Aceasta este părerea mea: Zic, nu dau cu parul!
În anul 2020 vor intra în vigoare mai multe schimbări ale Codului Rutier, între acestea numărându-se necesitatea ca cei care vor să obțină permis de conducere să aibă cel puțin 10 clase. De ce 10 clase si nu 4 nu există nici o explicație rațională dar, în orice caz, trebuie să știi carte pentru că analfabet ești un real pericol pentru toți ceilalți participanți din trafic.
Prin analogie, vă supun atenției o situație îngrijorătoare din țara noastră mult mai periculoasă decât cea a unui analfabet la volan pe drumurile publice. Este vorba despre dreptul de a vota a celor neștiutori de carte care, cu voia sau fără voia lor, sunt o bună masă de manevra și atragere de voturi pentru cei interesați a accede în fruntea ierarhiei sociale pe umerii acestor năpăstuiți și ignoranți care, prin neștiința lor, pun grav în pericol filtrul social al promovării indivizilor pe baza valorii lor reale.
Cu privire la dreptul de vot, Constituția României, prevede următoarele : “ARTICOLUL 36
Dreptul de vot
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.”
Așadar, cum bine putem observa, dreptul la vot este neîngrădit pentru toți cetățenii țării care au împlinit vârsta de 18 ani dar sunt și o serie de restricții iar eu voi face referire în cele ce urmează la cetățenii debili și pentru aceasta am apelat la DEX care ne explică termenul în felul urmator : “debíl, ~ă a [At: DEX / Pl: ~i, ~e / E: fr débile, lat debilis] 1-2 (D. ființe) Lipsit de rezistență (la efort fizic sau) la îmbolnăviri. 3 Plăpând. 4 (Spc; îs) ~ mintal Înapoiat mintal, care nu poate depăși nivelul de cunoștințe al primelor patru clase elementare.”.
Mai clar decât atât cred că nu se poate ! Și totuși , în zilele noastre, cohorte de analfabeți ne hotărăsc, cu votul lor ușor de influențat și cumpărat , soarta noastră, soarta și viitorului copiilor noștri și a țării. În afara pomenilor pe care le primesc de la stat pentru a viețui și a se înmulți, nu credeți că este mult prea mult să aibă și dreptul de a ne hotărâ viitorul ?
Cred că este timpul ca cineva (Parlament, Guvern, partide politice, asociații, etc.) să abordeze cu mult mai multă atenție aceasta temă spinoasă din societatea noastră și toți cei care sunt neștiutori de carte să fie puși sub interdicție pentru a mai vota.
Text informații:Pahon Stefan