Jurnalism cetatenesc

Acesta e părera mea: R.M.N. - Revolta Memoriei Neliniștite!

Lucian DORDEA
16 feb 2022 1649 vizualizări

La slujba Sfintei Liturghii din fiecare zi de sărbătoare, preotul înalță către Dumnezeu o cutremurătoare rugăciune în care se roagă pentru noi ca să ne ferească de toate relele posibile: de boli, de foc, de potop, de cutremure, de sabie, de venirea altor neamuri și de RĂZBOIUL DINTRE NOI! Aceste ultime cuvinte, mi-au reținut atenția în mod deosebit, prin actualitatea lor și, din păcate, prin intensificarea continuă a acestui tip de „război”!

Trăim, într-adevăr, vremuri tulburi, generatoare de tot felul de neliniști, izvorâte din multitudinea de „guri de foc” îndreptate împotriva noastră!

Tot ce se întâmplă în Estul nostru, în imediata noastră vecinătate, este cât se poate de real și de grav! Sigur că nu putem ignora și, mai ales, nu ne putem face că nu auzim ascuțișul săbiilor și tropăitul bocancilor cazoni, aici în preajma noastră!

V-o spune un om care a simțit mirosul prafului de pușcă, la propriu, spre finele celei de-a Doua Conflagrații Mondiale. Deși, copil fiind, acest om nu poate uita urletul sirenelor de alarmă aeriană și graba cu care alergau părinții noștri cu noi în brațe spre cel mai apropiat adăpost subteran! Nu poate uita camioanele încărcate până la refuz care ne duceau ÎN REFUGIU, în zone mai îndepărtate și mai sigure (noi am fost refugiați la Pietroasele – Buzău)! Nu poate uita, de asemeni, victimele nevinovate (în genere, copii) care au avut neșansa să găsească, în urma retragerii nemților, diverse cartușe,  grenade, bombe etc! La fel, cum același om, aflând mai târziu și nu poate uita despre nenumăratele „beneficii” lăsate în urma lor, peste tot pe unde au trecut, de brutele „armatei eliberatoare”: pârjol, violuri, tâlhării, crime, care, într-o continuă căutare de alcool, mitraliau vesele cu vin!

La fel, cum este greu de uitat atâția ani de spoliere a bogățiilor țării, de către aceeași „bravi eliberatori”, prin celebrele societăți frățești numite SOVROM-uri (Sovrompetrol, Sovromlemn, Sovromtransport etc.), toate fiind programate cu sens unic: spre est!

Dar, asta a însemnat pentru noi războiul, cu urmările sale cumplite, completate imediat cu „bomboana pe colivă”, teribila secetă din anii 1946-1947!

Slavă Domnului pentru această binemeritată pace de 80 de ani și, sigur că mi se pare un non-sens astăzi când auzim că minți înfierbântate se mai joacă cu focul. Mi-aduc aminte de o povață înțeleaptă a bunilor noștri părinți: nu te juca cu focul, că te vei scăpa pe tine la noapte în pat! Extrapolând, se poate spune că cei ce se joacă astăzi cu focul, totul se va întoarce împotriva lor!

Refuz să-mi imaginez că aruncându-se într-o asemenea eventuală aventură nesăbuită, Vladimir Putin nu s-a gândit la consecințe: printre altele, asigurea unui loc sigur în galeria marilor criminali de război ai istoriei recente a omenirii: Lenin, Stalin, Hitler, Pol Pot, Mao etc.

Această problemă a unui eventual conflict aici, în coasta noastră, este cât se poate de majoră, o privind cu îngrijorare justificată, însă doar atât, ca simpli spectatori! Știm, în mod sigur, că sunt destule capete luminate, competente, care, la unison, știu ce au de făcut pentru diminuarea și eliminarea primejdiei! Iar, celor înfierbântați, dă-Le Doamne, vorba românului, mintea cea de pe urmă! Sigur că, uitându-ne peste gard la vecini, să nu uităm că este la fel de important (dacă nu cumva, mai important!) să ne uităm și în ograda noastră care nu arată deloc bine!

Revenind, deci la temă noastră, trebuie să ne întoarcem, cu toată seriozitatea și îngrijorarea la RĂZBOIUL CEL DINTRE NOI!

Comunismul, în toate ticăloșia lui (mă refer la maniera în care a fost aplicat în monstruosul „lagăr socialist”!) a avut ca reper, ca fir călăuzitor în marșul triumfal spre victoria finală celebra LUPTĂ DE CLASĂ, cea mai teribilă utopie, cea mai cumplită crima din istoria umanității, asta însemnând, în mare, o răsturnare totală a valorilor: distrugerea și eliminarea elitelor, a partidelor istorice, a intelectualității, a tuturor celor care au construit societatea, înlocuind-o cu „dictatura proletariatului” sub lozinca „noi muncim, nu gândim!” (parcă am mai auzit și după '89 așa ceva!).

Această luptă de clasă, a celor mulți și săraci (dar ușor de manipulat de către niște criminali), împotriva celor puțini și bogați (elitele orașelor și satelor), am constatat pe propria noastră piele unde ne-a adus!

Dar, ce se întâmplă astăzi? Se pare că astăzi s-a cam inversat raportul competitorilor: asistăm astăzi la o luptă mult mai perfidă, mai diabolică, regizată cu multă măiestrie, a celor puțin dar extrem de bogați (îmbogățiți, cei mai mulți dintre ei, pe căi oculte!) împotriva celor mulți, din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai săraci! Aceștia din urmă au devenit ținta naivă și încrezătoare (în toate promisiunile electorale!) a tuturor „gurilor de foc” din dotarea societății construită „de ei doar pentru ei!”

Cum poate fi privit altfel, haosul economic (se pare bine „regizat” profesionist), în care ne aflăm?

Cum de s-a ajuns (cine a creat) la acest hățiș, la acest carusel al prețurilor la energie (gaze și electricitate), la această bătaie de joc a așa-ziselor compensări! Există o totală neconcordanță între ce spune fiecare purtător de vorbe, între prețurile transmise prin diverse acte (extrem de alambicate, cred că intenționat!) și cele din facturi, cred că deloc întâmplător!

Această situație jalnică este însoțită, firesc, de explozia prețurilor la carburanți, produse alimentare etc.

Cred că este firesc să te întrebi în această situație, cum (sau dacă) a reacționat doamna Renate Weber, în calitate de avocat al poporului, adică al nostru, al celor mulți! Eu mă îndoiesc că o va face, întrucât această instituție a Avocatului Poporului, în calitate de apărătoare a celor neajutorați, a fost de mult timp subordonată castei legiuitorilor, făuritori de legi speciale pentru ei și, de care, drept răsplată, a beneficiat și beneficiază din plin, fără nici cea mai mică jenă!

O altă „gură de foc” îndreptată împotriva majorității covârșitoare a pensionarilor și, pe lângă care nu pot să trec nepăsător, este această mare  ticăloșie a pensiilor speciale, pe care nimeni dintre cei ce pot, nu vor să o trateze echitabil, fiind direct interesați în menținerea/sau chiar majorarea lor. Este de-a dreptul umilitor pentru cei mulți, să le arunci din milă 10% majorare, în timp ce marii profitori de pensie specială, încasează în plus, beneficiind de același procent, încă vreo 10 pensii minime lunar, peste cea enormă pe care, deja, o are!

Acest procent de 10% (oricum complet anihilat în competiția cu prețurile), nu vă amintește, cumva, de celebra sută de lei oferită „mărinimos” românilor, în extremis, de Ceaușescu pe ultima lui „sută de metri”?

Apropos de acest personaj (pe care, de necrezut, din ce în ce, mai mulți români îl regretă, din cauza incompetenței, corupției și nesătulilor politicieni actuali!) mi-am amintit de un banc ce circula pe vremea lui: într-o vizită la un „preten” șef de stat african, Nicolae Ceaușescu i se plânge acestuia că nu știe ce să mai facă românilor, că nu se mai satură, că vor mereu mai mult etc., la care „pretenul” lui african îl întreabă în mod firesc: dar cu cianură ai încercat?

Această majorare exorbitantă a prețurilor la energie, cu tot cortegiul de majorări pe care le determină în mod firesc, să fie oare „cianura” din bancul de mai sus? Se știe că românul face haz de necaz, însă nu cred că se mai poate amuza, astăzi, cineva auzindu-l!

Milioane de români se vor afla în imposibilitatea de a face față acestor enorme și, de neînțeles majorări! În consecință, unde se va ajunge? E  de-a dreptul tragic și dătător de frisoane celor care se simt responsabili în acest sens! Asta numai dacă SIMT!

Se tot vorbește de-o vreme încoace despre existența așa-numitelor clanuri interlope, care, chipurile, au pus stăpânire pe țară! Rog să fie iertat, însă am impresia că toate acțiunile acestor clanuri, pălesc în fața acestor masive ofensive îndreptate împotriva poporului român. Se pare că tocmai cei care orchestrează, care regizează această stare de lucruri, candidează cu șanse reale la câștigarea titlului de Capo de tutti Capi! Deosebirea și avantajul lor față de ceilalți, constă în faptul că ei acționează oficial, legal (așa vor să lase impresia!), la lumina zilei, la adăpostul funcțiilor înalte pe care le dețin.

După felul cum merg lucrurile la ora actuală, este normal să fim dominați de o doză mare de pesimism, constatând cu îngrijorare nivelul dezbaterilor din Parlamentul României, nu-i așa!, forul suprem al democrației noastre originale.

De 30 de ani încoace, observăm, în loc să ne bucurăm de o evoluție firească, pozitivă a lucrurilor, o degradare continuă a dezbaterilor parlamentare. Ai impresia că „densitatea pe metru pătrat” a înțelepciunii, inteligenței și bunului simț este într-o cădere continuă, lăsând din ce în ce mai mult loc bădărăniei, mitocăniei, violenței și, nu în ultimul rând, prostiei! Și  cum toate astea fac casă bună cu aroganța, e firesc să constatați cât de reală este vorba aceea că „prostul te privește de sus, chiar și din groapă”!.

Să continuăm însă să sperăm că, nu prea târziu, înțelepciune nativă a românului va ieși la suprafață și va învinge!

Cu încredere și credință să așteptăm ca „Războiul cel dintre noi” să înceteze!

Să continuăm să sperăm și în zile mai bune!

 Lucian Dordea

Februarie, 2022

 Lucian Dordea este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.