Jurnalism cetatenesc

Activităţi de vară în Cabinetul de Psihologie

Dana Lepădatu
20 iun 2017 1596 vizualizări

În Cabinetuld e Psihologie vara aceasta nu este vacanţă. Mai multe ateliere sunt disponibile pentru copiii între 4 şi 18 ani. Activitățile se desfășoară pe parcursul a patru ședințe, a câte 50 de minute şedinţa. Se lucrează numai în grupuri de 4-5 copii, respectiv grupuri formate din copii cu vârste cuprinse între 4-6 ani, 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani.

Atelier de emoții pentru copii şi adolescenţi!

Folosind tehnicile terapeutice, un mediu sigur și condiții de confidențialitate, lucrul în Atelierul de emoții îi ajută să se cunoască, să se deblocheze și să își exprime sentimentele și emoțiile pe care le trăiesc. Printre temele atelierului, “Cine sunt eu?, Să ne gândim la emoțiile celorlalți, Broscuța Tobias a învățat cum să nu mai fie furioasă, Rolul meu în familie”. Temele pot diferi în funcție de specificul grupei.

Atelier de gestionare a fricii

Toţi copiii au griji şi frici. Unor copii le este frică de un anumit lucru cum ar fi insectele sau câinii. Iar altor copii le este frică de singurătate. Spre exemplu, multor copii mici le este frică de întuneric. Le este teamă că ar putea fi monştri în dulap şi astfel devin speriaţi atunci când luminile sunt stinse la culcare. Mulţi copii se sperie atunci când rămân singuri acasă, mai ales dacă sunt la o vârstă la care nu mai au nevoie de bonă. Chiar şi acei copii care încă mai au nevoie de bonă se pot speria atunci când mama sau tatăl lor pleacă. Dar pentru unii, atunci când un părinte părăseşte casa – chiar şi pentru scurt timp – lucrul acesta creează multă teamă şi anxietate. Atelierul de gestionare a fricii îl va învăţa pe copii cum să se poarte pentru a diminua efectele anxietăţii.


Atelier de gestionare a furiei

Furia este definită ca o stare de extremă iritare în care se pierde stăpânirea de sine. Furia este una dintre emoțiile cele mai intense și cel mai greu de îmblânzit, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este firesc să fim furioși într-o situație în care am fost nedreptățiți, dar nu este firesc să folosim furia ca o scuză pentru că am lovit pe cineva sau am recurs la jigniri. În Cabinet copilul va învăța tehnici prin care poate gestiona furia, să cunoască ce anume îl face furios şi să recunoască semnele care “anunță” apariția furiei.

 

Atelier de basme terapeutice

Basmele le oferă copiilor o scenă pe care ei să își joace propriile conflicte interioare. Ascultând un basm, copiii proiectează în mod inconștient părți din ei înșiși asupra diferitelor personaje din poveste. Copiii iubesc şi ascultă cu plăcere basmele pentru că răspund necesității lor de a şti, de a cunoaşte, de a întelege cum se împlinesc năzuinţele spre mai bine, spre frumos şi participă afectiv-imaginativ la acţiune. În Atelierul de basme terapeutice copilul se simte încurajat să ia decizii singur, precum personajele de poveste, învață să rezolve singur diferite probleme, să vadă un lucru în perspective diferite și să îi dea interpretări diferite şi reușește să facă față emoțiilor pe care mintea sa nu le poate înțelege altfel.

Cum să renunți la obiceiurile proaste

Mulți copii au obiceiuri (rosul unghiilor, suptul degetului, răsucitul părului, suptul mânecii) la care doresc să renunțe. Dar obiceiurile sunt mai puternice ca dorințele. Ele pun stăpânire pe noi. Și oricât ai vrea să scapi de ele, nu poți...decât dacă ai cheile necesare pentru a te elibera. Atelierul “Cum să renunți la obiceiurile proaste” oferă cheia pentru a a scăpa de de o serie de astfel de obiceiuri. Prin intermediul unor exemple ilustrative, activități atractive și un set de instrucțiuni pas cu pas, copilul învață să folosească principalele startegii care îi permit să scape de rosul unghiilor, suptul degetului, rasucitul părului și altele. (Gabriel SAVA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.