Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea:Perspectiva viitorului!

Gheorghe Băeşu
2 feb 2021 1767 vizualizări

Viitorul este mediul natural al speranțelor, așteptărilor legitime, care nu trebuie să devină receptacolul de coșmar al vieții noastre. Ce perspectivă de viitor are România?! 

Răspunsul la această întrebare impune în primul rând o diagnosticare a stării de fapt, fie  medicală, economică sau socială. Oameni pregătiți și cu trecere magnum laude a examenului de diplomă, gen profesori ai Academiei Româno-Americană, prin amabilitatea lor, au răspuns ziariștilor și au descris starea în care se află România. Profesor dr. Iamandi a răspuns la întrebarea cum stăm în România si răspunsul a fost cert și concret: „Suntem în prăpastie, domnule!” Același diagnostic îl dă și profesorul Radu Baltasiu care a calificat emigrația și comerțul cu vieți umane astfel: „face din România campioană a perspectivelor morale, catastrofă națională a României moderne de astăzi”. De asemeni Acad. Șerban Papacostea declară „am bâjbâit și ne-am strecurat prin istorie”. Iar profesor Glăvan arată că am ajuns pe locul 51 în lume în materie de competitivitate, locul 113 în administrație publică și locul 106 în pregătirea profesională a tinerilor;  Inginer Gabriel Păun - Președintele AGENT GREEN arată că exploatarea pădurilor a atins dimensiuni apocaliptice, 22 milioane mc se taie ilegal anual, o suprafață echivalentă cât Bucureștiul: „De ce ignoră Guvernul României rapoartele Curții de Conturi care arată că țara a pierdut cel puțin 5 miliarde de euro în ultimii ani din cauza tăierilor ilegale?”. Vești proaste avem și de la experții Uniunii Europene că România are la ora actuală o stare de sărăcie, stare de subzistență a 35% din popualție, iar urmașii noștri vor avea o viață de coșmar datorită împrumuturilor fără măsură. Dacă aceste avertismente nu ne îndeamnă la gândire și la acțiune este apanajul lipsei de profesionalism în conducerea problemelor majore ale țării. Libertatea câștigată cu sacrificii s-a întors ca un bumerang împotriva noastră, datorită unei decmocrații infestată de populisme, minciună, adevăruri spuse pe jumătate.

Jurnalul celor 30 de ani de democrație arată cât se poate de nesigur o activitate economică politică de impas, inflamată și inflamabilă. Sănătatea este în pericol național datorită lipsei de asistență medicală, spitale necorespunzătoare și tot în acest timp am construit spitale și spitale nu avem, mai ales acum când bolnavii sunt tratați în corturi militare. Învățământul este bulversat de reforme pe cât de vaste pe atât de inutile. La noi, multinaționalele beneficiază de paradisul controlului asupra transportului, finanțelor, comerțului, bogățiilor solului și subsolului. Singurul lucru bun făcut în această perioadă este intrarea în NATO stâlpul siguranței noastre naționale și în Uniunea Europeană, speranța de dezvoltare și civilizație, la care noi răspundem prin neaccesarea fondurilor bănești primite. Mai sunt și alte lucruri de spus, ținând cont de aceste avertismente și stări de fapt, dar pentru un popor inteligent este destul să recunoască eșecul și să se mobilizeze. Cantitatea și calitatea de profesionaliști existentă pentru intrarea normală în viața economică și socială se marchează prin gândire și acțiune, singurul drum pe care trebuie să mergem este dezvoltarea economică - factor decisiv în progresul social.

Ce trebuie să facem?

Înlocuirea personalului incompetent cu pregătire aproximativă, licențe obținute prin telefon (și restul), a doctorilor cu diplome obținute prin plagiat. Acestea sunt realizările pe care ei le consideră adecvate.

O politică exclusivă a investițiilor care să cuprindă modernizarea sistemului rutier, construcții de căi de acces pentru turism, care reprezintă un potențial neegalat în Europa, adaptarea la circulația în viteză a căilor ferate, dezvoltarea industirei extractive unde posedăm serioase cantități de: telur 160 tone, germaniu 50 tone, seleniu 170 tone, tantal 120 tone, titan 780 tone, stibiu 1220 tone, zinc 30 tone și felspat potasic 129 mil tone - produse cu risc în Europa.

Reluarea activității prin evaluarea posibilităților bogăției interne: tractoare, mecanică fină, textile, postavuri și stofe (cândva eram pe primul loc în lume în calitatea produselor) aruncăm mii de tone de lână de oaie, stoparea oricărui produs care nu corespunde calității să poată să facă din țara noastră un partener de încredere și limitarea activităților multinaționalelor și înlocuirea acestora cu activitate strict românească. Ne referim pentru agricultură la irigații, perdele de protecție, iar în silvicultură legi aspre privind exploatarea de masă lemnoasă ilegală.

Reducerea cheltuielilor neproductive prin reducerea numărului de parlamentari, consilieri județeni și locali, cheltuieli de protocol, premii, cadouri și atenții. De asemeni se impune o echilibrare a salariilor cu raport între 1 și 1,5 , 1 cu 1,6 ca în Irlanda și cu 1 la 5 ca în Japonia. Stimularea muncii productive cel puțin la nivelul celor care nu muncesc, eradicarea și eliminarea pensiilor speciale și a impozitării acestora, în afară de cei care trebuie să primească în drept: marinari, aviatori, mineri și lucrătorii din mediul toxic. Justiția, Poliția are rolul de menținere a ordinii, care reprezintă siguranța noastră deși la ora actuală justiția este aservită politicului, perseverează în abuzuri (exemplu retrocedarea bunurilor către grofii maghiari, cu toate că România a plătit Ungariei aceste bunuri cu 5 tone aur și 287 milioane dolari).

Și tot Justiția consideră votul poporului suveran cu titlu consultativ, la care adăugăm aici încălcarea grosolană a art. 16 din Constituție privind aprobarea și însușirea pensiei speciale neimpozabile. Ne revine nouă sarcina ca să pregătim viitorul pentru urmașii noștri, avem ca exemplu trecutul nostru cu oameni de seamă gen Nicoale Titulescu diamantul diplomației românești, Eminescu, Enescu, Brâncuși, Caragiale, Blaga, corifeii culturii românești, Petre Țuțea românul absolut, Henry Coandă și fizicianul Horia Hulubei, Titu Maiorescu, cărora le datorăm respect pentru că au înnobilat România prin gândirea și faptele lor. Deci avem astăzi o țară, o patrie, pentru care avem obligația să o apărăm de fărădelegile și rezultatele cele mai slabe ale politicienilor postdecembriști. Dacă nu ne trezim acum, riscăm să ajungem un simplu indicator geografic pe harta Europei. Înaintașii noștri ne-au încredințat busola care ne arată cum să navigăm în oceanul timpului.

Gheorghe Băeșu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.