Jurnalism cetatenesc

Acesta e părerea mea:România zilelor noastre

Gheorghe Băeşu
16 iul 2020 1472 vizualizări

 Starea de fapt prezentă nu reprezintă un răsărit de soare pentru noi, nici măcar luminița din fundul tunelului și nici o rază de lumină menită să ne arate drumul în oceanul timpului și viitorului.

Nu sunt vorbe goale! Sunt constatări grave, făcute de specialiști de marcă ai Uniunii Europene, Blomberg, profesor doctor Bogdan Glăvan și profesor doctor Iamandi de la Academia Româno-Americană, cu specificația clară: suntem în prăpastie, generată de împrumuturile bancare, migrația în timp de pace și comerțul cu ființe umane fac din România o campioană a performanțelor morale. Nu în ultimul rând, politicienii postdecembriști, pregătiți de o privatizare care a lichidat industria și a aruncat în inactivitate milioane de persoane.Democratizarea a fost făcută ca nimeni să nu răspundă de proasta administrare provocată de amatorism, oameni cu pregătire aproximativă, proști care o fac pe deștepții, cu o nesecată dorință de îmbogățire. Democrația și drepturile omului sunt valori universale, iar viața umană este valoare supremă, de care România suferă. Nimic nu ne mai merge. Elevii noștri cândva dominauEuropa prin rezultatele obținute, acum suntem în coada Europei. Rezultatele sportivilor se lasă așteptate, iar politica postdecembristă este dominată de hotărârile luate noaptea, corupția este cartea de vizită, responsabilitatea aproape de zero absolut.

Îngenuncherea României se datorează episodului distrugător al persoanelor incompetente, al elitelor de pradă și al programelor de... neguvernare. Pentru ierarhiile de conducere, concursurile pe merite trebuiau să primeze, iar amatorismul organizat face și desface destinele țării. În linii generale, aspectul tragic se vede de la distanță de către specialiști, ignorat de diletanți și oameni de vârf cu licențe obținute prin telefon. În detaliu, stipulăm pe puncte prezentul ca să uităm trecutul și să ne clădim viitorul, mediul natural al speranțelor și așteptărilor noastre marcate de incertitudine.

  1. Pentru că Parlamentul are putere decizională, idealizare noncritică, asimetrie în relațiile de putere, a avut și are ca rezultat o supradimensionare a numărului de parlamentari și eludarea votului poporului pentru 300 de parlamentari. Considerând votul poporului, care este mai presus de lege, vot consultativ, este o gravă încălcare a voinței celor care merg la vot. Bunăoară, în legislația trecută, România a avut 688 parlamentari, revenind 2760 locuitori/parlamentar. Acum avem 465, cu 3665 locuitori/parlamentar. SUA, la 310 milioane de locuitori, are 535 de congresmeni, cu 57.673 locuitori/parlamentar. Trageți dumneavoastră concluzia! De altfel, aroganța, infatuarea, pretenția de putere nelimitată a legitimat politicienii și baronii locali drept stăpâni ai țării, avându-se în vedere că statul român cheltuie cu un parlamentar 50.000 lei lunar. Un parlamentar englez primește 60.000 lire sterline anual, iar salariul mediu este de 40.000 lire sterline, tot anual. Făcând o extrapolare comparativă cu Statele Unite, noi ar trebui să avem maxim 51 de parlamentari, câte unul pentru fiecare județ și sector. Cât privește munca pe care o face, se disting discuțiile puerile și de nonsens. S-au îmbogățit peste măsură prin vânzări de active ale statului, comisioane, au vândut milioane de tone de metale și metale neferoase, au vândut pe nimic bogățiile țării companiilor multinaționale (cu dreptul de comision, se înțelege). Ceea ce ești, te privește numai pe tine. Ceea ce faci, privește pe toți. Și uite așa, am pierdut 30 de ani, grație incompetenței și nepăsării.
  2. Justiția este a doua putere în stat. Drept urmare, are misiuni depline, chiar de a încălca Constituția (vezi articolul 16, în care se prevede că nimeni nu are dreptul la privilegii). Și cu toate acestea, au aprobat pensiile speciale, de care beneficiază și justiția. Este aservită politicului, perseverează în abuzuri. Detenția unora este asimilată cu un sejur sau stațiune, dar, cel mai grav, furtul din avuția țării nu este înapoiat prin confiscarea averilor. Dăm în continuare un caz de fraudare a poporului român, frate cu trădarea. În 1920, prin Tratatul de la Trianon (acum 100 de ani) s-a hotărât și legiferat internațional că Transilvania aparține României, irevocabil, iremediabil și pentru totdeauna. Cum în Transilvania erau proprietăți maghiare, statul român și cel maghiar au hotărât expropierea acestor bunuri cu despăgubiri de cinci tone aur și 287 milioane dolari. Drept urmare, statul român a scos Legea agrară (cea mai democrată lege din Europa), împroprietărind țărani români și unguri. Trebuie să arătăm aici că groful Urmankzy a primit patru milioane de lei pentru bunurile din Toplița, iar după 1990, cu acte perfectate juridic, au fost retrocedate moștenitorilor grofilor unguri sate întregi, terenuri agricole, livezi, pășuni și păduri de care s-a ales praful. Această trădare trebuie pedepsită cu privare de libertate. Acesta este un act juridic, onorată justiție, care vă descalifică și prin care ați pierdut încrederea cetățenilor. De preferat ca organele în drept să decidă și să facă lumină în negura trecutului pe care îl trăim astăzi.
  3. Împrumuturile bancare promovate sunt sufocante pentru economia unei țări și atârnă ca un bolovan legat de gâtul celui aruncat în mare. Semnalul de alarmă trebuie tras de specialiști în finanțe, nepăsători de altfel față de ce se întâmplă acum în România, pentru că chiar ei beneficiază de această harababură cu salarii exorbitante și nu văd dezastrul care chiar sub ochii lor se produce. A trăi din împrumuturi este un mod de viață inconștient, cu repercursiuni imprevizibile. PIB al țării este de 239,6 miliarde dolari. Împrumuturile sunt de 110 miliarde euro, transformat în dolari 130 miliarde, exprimând un procent de 50%, care, raportat la admisibil, trebuia să fie de 36%. Trebuie să se aplice urgent măsuri de redresare a economiei, prin dezvoltarea investițiilor, vectorul infrastructurii industriale. Cine răspunde de această stare în care este țara? Cine, cum, când, dar mai ales de unde se vor achita scadențele? Și tot o culme, am atins drumul Greciei, care este aici lângă noi, dar noi nu avem posibilitățile Greciei, mai mult, credibilitatea și reprezentarea diplomatică, dar mai cu seamă nivelul de trai departe de a fi decent. În ecuație nu intră beneficiarii legii salarizării, cea mai degradantă lege pe pământul României.
  4. Pensiile speciale, factor de instabilitate financiară, economică și antagonism, au căzut asupra noastră cu aceleași probleme ca și Coronavirus. Sigur, dreptul la recunoașterea financiară o au aviatorii, marinarii, minerii, lucrătorii în mediul toxic. Dacă analizăm fără niciun fel de imputație condițiile de lucru ale parlamentarilor, juriștilor, polițiștilor, primarilor sau ale mai marilor șefi peste consiliile județene, constatăm că au cele mai bune condiții de trai și considerăm că pensiile speciale nu le merită. Culmea paradoxului, cei care prin munca lor aduc plusvaloare, bunuri de larg consum, resurse pentru țară au salarii de 10, 20 și 30 de ori mai mici decât cele actuale ale bugetarilor.

În loc de concluzii. Ne aflăm într-un declin politic, economic și intelectual, cu un flux migrator în progres, rămânem din ce în ce mai puțini în țară pentru că avem o anarhie economică, inactivitate industrială și mai avem bogați cu venituri ilicite, fără echivalent în Europa. Recalcularea acestor bogății în raport cu veniturile legale și plauzibile (cum se face în alte țări) ar arăta adevărata față a celor care au cinstea în buzunar și drapelul țării la cingătoare. Avem resursă umană de calitate, o cantitate de inteligență, competență și bun simț marginalizată de indivizi de cea mai josnică speță. Politica este o treabă foarte serioasă și nu trebuie lăsată pe mâna politicienilor. (Charles de Gaule) Tragedia este o acțiune cu caracter elevat și duce inevitabil la ceva ce stârnește compasiunea, mila. În traducere universală, un spectacol al nenorocirii.Este un semnal de alarmă la îndemâna specialiștilor noștri care se înfruptă fără jenă din bulversarea actului financiar.

Ce ne rămâne de făcut? Să ne legitimăm identitatea prin fapte, să ne prezentăm ca o nație demnă de înaintații noștri Nicolae Titulescu, Maniu, Brătianu, Alexandru Vaida-Voevod, Eminescu, Brâncuși, Enescu, corifeii portstindard ai României moderne.

Gheorghe Băeșu        


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.