultima vreme personalul din Spitalul Județean Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.