Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea:România - trecut, prezent și viitor

Gheorghe Băeşu
3 mar 2022 2036 vizualizări

O succintă prezentare a averii noastre istorice și de origini se impune spre cunoașterea strămoșilor noștri geto-dacii „cei mai cinstiți și mai viteji dintre traci” afirma Herodot – părintele istoriei în anul 514 î.h. Stăpâni pe teritorii întinse, de la Munții Balcani până la Munții Slovaciei și de la litoralul de apus al Mării Negre până dincolo de bazinul Tisei.

Năvălirile barbarilor, goții, ostrogoții, avarii, tătarii și hunii au determinat triburile din această zonă să se unească sub cel mai mare staroste, Regele Burebista, în perioada anului 80-44 î.h. Afirmarea noastră ca nație a continuat sub fiul lui Burebista,  Decebal - pânăîn anul 106 era noastră, când Dacia este ocupată de romani, cu Centrul de comandă la Sarmisegetuza. Prelucrarea aurului, a bronzului, a ceramicii și mai târziu a fierului, păduri întinseși fânețe, rost pentru creșterea animalelor a fost motivul cuceriiri acestor teritorii de către romani. S-au construit drumuri, case, edificii administrative, fapt determinant în clasificarea de către băștinași în învinși și învingători, formând un monolit al romanismului de astăzi. Hunii stabiliți în Câmpia Panonică, organizați statal, au permis secretarului Bela al II lea Anonymus să aminteascăîn scrierile sale vecinii Ungariei: Tara Oașului, Țara Făgărașului, Hațegului, Țara Maramureșului, condusă de voievozii Vlad, Gelu, Menumorut, Basarab I, conducător al Valahiei. Expedițiile ungurilor de pedepsire pentru nesupunere, a culminat cu dezastrul Armatei ungare, înanul 1353 al cărui învingător a fost Basarab I. De asemeni formidabila armată condusă de Matei Corvin a fost învinsă la Baia de către Ștefan cel Mare în 1475. Să amintim și perioada de transformare și glorie sub Mircea cel Bătrân, Matei Basarab, Neagoe Basarab, C-tin Brâncoveanu, Bogdan I, Ștefan cel Mare si Mihai Viteazu, care au fost stâlpii de nădejde a afirmației nației române. În anul 1959 se statornicește România prin unirea Moldovei cu Muntenia, sub Cuza Vodă domnitor. După acest episod, România a fost condusă de fanarioți, austrieci pânăîn anul 1877, când ne-am câștigat independența, Rahova, Plevna, Smârdan. In 1916 începe Primul Război Mondial, Germania și Austro Ungaria ne cuceresc teritoriul,astfel că guvernul și armata se retrag în Moldova. Repere istorice importante, Mărăști, Mărășești, Oituz, Averescu, Grigorescu, Prezan și Dragalina, comandanți ai Armatei Române au învins Germania stabilind definitiv neatârnarea țării. A urmat perioada de glorie - unirea Basarabiei cu România, 12.04.1918, unirea Bucovinei de Nord 17 octombrie 1918, iar la 4 iunie 1920 (Trianon) când Transilvania,irevocabil, iremediabil si pentru totdeauna devine provincie românească.

În 1938, România ajunge grânarul Europei, un etalon, când la Reșița se executau elemente de structură metalică pentru turnul Eiffel,cel mai cunoscut simbol al Franței, coautor fiind inginerul Gheorghe Pănculescu. Urmează vremuri grele:la 28 iunie 1940 cedăm Basarabia, 17 august 1940 Dictatul de la Viena hotărăște – Horthy și Bardossi ne ia Transilvania, iar la 7 septembrie 1940 pierdem Cadrilaterul, România intră în război alături de Germania, chipurile pentru redobândirea Basarabiei. Acest demers ne-a adus mari necazuri, Armata Română distrusă la Cotul Donului și pierderea a cca 360.000 de soldați români.

Germania capitulează la 8 Mai 1945 și se împart sferele de influență. România face parte din blocul sovietic, însă politica și ingineria româneascăși-a spus cuvântul, România ajunge printre primele țări dezvoltate în infrastructură industrială: Canalul Dunăre Marea Neagra, independența energetică, Bicaz, Turceni, Midia, Porțile de Fier, Complex Pipera, Cernavodă, Electroputere Craiova, Reșița, Tractoare Brașov, Danubiana, Semănătoarea, industrie chimică, siderugică și metalurgică, prelucrarea petrolului, Aluminiu Slatina, Oțel inox Târgoviște, fabricarea de strofe și postavuri solicitate la export, 4,5 mil ha irigate, 8 mil salariați, sănătatea și învățământul gratuit, 10 milioane apartamente, acesta este bilanțul a 45 de ani de muncă și trudă a poporului român. Încet și sigur, imperiul sovietic începe să se destrame, penibila încercuire a Germaniei Răsăritene a căzut. Zidul Berlinului dărâmat aduce frăția și conceptul de normalitate în Germania care a ajuns motorul economic al Europei. Toate țările beligerante la glorioasa Uniune sovietică și-au câștigat independența. Noi, prin așa zisă revoluție și prin sacrificii omenești, am ignorat revoluția de catifea din Cehoslovacia, zile de euforie și manifestări dedicate libertății au durat, ca fiecare minune,trei zile. Întreprinderile și-au închis porțile, milioane de români au rămas fărălocuri de muncă, cele peste 1600 de întreprinderi productive, au intrat într-un proces de distrugere planificată, sub privirea interesată a falșilor patrioți, iar obiectivele cu structură metalică 100.000 vagoane de marfă și metalul din depozitele existente în țară au luat drumul străinătății, fără ca statul român să primească ceva. Cât de nepregătit, cât de prost poți să fii, să-ți vinzi averea pe nimic?!

Vandalizarea mai sus amintită a făcut ca România să piardă 5 miliarde de dolari. Totalitatea obiectivelor industriale ce s-au construit în cei 45 de ani a ajuns la o valoare de 4805 miliarde de dolari, care acum a rămas o amintire. Emigrația a peste 5 milioane de muncitori calificati, profesori, medici, ingineri, economiști, este considerată „cea mai mare catastrofă a României moderne”, afirma profesor dr. Radu Baltasiu de la Universitatea Româno-Americană. La care se adaugă a doua tragedie: distrugerea industrială a țării. Combinatul Siderurgic Galați, cu 4500 angajați, vândut indienilor cu 50.000 de dolari, cu acești bani nu a fost plătită nici împrejmuirea Combinatului. Democrația românească, un sistem blocat, infestat, inflamat și inflamabil de populisme, minciunăși incompetență, promisiuni neonorate și adevăruri spuse pe jumătate, a degradat societatea românească sub toate aspectele ei.Își fac apariția partidele politice în frunte cu diletanți, impostoriși bolnavi de înavuțire, vile, case de vacanță în țară și străinătate, cu dotări exclusive, mașini de lux pentru toată familia, neimpozitate conform legii (care lege?!) o lege permisivă infracționalității și o justiție beneficiară de avantajele create de aleșii poporului și politicienii de duzină. Suntem în criză de legitimitate, haos social și economic, justițiar, cultural și academic. Fiecare face ce vrea! Democrațiaînseamnă respectarea legilor, avem o politică în confuzie și impas cu joc de sumă zero, o retorică politică, mască de virtuți false, rapida îmbogățire nu are echivalent în Europa! Matematic vorbind, costul acestor averi esteimens, acoperit legal și plauzibilcca 10-15 %, restul de unde?! Țara s-a umplut de funcții mănoase pentru prieteni, nepoți, neamuri, amante, au devastat resursele financiare, scheme stufoase în ministere, parlamentari  supranumerici, acoperiți de o lege a salarizării discriminatorie și imbecilă.

Domnul Președinte a afirmat în fața națiunii că România este o țară eșuată: cine este comandantul navei, Domnule Președinte? Din politețe sau din precauție nu a spus că România este o țara părăsită și jefuită,grație unei retribuiri a unei munci nedrepte, ilegale și neconstituționale.  Aici sunt banii țării, jaful financiar dictat de o minte puțină și o mână largă a politicienilor a bulversat țara prin artificii salariale, sporuri amețitoare, pensii fără respectarea contributivității, pensii speciale, toate acoperite din împrumuturi bancare. Aceștia sunt factori de instabilitate economică, financiară, socialăși antagonism. România se aflăîn prăpastie financiară afirmă profesor dr. Iamandi de la Universitatea Româno-Americană, 135 miliarde este datoria externă a Romaniei, fără să se investească nici măcar 1 leu. Nu suntem departe de colaps și, culmea, vorbim de educație financiară, adică să economisim bani? Serios? Cred că această bâlbă este valabilă numai pentru cei 1208.000 angajați cu salariul minim pe economie de 2500 lei brut. Mă gândesc cu stupoare și regret: ce vom face când vom intra în incapacitate de plată și creditorii vor hotărî modul nostru de viaț? După noi, potopul! Am amanetat tot, avem inflații peste 12%, moneda noastră națională se prăbușește și cât de curând vom plăti 5 lei – 1 Euro. Capac la toate facturile nebune ce a cuprins țara ne duce la sărăcie și la înmulțirea insolvenților la plată pentru cca 70% din populație.

Pandemia, o perdea care acoperă achiziționarea de vaccinuri și materiale de uzură medicală a atins apogeul negativ. Viitorul: mediul natural al speranțelor și așteptărilor legitime a devenit receptaculul coșmarurilor noastre. Prezent farsă viitor; incertitudine și sfidare pentru generațiile viitoare. În ce țară trăim?! Ce fel de oameni suntem?! Cum arată viitorul? Cum ne privim bătrânii, părinții neajutorați, cum privim în ochi copilul care se culcă flămând? Cum construim o societate? cu povești și afirmații de clasa I primară? Va veni, oare, timpul ca cei vinovați să dea socoteală de faptele lor? Viața are valoare supremă: viața este undrum pe care-l parcurgi ca profesor, uneori predai, dar în fiecare zi trebuie să înveți. Mai există conștiință, mai exista solidaritate umană, patriotism? Cel mai grandios act de justiție și sacrificiu al unui individ – democrația - este singurul sistem compatibil cu libertatea, însă are un viciu incurabil, nu are criterii de selecție a valorilor umane. Rezerva noastră de calitate, inteligență, competențăși de bun simț este ignorată și marginalizată. Când crezi că ai găsit toate răspunsurile la activitățile tale, vine viața și schimbă toate întrebările. Întrebări la care trebuie răspuns cu fapte, cu responsabilitate și cu rezultate demne de un conducător. Analizând corabia noastră eșuată, riscul va fi atât de mare încât valurile o vor trimite între stânci și se va dezmembra. Încotro mergem?! România este bolnavă, tratamentul prescris este nevindecabil, autorii nu sunt profesioniști. Mai avem vreun viitor? Factorii climatici care nu pot fi stăpâniți, dar jaful financiar din interior este o sugrumare fără avertisment, suntem în pas cu sărăcia. Dacă ne amintim prin câte a trecut România, în vremurile trecute, niciuna nu a atins apogeul dramatic care ni se pregatește încet și sigur. Dacă măsurile drastice ce se impun pentru pentru redresare nu se aplică, viitorul țării va fi imprevizibil!

(Gheorghe Băeșu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.